IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще трябва да повиши лихвите по-бързо, отколкото предполагаше

Централната банка трябва да признае, че паричната й политика е източник на инфлация

08:11 | 03.11.21 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инфлацията в САЩ е по-голямо предизвикателство, отколкото признава Федералният резерв. Тя вече се повиши драстично и потиска реалните заплати. Очакванията за по-нататъшна инфлация започнаха да влияят върху исканията за заплати, производствените разходи, оценките на веригата за доставки и бизнес стратегиите за ценообразуване. Хората с по-ниски доходи са притиснати най-много, пише за Wall Street Journal Мики Леви, старши икономист в Berenberg Capital Markets. 

Не е достатъчно, че Фед казва, че ще започне да намалява покупките на активи, докато продължава да се надява, че инфлацията ще спадне до 2%, когато недостигът в предлагането се разсее. Фед трябва да признае, че неговата парична политика е източник на инфлация и че ще трябва да повиши лихвените проценти по-бързо, отколкото предполагаше.

Новата стратегическа рамка на Фед дава приоритет на максимално приобщаваща заетост, наблягайки на пълната заетост за всички групи хора, като същевременно толерира временна инфлация умерено над дългосрочната си цел от 2%. Но докато позволява на икономиката да прегрява, Фед също така подчертава важността на поддържането на инфлационните очаквания близо до 2%.

Нещата не се развиха така, както планираше Федералният резерв. Инфлацията е далеч над прогнозите на Фед, много преди целта му за заетостта да бъде постигната. Пазарите на труда показват стрес, а нарастващите инфлационни очаквания сега заплашват да засилят тенденциите за по-високи заплати и цени, и да навредят на икономическото представяне.

Ирония е, че високата инфлация, съчетана с нулевите ставки на Фед и покупките му на активи, облагодетелства по-заможните и вреди на хората с по-ниски доходи - тези, на които стратегията на Фед имаше за цел да помогне. Цените на подслона, храните и енергията, три от основните пера за хората с по-ниски доходи, се ускоряват рязко. Цените на енергията и храните са извън контрола на Фед, но разходите за подслон са пряко свързани с монетарната политика. Хората с по-ниски доходи обикновено са наематели, които са изправени пред рязко по-високи разходи за наеми, докато домакинствата с по-високи доходи обикновено са собственици на жилища, които се възползват от растящите им цени. Индексът на разходите за наеми на Zillow се е повишил с 12,8% през последната година, а индексът на цените на жилищата на S&P CoreLogic Case-Shiller е нараснал с 19,9%.

Разбира се, недостигът в предлагането и тесните места в дистрибуцията допринесоха за по-високата инфлация, а недостигът на работна ръка доведе до повишаване на заплатите. Но по-високата инфлация нямаше да настъпи без силно възстановяване на търсенето. Цените претърпяха пандемичен срив през второто тримесечие на 2020 г. и възстановяването им от това ниво беше най-бързото покачване в историята. Фед отдава това възстановяване на натрупаното търсене, като същевременно подценява ролята, която паричната политика играе в икономиката. Безпрецедентните бюджетни разходи се съчетаха с почти нулевите лихви на Фед и мащабните му покупки на активи, за да подхранят бума на съвкупното търсене.

Част от инфлационния натиск ще намалее с отслабването на недостига в предлагането, но ако търсенето остане силно, генерирано от продължаващите монетарни и фискални стимули, тогава инфлацията ще остане повишена. Дори когато Фед започне да намалява своите покупки на активи, той ще реинвестира падежиращите активи, за да поддържа финансова ликвидност и да запази лихвените проценти закотвени близо до нулата. Това ще подхрани евтиното дългово финансиране за потребителите и бизнеса. Междувременно фискалните стимули продължават да текат. Службата за отчетност към правителството съобщи през юли, че 1 трилион долара от фискалните разходи, одобрени във връзка с пандемията, все още не са изразходвани. Конгресът обмисля ново инфраструктурно и социално законодателство, което ще налее още повече пари в икономиката.

Нарастващите инфлационни очаквания се засилват от късогледото пренебрегване от страна на Фед на ролята, която паричната политика играе в генерирането на търсене. Очакванията на пазара за инфлацията през следващите пет години се повишиха до 2,9%, докато социологическите проучвания сочат 4% годишно.

Преговорите за заплатите отразяват наваксване на рязкото покачване на цените и включват очакванията за устойчива инфлация, като в тези преговори работниците са в по-силна позиция. През август имаше 10,4 милиона свободни работни места и само 6,2 милиона новонаети. Разликата представлява почти целия недостиг на текуща заетост спрямо нивата преди пандемията. За да намалее тази разликата, заплатите ще трябва да скочат. Бизнесът базира своите решения за цените на очакванията за устойчиво повишена инфлация.

Точно това е, което Фед не искаше да се случва. Фед трябва да потуши тези засилващи се очаквания. Централната банка по подходящ начин приложи спешни парични политики в отговор на срива на икономическата активност и заетостта през пролетта на 2020 г. Но въпреки че възстановяването бе много по-бързо от очакваното, Фед допусна, че ефектите ще са притъпени, а инфлацията ще е потисната, подобно на случилото се след финансовата криза от 2008 г. На Фед му липсват систематични насоки за провеждане на монетарната политика. Здравият разум подсказва, че Фед трябва да нормализира лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 64 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Аха, Китай ще спре да потребява и ще се върнат китайците по селата да дъвчат бамбук, докато в Европа рязко ще скочи производството на всичко, понеже има безброй квалифицирани работници само чакащи някъде да се отвори някакъв звод и да почнат да бачкат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 36 rate down comment 28
Ironhorse
преди 2 години
Който има кредити ... дупе да му е яко ... ако през 2008-10 ни се видя, като торнадо, сега се задава истински Армагедон ...Подписаното споразумение между САЩ и ЕС срещу Китай във връзка с екологично производство на стоманата, алуминия и други суровини, ще направи така, че Китай ще опере пешкира.Си вече може да си скубе косата, че не отиде в Глазгоу!ФЕД и ЕЦБ ще вдигнат лихвите, а ЕС и САЩ ще блокират износа на Китай.Перфектната буря за предизвикване на държавен банкрут на жълтурите.Евъргранде е само прелюдията на това, което се задава.Скоро и Руси ще се моли на ЕС да купува газ, защото Китай ще спре да потребява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 3
Ivan.r
преди 2 години
You will own nothing and you will be happy. Brought to you by : Световен Икономически Форум и чичо ти Клаус Шваб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Още не са я пуснали, чакат всички шиткойни да се осepат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 24
studioaa
преди 2 години
IMF SDR. От много десетилетия се работи върху този проект, който е просто прототип на световна валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 2
mvr0306
преди 2 години
И коя ще е тая електронна валута?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 38
studioaa
преди 2 години
Повишение на лихвите няма да има никога повече. Елитът е решил да унищожи фиатните тапети и да ги замени със световна електронна валута, която да ги замени после както беше намекнато от Марк Карни преди няколко години. Ще наблюдваме най-забележителната световна хиперинфлация първата в историята...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 25
дядя Вова
преди 2 години
Фед ще трябва да повиши лихвите по-бързо, отколкото предполагаше > Няма, ще фалират скоро-скоро.. !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 47 rate down comment 7
mvr0306
преди 2 години
Съмнява ме, това са само приказки на този етап. Вдигнат ли лихвите ще почнат яко проблеми на длъжниците - държави и фирми. Всъщност ФЕД е между *** и наковалнята. Аз не виждам начин как да се излезе от това положение, само дано не е с някакви грозни действия - войни и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 3
Ivan.r
преди 2 години
Големият въпрос е до какви нива ще се вдигнат лихвите? Разумно ли ще е предположението, че основният лихвен процент FFR трябва да бъде повишен с около до 2.5 % на първо време (най високото ниво при управлението на Тръмп), и ако това не даде резултат - още 1.5 % до 4 % през декември 2022ра?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още