IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете на Азербайджан за Нагорни Карабах са големи, но дали ще се реализират?

Финансирането и корупцията внасят въпросителни в проектите за региона, според анализ

18:18 | 21.11.21 г. 8
<p>
	Руски мироопазващ войник стои на контролно-пропускателен пункт в Шуша, завлазян от Азербайджан на 08 ноември 2020 г. <em>Снимка: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON</em></p>

Руски мироопазващ войник стои на контролно-пропускателен пункт в Шуша, завлазян от Азербайджан на 08 ноември 2020 г. Снимка: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Според Мурад Мурадов, заместник-директор на Topchubashov Centre, базиран в Баку мозъчен тръст, енергийната уязвимост на Армения се е увеличила значително в резултат на деокупацията на Карабах. „През последните години [Армения] нелегално внася електричество от водноелектрически централи в Карабах“, казва той. „Сега има ясни признаци на постоянни проблеми с доставките, които не могат да бъдат разрешени по същество без сътрудничество с азербайджанските власти“, допълва той.

„Умни“ населени места

Азербайджанското правителство се готви да засели свои граждани на територията. Баку заяви, че иска да изгради „умни села“, в които да се настанят стотици хиляди вътрешно разселени хора.

Умните населени места са концепция, фокусирана върху цялостното развитие на селските райони. Това са малки общности, насочени към максимално икономическо развитие чрез използване на съвременни технологии за автоматизация и възобновяема енергия.

Правителството също така планира да разшири системата „агропаркове“: мащабни, субсидирани от правителството агробизнес предприятия, за да ускори допълнително възстановяването на селския район. Агропаркове работят в Азербайджан от 2012 г. Идеята за „умните“ села обаче е нова, разглеждана от Баку като начин за презаселване на повече от 600 000 разселени азербайджанци.

На 17 октомври министърът на земеделието Инам Каримов заяви, че интелигентните села ще бъдат въведени чрез зелена и алтернативна енергия и интелигентна система за управление. Той добави, че селата ще бъдат заобиколени от интелигентни ферми.

Според президента Алиев първият проект ще бъде реализиран в област Зангилан, където хората могат да се върнат „до края на тази година [2021] или началото на следващата година [2022]“.

Предизвикателства

Докато Баку планира да инвестира 1,3 милиарда щатски долара в проекта, има няколко предизвикателства пред ефективното му изпълнение. „Според мен има две големи потенциални заплахи, които биха могли да предотвратят успеха на проектите: липсата на цялостна инфраструктура и широкото лошо управление (включително корупция)“, казва Мурадов пред Emerging Europe. „Цената също е предизвикателство. Ето защо правителството е толкова активно в привличането на чужд капитал“, допълва той.

Мурадов добавя, че азербайджанското правителство – поне в своите декларации, желае да подобри прозрачността и да премахне корупцията и ненужните разходи.

Азербайджанският инвестиционен холдинг, създаден през август 2020 г., сега преразглежда бизнес процесите и поръчките на най-големите държавни предприятия в страната, включително енергийните гиганти SOCAR, AZAL, Azerenerji.

„Тези държавни предприятия трябва да играят ключова роля във възстановяването на Карабах, така че е много важно да се сведе до минимум неправилното боравене с публичната собственост и да се повишат управленските компетенции“, казва той.

Мурадов смята, че ключът към въвеждането на интелигентни села и агропаркове в Карабах е напредъкът в азербайджанско-арменските преговори и активната готовност на двете страни да избегнат рестарт на конфликта.

„При положителен сценарий идеите, които сега са предимно на хартия, ще бъдат превърнати в реалност след около четири до пет години“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Игрални филми има там. Тебе що ти е, Холивуд ли не харесваш?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Това руско хибридно гoвнянo сайтче дори и няма да го отворя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Ето ти истински референдум за демокрация. Що едни искаха да ви кажат какви сте ***** и да обгрижват майките ви, сестрите ви, жените ви и щерките ви:Филм игреален по истински случай: https://zen.yandex.ru/video/watch/6193cd2ee1ffd25eebd8a81c
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, само "скромната" разлика е, че те са там по желание. Скоро и референдум в Шотландия имаше, ама истински, не като тоя в Крим. Жалки да ти опитите да принизиш едното до другото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Вата, то и Шотландия не е английска, ни Сверна Ирландия, ни Уелс.. Мхм.За другото има грижа руският РЕБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нещо си се объркал, Мазньо, това не е чужда територия за Азербайджан. Това е смесена територия и колкото е на едните, толкова и на другите. Но аз знам къде те боли, русоробче дребно, мъка ти е как азерите спукаха от бой въоръжената изцяло с руско оръжие и всякакви прехвалени руски системи арменска армия и то с някви второкачествени турски дронове и безпилотници! Царят-алкаголик се оказа гол всичките му дрънканици се оказаха поредната му лъжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Нещо международната общност, начело с ЕС и САЩ да се е загрижила за това, че Азербайджан със сила и кървава война завладя чужда територия? Или когато няма възможност да обвините Русия за нещо, няма смисъл да се занимавате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още