IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед поиска малко повече инфлация, а получи много повече

Това, че централната банка не оттегли извънредната парична политика в условията на пълна заетост, е непосредствената причина за покачването на цените

08:17 | 15.12.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако ценовата стабилност се пропилее, финансовата стабилност ще бъде изложена на риск. Ако финансовата стабилност бъде загубена, са застрашени икономиката и общественият договор, пише за Wall Street Journal Кевин Уорш, преподавател в Станфордския университет и бивш член на борда на Федералния резерв.

През последните няколко тримесечия инфлацията в САЩ скочи (достигайки 6,8% през ноември на годишна база – бел. прев.), като вече е над три пъти целта на Федералния резерв от 2%. Скокът на цените е малко вероятно да се обърне от само себе си. Колкото по-дълго цените са нестабилни, толкова по-голямо е предизвикателството пред провеждането на макроикономическата политика. Последното, от което се нуждае страната, е трето голямо икономическо сътресение за десетилетие и половина.

Последиците от инфлацията - и съпътстващите рискове - отдавна са разбрани. През 1898 г. икономистът Кнут Виксел обяснява: „Промените в общото ниво на цените винаги са предизвиквали голям интерес. С неясния си произход те оказват дълбоко и широкообхватно влияние върху целия икономически и социален живот на една страна.”

Инфлацията е най-прямята форма на измама: скок в цената на живота, който лишава здраво работещите американци от плодовете на повишените си заплати. Несравним бум на цените на активите, основан на упорито ниски лихвени проценти. Алхимия за една прекалено задлъжняла нация. Уязвимост, която може да доведе до погрешна оценка от яростен геополитически съперник. И отчаяние от страна на политическото тяло, чийто здрав разум е в противоречие с обезпокоителния конформизъм на управляващите.

Инфлацията е избор. Избор, за който Фед носи основната отговорност. Рискът от инфлационна спирала възниква, когато монетарните власти първо отричат проблема, а след това хвърлят вината другаде. Инфлацията се вгражда в процеса на ценообразуване, когато централната банка действа със закъснение или с недостатъчна убеденост. Към момента Фед я стимулира.

Сигурен знак за проблема е, че президентът надигна глас срещу бича на инфлацията - и предприе изпълнителни действия - много преди централната банка да признае сериозността на ситуацията.

„Тесни места във веригата за доставки“ е популяризираната обосновка за скока на цените. Но веригата за доставки хвърля повече сянка, отколкото светлина. Потребителската инфлация е по-висока, тъй като цените се покачват в производството и транспорта. Това е описание на състоянието на нещата, а не неговият източник. Бездействието на Фед да оттегли извънредната парична политика - на фона на пълна заетост - е непосредствената причина за покачването на цените.

Когато паричната политика е твърде затегната, тя забавя съвкупното търсене. Когато е твърде разхлабена, това вреди на съвкупното предлагане. Изключително агресивната монетарна политика, а именно количественото облекчаване (QE, покупката на активи - бел. прев.), обезкуражава инвестициите в реални активи като капиталово оборудване в полза на финансови активи като акциите. Ето защо нежилищните капиталови инвестиции в реалната икономика - неща като модернизация на пристанища - са със 7% под тренда отпреди пандемията и с 25% под тенденцията след появата на QE. Надутият фондов пазар и по-малко устойчивата реална икономика са две последици от съществуващия режим на Фед.

Последна актуализация: 14:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Проблемът е съвсем другаде и се нарича ДЪЛГ ! Когато имаш 30 трилиона дълг, дори при 2% лихва (която допреди няколко години минаваше дори за ниска, а неутралната изобщо бе около 3.5%), имаш да плащаш 600 млрд. само за лихви. Дори само да местиш дълга, пак са си 600 млрд., което е сравнимо с бюджета на пентагона. За да се реши този въпрос има само един начин - инфлация ! Така че тази инфлация не просто е желана, тя е недостатъчна. МВФ упорито ни даваше съвети за балансиран бюджет, а САЩ от 30 г. са все на червено. Накрая сметката пристига под формата на двуцифрена инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
viva
преди 2 години
Въпросните научни капацитети щом са такива големи капацитети е добре да измислят начини за постигането на заветните 2% инфлация, не като правят свръх богатите още по-богати, бедните по-бедни, а средната класа да плаща цялата сметка. Чудно ми е и как някой е сигурен, че тези 2% едва ли не са светия граал за развитието на икономиката. След като досега няма случай нещо да са познали и предсказали в що годе прилична точност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
power grid
преди 2 години
Колкото и да се мъчи ФЕД покой ник не може да се вдигне.Само Исус Христос го е направил единствен път в човешката история с думите Лазаре стани....Много хора са видели това но пак не са повярвали....А да вярвам на ФЕД есмешка голяма смешка.... И да спрат печатниците и да вдигнат лихвите покойника си е покойник......ССАЩ са една латиноамериканска бананова република с ядрени ракети...която вече целият свят мрази
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Setver
преди 2 години
Прав си че проблема с доставковите вериги е нещо конюнктурно, но също така то е преходно. Важното е да съумеем да постигнем някой ден заветните 2% инфлация, които още преди 2 петилетки сметнаха научните капацитети, че са нужни за да развиваме икономиката. Важно е някой ден да постигнем 2-та процента инфлация, като също така съумеем да запазим цените сабилни за да са доволни хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Venislav
преди 2 години
Проблеми с доставките няма как да доведат до инфлация. Инфлацията сама по себе си е просто печатане на пари. Един от ефектите на пчатането може да е увеличение на цените но не е задължително. Обаче ако печаташ пари в условията на проблеми с доставките, тогава 100% ще имаш покачване на цените. Това момчетата от ФЕД го знаят така че трябва да си носят част от вината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
viva
преди 2 години
Доста глупости си написал. Проблемите с веригите за доставки са ясни на всички, но силно се преекспонират. И нещо друго. Нормално ли е като ФЕД вижда, че има проблем с предлагането, да налива все повече и повече пари, на нулеви лихви, които да се конкурират за все по-малко стоки? Трябва да си ***, за да не знаеш какво ще се случи. На ФЕД от няколко месеца им е ясно, какво трябва да направят, обаче те си защитават техните интереси и интересите на останалите богати. Всички са в активи, които са защитени. Които скочиха и които силно ще пострадат, ако потока от пари, който ги подхранва секне и стане на по-висока цена, т.е. вдигнат лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Setver
преди 2 години
Това че ФЕД успя и съумя да постигне и да преизпълни инфлационните цели е добра новина. ФЕД не е виновен за проблемите с доставковите вериги. Проблемите с доставковите вериги засега всички, не само американците. Всички внасяме от Китай и ако доставковите вериги са претоварени, това води до ограничаване на предлагането, а от там и до инфлация. Да видим какво ще реши днес ФЕД, а утре и ЕЦБ. Дали ще продължат политиката на хеликоптерните пари, която успешно провеждат вече 2 петилетки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още