IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Европа може да прекъсне зависимостта си от руската енергия?

Засилването на енергийната независимост в региона не може да се случи без значителни нови инвестиции в ядрена енергия

21:52 | 23.12.21 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Освен че трябва да се борят с последиците от пандемията от коронавирус и ускоряващата се инфлация, европейците се сблъскват и с своеобразна енергийна криза. Недостигът на доставки на енергия изстреля цените на електроенергията до рекордно високи нива, точно когато започва зимния отоплителен сезон. Освен това Европа рискува да изостри политическата криза между Руския и Украйна. Докато Москва трупва войски по границата си с Украйна, зависимостта на Европа от руския газ ограничава възможностите на Запада да противодейства на тази заплаха, пише Bloomberg в редакционен материал. 

Европейските лидери трябва да отговорят. Намаляването на вноса на руски газ и подобряването на достъпа до алтернативни енергийни източници ще бъде от полза за региона като цяло, а също и за климата. Това означава допълнително инвестиране в съхранение на газ и друга енергийна инфраструктура, ускоряване на приемането на възобновяема енергия и разширяване на използването на ядрената енергия. Чрез по-тясно координиране на политиката европейските нации могат да изградят по-устойчив енергиен сектор и да попречат на руския държавен глава Владимир Путин да използва енергията като оръжие за разделяне на Запада.

Тъй като Европа се намира в процес на загърбване на въглищата, а газовите ѝ залежи се изчерпват, регионът се нуждае от външни доставки. В тази връзка Старият континент разполага с регулации за намаляване на влиянието на руския енергиен гигант „Газпром“, но въпреки това Русия остава най-големия доставчик на газ за региона, който представлява близо 47% от вноса на природен газ в Европейския съюз (ЕС) през първата половина на тази година.

Зависимостта е особено забележима в Централна и Източна Европа. „Газпром“ също разполага със значителен капацитет в европейските подземни газохранилища, особено в Германия, което дава на Москва още по-голямо влияние върху способността на континента да се справи с нестабилните пазари и смущенията при доставките.

Това руско влияние ще нарасне със завършването на газопровода "Северен поток 2", който трябва да транспортира газ под Балтийско море до Германия. Въпреки че проектът ще подобри капацитета на „Газпром“ за директно снабдяване на Западна Европа — и следователно на теория ще облекчи бъдещия недостиг на енергия — той също така ще увеличи влиянието на Русия върху европейските доставки и (може би контраинтуитивно) ще направи ЕС по-уязвим. Като минимум, новото правителство на Германия трябва да гарантира, че процесът на сертифициране на газопровода остава на пауза, докато Русия продължава да заплашва Украйна.

Енергийните предизвикателства на континента обаче надхвърлят сегашното противопоставяне. Въпреки че природният газ остава от решаващо значение за отоплението и промишлеността, Европа ще трябва да подкрепи повишаването на енергийната ефективност, подобряването на инфраструктурата за втечнен природен газ и по-специално разширяване на капацитета за съхранение на газ, който остава неравномерно разпределен в целия континент и затруднява покупките, когато цените са ниски.

Най-важното е, че правителствата трябва да ускорят преминаването към по-чиста енергия. Насърчаването на съществуващите предложения на ЕС за увеличаване употребата на водород би помогнало на страните и индустриите да се откажат от природен газ, както и допълнителното съхранение на енергия, произведена от възобновяеми източници. Но както признаха държави като Франция, Нидерландия и Великобритания, засилването на енергийната независимост на Европа — да не говорим за постигането на целите ѝ за климата — просто не е правдоподобно без значителни нови инвестиции в ядрена енергия. Ядрената енергия вече е част от плановете на Полша за премахване на въглищата от енергийния ѝ микс и може да помогне на други страни да направят същото. Лидерите в държави, където ядрената енергия е изправена пред обществен скептицизъм, като Германия, трябва да направят повече, за да разсеят погрешните схващания относно рисковете и разходите, особено след като по-безопасните, по-малки реактори започнат своята търговска дейност.

Европа не може да прекъсне зависимостта си от руския газ за една нощ, но може да избегне да бъде държана като заложник. Чрез приемането на координирана стратегия за диверсификация на своите енергийни ресурси, европейските лидери могат да намалят както своята уязвимост към прекъсванията на доставките, така и способността на Путин да влияе на региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 2
otgorata
преди 2 години
Много просто-като стои на тъмно и студено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
От всички изброени начини за намаляване на зависимостта от руския газ, само ядрената енергетика е практически осъществим. Останалото може и да стане, може и да не стане и ако стане не е ясно на каква цена. Но и при ядрената енергетика има два проблема - урана трябва да се взема от някъде като суровина, а радоактивните отпадъци трябва да се съхраняват някъде безопасно хилядолетия. Разбира се остава и въпросът за безопасната експлоатация. Във всеки случай недостига на енергия ще доведе до упадък на Европа (не само на ЕС). Това следва от втория принцип на термодинамиката. Кога ще се случи и как ще се случи не може да се каже, но ще се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
data
преди 2 години
Абе щом Путин действа ва-банк явно може да намали доставките на газ от Русия . Ако се върнем назад в 2009 когато Путин действа по същият долу горе начин трябва да сравним и последствията след това за Русия и Газпром в часност . Щот след 2009 последва безпрецедентен спад в цените на тръбният газ и засилване на вноса от всевъзможни източници и в края на краищата Газпром потъна и му трябваха близо 15 г да се възстанови
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Много глупости си изписал. ЕС не етретирал Русия като суровинен придатък, въпреки че тя е точно това. Путин в началото на кариерата си участваше в управлението на ЕС, съюза беше най големия инвеститор в руската икономика и все още е. Путин вдигна на крак Русия точно с европейските пари и помоща на европейските си аверчета. Дори и сега ЕС защитава руските интереси и СП и има проблеми със САЩ. Китай например който споменаваш, купува втечнен газ от САЩ и петрол и газ от Иран и други места и по никъв начин не е зависим от Русия. Проблема не е в ЕС, руската икономика най вече се подържа от Европа и евраците. Проблема е че, Русия и Путин, искат но не могат да заменят и изместят САЩ, защото просто не им достигат силите., парите, възможностите и т.н. Това може да го направи Китай, затова и ЕС гледа повече към Китай. Руснаците са готини иса ни съседи, ама няма кво да предложат освен суровини. Кофти, но факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
aldy
преди 2 години
Когато човек възприеме живота с "шарените гашти" като норма, така се получава. И нека не забравяме как завършиха такива "палавости" преди много, много години в Содом и Гомор. Колкото и да ни е тъжно, защото пак сме в неправилния кюп, но това се отнася и до нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
знаем кво искаме в ЕС ... прогресивни въглеродни данъци за тръбният газ . започват от '21 и до '31 - 200% ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
свърши тоя филм с партнирането ... северонигерийците да се оправят с азиатците както си могат ... да си дигат тръбите и в сибир ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Как Европа може да прекъсне зависимостта си от руската енергия? >> Назад към конската тяга! Био-еко-френдли! Политкоректно до безумие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
ЕС сам се превърна в заложник, но не на Русия, а на собствената си глyпocт. Защо се стопира разработването на нови газови залежи? Защо ядрената енергетика бе съсипана, та сега тепърва мислят дали да я възкресяват? Защо продължават с тия мантри за ВЕИ, въпреки че те се доказаха като пълен провал? Откъде ще го вземат тоя водород? От и без това неефективните ВЕИ, губейки 40% от тяхната енергия? Русия няма проблем да прави бизнес с ЕС, ама ЕС не знае какво иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
Боян
преди 2 години
Европа от поне 200 години зависи силно от ресурсите на Русия, но уви така и не разбра, че трябва да си партнира с Русия, а не да я третира като малкия суровинен придатък на 'велика' Европа. За жалост Китайците ще се покажат като далеч по умни от европейците. Трийсетте години Американците са осъзнали, че партньорството между Германия и Русия ще е пагубно за амбициите им за светевен хегемон и всеки знае какво се случва. В днешно време ситуацията е сходна в като в ролята на Германие е Китай, ако този път технологичен Китай обедини усилия с безкрайните ресурси на Русия, лошо за *** икономики на европа и САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още