IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците се провалиха със закона за санкциите по „Северен поток 2“

Кризата в Украйна засилва противопоставянето на САЩ на тръбопровода, а Конгресът изпраща ясен сигнал към Берлин с нови заплахи за санкции

08:25 | 14.01.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/CLEMENS BILAN</em></p>

Снимка: EPA/CLEMENS BILAN

Берлин изпраща противоречиви сигнали - и разочарова Вашингтон

По този начин Блинкен формулира сценарий за излизане от проекта, докато германското правителство все още се затруднява да намери единна позиция. По време на пътуването на Бербок до САЩ разликите в коалицията станаха очевидни. Зелените се противопоставят на тръбопровода не само поради опасения, свързани с политиката в областта на климата, но и поради силната трансатлантическа ориентация на тяхното реалполитическо крило. Либералните свободни демократи също се обявиха против пускането в експлоатация на „Северен поток 2“. 

Но социалдемократите на канцлера Олаф Шолц са сред най-големите поддръжници на проекта. Социалдемократическият министър на отбраната Кристине Ламбрехт дори предупреди да не се „въвлича" газопроводът в конфликта в Украйна - изказване, което бе критично повторено няколко пъти от сенаторите в речите им в четвъртък. По-рано генералният секретар на партията Кевин Кюнерт вече призова за прекратяване на дискусиите за „Северен поток 2": „Трябва да оставим веднъж завинаги зад гърба си фундаменталния политически конфликт по този въпрос“, каза той.

В Конгреса на САЩ подобни изявления предизвикват сериозни дискусии. „Никой в Капитолия не вярва, че Германия доброволно ще спре газопровода и никога няма да позволи той да бъде пуснат в експлоатация, няма доказателства за това", казва пред Handelsblatt високопоставен служител в Комисията по външни работи. Той добавя, че в Конгреса преобладава следната убеденост: Без значение колко много Русия провокира и ескалира, Германия ще се придържа към „Северен поток 2" на всяка цена.

Всъщност тръбопроводът, който е готов от септември, все още се нуждае от одобрението на Федералната агенция за мрежите. Органът в Бон спря процедурата си през ноември, тъй като Nord Stream 2 AG все още не е организирана в съответствие с германското законодателство. Дъщерното дружество на „Газпром" е базирано в Цуг, Швейцария, и сега трябва да създаде клон в Германия. Това не е особено високо препятствие за въвеждане в експлоатация.

Докато бъде взето решение, канцлерът се опитва да продължи курса на своята предшественичка Ангела Меркел. И той може да се опише най-добре като „стратегическа двусмисленост": Шолц умишлено оставя открити последиците, които Русия трябва да очаква в случай на нападение срещу Украйна. „Тази стратегическа двусмисленост обаче работи само ако правителството се придържа към посланието си", предупреждава експертът по външна политика Улрих Шпек. От друга страна, от редиците на социалдемократите се чува какофония. 

Канцлерът също изпраща противоречиви сигнали. От една страна, той заплашва с „мащабни последствия" от руската агресия. От друга страна, още през декември той определи „Северен поток 2" като „проект на частния сектор", който трябва да бъде решен „съвсем неполитически от един орган в Германия" - Федералната агенция за мрежите.

ЕС все още може да блокира газопровода

Ситуацията се усложнява и от факта, че „Северен поток 2" среща голяма съпротива и в Брюксел. Представителят на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел даде да се разбере в четвъртък: Разбира се, пускането в експлоатация на газопровода „ще зависи и от развитието на събитията в Украйна и от отношението на Русия“. Това поставя Борел в пряко противоречие с федералния министър на отбраната Ламбрехт.

Европейската комисия също има решаваща дума в процедурата по сертифициране. След като Федералната агенция за мрежите вземе своето решение, топката е в полето на брюкселския орган. Комисията разполага с максимум четири месеца, за да прецени дали „Северен поток 2" е съвместим с европейското законодателство в областта на енергетиката. След това тази оценка трябва да бъде „изцяло“ взета предвид от Федералната агенция за мрежите, както подчертава говорител на ЕК.

Руската група „Газпром“ може да се сблъска с нови проблеми от страна на Брюксел под формата на антитръстови процедури. „Газпром“ би имал възможност да доставя повече природен газ за Европа и без „Северен поток 2", но не го прави. В резултат на това нивата на съхранение в ЕС са толкова ниски, че има опасения за недостиг на доставките. През октомври Полша призова ЕК да започне антитръстова процедура.

В САЩ вече внимателно се следи всяка стъпка на Германия. Правителството на САЩ вижда в принудителната пауза на Федералната агенция за мрежите доказателство, че Берлин е готов да направи отстъпки. Германското правителство е „поело ангажимент да спре „Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна", заяви преди няколко дни първият дипломат на САЩ Виктория Нюланд. Въпреки това досега няма данни Федералната агенция за мрежите да е изпълнила указание от Берлин.

Трансатлантическото споразумение от лятото също оставя много възможности за тълкуване. Наред с други неща, в него се посочва, че Русия трябва да се страхува от „последици“, ако използва енергията като оръжие или извърши „по-нататъшни агресивни действия срещу Украйна". „Северен поток 2“ е изрично споменат като средство за оказване на натиск. На практика обаче не е ясно дали Германия наистина ще спре проекта.

Републиканецът Круз вече заплашва с нов натиск. „Трябва най-накрая и завинаги да сложим край на този газопровод", избухна той в Сената. Според него Конгресът ще се опита отново да наложи санкции. Тази позиция се споделя и от някои представители на Капитолия. Старшият служител на Комисията по външни работи говори за „достатъчно настроение в тази насока". Ситуацията е стигнала до момент, в който „Северен поток 2" е просто непопулярен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Самата тема и спорът са абсурдни. Някой да обясни: на какво основание САЩ се опитва да забранява на суверенна страна да внася откъдето си иска природен газ, от който се нуждае, за да оцелее икономически? Тоя психопат круз за губернатор на Германия ли се мисли? Ето защо Русия е последния защитник на свободния свят !!! Някой някога да е чул руснаците да се опитват да забраняват на някоя чужда държава да внася каквото и да било от друга чужда държава? На лос говедорес е крайно време да им се отсекат наглите рачички до раменете, за да не могат да ги въвират в чуждите дела !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
dakl
преди 2 години
Очевидно е дошъл редът на "приятелите и съюзниците" да плащат дан за това че някой им "гарантира" сигурността. Как беше, който не храни своята армия ,ще храни.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
markov
преди 2 години
Тия са пълни ***. Измислиха си мнимо нахлуване , сега че си измислят как са го предотвратили......аман от измислени герой !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още