IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За разликата в заплащането между мъжете и жените

Обикновено мислим за нея като проблем на справедливостта, но тя е толкова и проблем на ефективността

18:00 | 29.01.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Всички знаем, че има разлика между парите, които печелят мъжете, и тези, които икарват жените, но не бях наясно колко огромна все още е тя, пише Тим Харфърд за Financial Times. Дори в егалитарна Финландия мъжете печелят с една трета повече от жените. В Обединеното кралство и САЩ мъжете изкарват с две трети повече. В Нидерландия и Австрия мъжете печелят двойно повече, а в Япония - четири пъти повече от жените.

Тези зашеметяващи цифри (от проучване от 2017 г. на икономистите Хенрик Клевен и Камил Ландаис) се отнасят не за заплащане на една и съща работа, а за общата разлика в доходите на пазара на труда между мъжете и жените. Тази разлика съществува не само защото жените са средно платени по-малко от мъжете, но и защото те вършат много повече домакинска работа, която изобщо не се заплаща.

Макар че е естествено да мислим за такива огромни различия като за проблем на справедливостта, също така е полезно да ги погледнем и като проблем на ефективността. Ако в Япония мъжете като цяло печелят четири пъти повече от жените, какво ни казва това за прахосването на женски талант? (Колко японски мъже биха били брилянтни татковци, които да си стоят вкъщи, ако имаха тази възможност?) Япония е изключителна в това отношение сред богатите страни, но същият модел може да се види в развития свят като цяло.

Наскоро Лондонското училище по икономика стартира Центъра за равно представителство в икономиката, чиято цел е да намери „ефективни начини за подобряване на представителството на жените и малцинствата на работното място“. Едно от първите изследователски проучвания на центъра, което все още тече, има за цел да оцени количествено проблема с неизползваните таланти чрез разглеждане на предпандемични данни от мултинационална компания, обхващаща около 100 000 служители в 100 държави. Изследователите, икономистите Нава Ашраф, Ориана Бандиера, Вирджиния Мини и Виктор Куинтас-Мартинес, са в състояние да сравнят заплащането, получавано от еднакво опитни мъже и жени. Както може би се опасявате, има разлика: мъжете получават средно повече от жените.

Контраинтуитивното в данните е, че в някои страни разликата в заплащането се обръща: жените са платени повече от мъжете. И тези държави не са тези, които може би очаквате. Това са места като Пакистан, където малко жени работят платена работа изобщо.

Какво обяснява това? Просто, че в страна, където бариерите пред платената работа за жените са високи, малкото жени, които имат работа в мултинационални компании, са изключително добри. Те са платени по-добре от средния мъж.

Това предполага, че има жени извън работната сила, които, ако имат платена работа, биха били доста над средното ниво, дори и да не са суперзвезди. Ако бариерите пред тяхното участие в работната сила могат да бъдат намалени, те биха повишили производителността на компаниите, които ги наемат.

„Ако бариерите се изравнят“, казва професор Бандиера, „някои мъже ще излязат от работната сила, някои жени ще влязат, и производителността ще се увеличи с 32 процента“.

Това потенциално увеличение на производителността - почти с една трета - е средното за всички изследвани страни; в местата с особено неравностойно участие в работната сила то е много по-високо. Това са доста много пари, които оставят на масата.

„Някои хора са добри в някои неща, а други - в други“, посочва Бандиера. „Но има голямо несъответствие между тези способности и начина, по който всъщност разпределяме ролите. Полът е най-очевидният пример за това несъответствие."

Тъй като икономиката и справедливостта сочат към по-голямо равенство, не е изненада, че наблюдаваме известен напредък през десетилетията. Този напредък обаче е бавен.

Бандиера се надява, че пандемията, която разтърси начина, по който всички работим, може да ускори нещата. Но докато всички харесваме оптимистите, скорошно изследване на Института за фискални изследвания (IFS) насочва към по-мрачно заключение.

Когато британските училища бяха затворени през пролетта на 2020 г., а много хора се опитваха да вършат офис работа от вкъщи, семействата разместиха домашните задължения, за да се справят с постоянното присъствие на деца. Алисън Андрю и нейните колеги от IFS откриха, че в домакинства, в които бащата печели повече от майката, мъжете вършат много по-малко домакинска работа и отделят по-малко грижи за децата от жените, като същевременно упражняват по-платена работа. Това може би се дължи на икономическата логика.

Но дори и в домакинства, в които майката изкарва повече от бащата, жените отделят повече грижи за децата, вършат повече домакинска работа и по-малко платена работа от мъжете. Икономическите стимули имат значение, но нашите полови предразсъдъци за това кой се грижи за домакинската работа имат своя собствена порочна сила.

С течение на времето има напредък, особено при образователните постижения на жените, които в Обединеното кралство сега е по-вероятно от мъжете да завършат университет. Но това е кампания, която трябва да се води на много фронтове. Неравенството между мъжете и жените не показва признаци на изчезване от само себе си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 4
studioaa
преди 2 години
Аз мисля, че трудът на жените е силно надценен и те получават доста повече отколкото заслужават. Жените са слабо креативни, не са склонни на рискове, а търсят сигурност и имат изключително нереалистична оценка за ползите/вредите от нещата. Заради описаните по-горе проблеми жените не са способни нито да управляват, нито да вземат печеливши решения, ясно е че има изключения тук-там, но са редки. Освен това жените имат много големи проблеми с лоялността и реално винаги са в търсене на нови партньори, които да задоволяват претенциите им докато все още са атрактивни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
"Ако бариерите се изравнят, казва професор Бандиера, някои мъже ще излязат от работната сила, някои жени ще влязат, и производителността ще се увеличи с 32 процента. ... .Ако живееш в един измислен свят, в който под "работа" се разбира да седиш пред компа на едно бюро и по единия канал да получаваш информация, а по другия да я насочваш към такива като тебе и от време на време да ходиш до тоалетната, много е вероятно жените да са дори по-добри и по-ефективни. Аз обаче твърдя, че този свят е материален, а материята, която ни заобикаля, има своите физически (и доста неудобни в повечето случаи) измерения. И ще дам пример от няколкото дни назад, защото с жена ми често спорим на тази тема, когато нямаме нещо по-интересно за правене - тя е доста успешна в нейната кариера. Та тя се прибра в София една седмица преди мен и за това време успя да установи, че имаме нужда от нови хладилник и пералня - тя си знае защо... Договорила и купила, с клауза, старите уреди да ги вдигнат, когато доставят новите. Старият хладилник тежеше 84 кг., новият - 93. Старата пералня тежеше 112 кг., новата - 99. Дойдоха две момчета, които докараха, качиха и инсталираха новите уреди. Старите изнесоха. Хладилникът не влиза в асансьора на височина и го качваха и сваляха на ръце 3 етажа по стълбите. Въпросът ми е: ще се намерят ли желаещи жени да свършат работата за равно, че и по-високо заплащане с тези момчета? А, пропуснах - кранът на пералнята беше запекъл и се наложи да се сменя. Мъж - водопроводчик с впечатляващи размери пухтя един час, докато свали стария кран, без да съсипе водопровода и да ме вкара в скъпи ремонти на скрита водопроводна инсталация... Некой да коментира? Няма да разширяваме темата към строителство, машиностроене, автосервизи, металургия, газо и нефтодобив, спедиция и логистика... Има и корави жени, но на тях им викат "мъжки момичета", както и мъже, на които им викат ". утки", но те по дифолт са изключения от правилото... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
Jorkata
преди 2 години
Тая статия е тотална помия и глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
ти май не четеш какво пиша ?! какво да дам за подражание ?! педеррастията на европа ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
alex8712
преди 2 години
Ти верно ли току-що даде Саудитска Арабия и Иран за модел на подражание?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
мхм , разводи , аборти и педеррассти там май няма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
"Тази разлика съществува не само защото жените са средно платени по-малко от мъжете, но и защото те вършат много повече домакинска работа, която изобщо не се заплаща." ...Като ще си чешем реторичните ***, мъжете извършват ремонтите и поддръжката в къщи - смени на уплътнения, смяна на ел крушки, поправяне на изтръгнати от стената контакти, чистене на филтрите на прахосмукачката, миалната и пералнята, текущи ремонти. Сглобяване, както и дребни ремонти на мебели. Поддръжка и ремонти на семейните велосипеди. Подържат и мият автомобила. Отговарят за назначаване на специалисти за ремонти на автомобила и електрическата техника. Все дейности, изискващи по-висока квалификация, и по-добре платени от домакинска работа. Така че всъщност в домакинството мъжете също не получават полагащо им се заплащане, средно равняващо се на седем пъти полагащото се на жените за осъществяваната от тях домакинска работа. ...Тия НПО помии изобщо не знам защо опитвате да ги пробутвате в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 9
korn
преди 2 години
Твоите виждания съвпадат с живота в ислямските държави. И там всички живеят добре, богато и щастливо. И са истински човеци, като теб. Ти не си за тук, по добре замини при човеците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
Нейков, забелязвам че най-долнопробните писания на сайта са твое дело. Тоест, ти си ги копи-пейстнал и си сложил името си над тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
alphaomega
преди 2 години
Целта е всички да са на тръстиката! Бачкане до побъркване, да имат държавите все по големи приходи от данъци и да могат да вземат все по големи заеми от еврейските банки. Просто и ясно. Нещата много отдавна не опират до оцеляване и стандарт на живот. Още от както започва индустриалната революция и първите машини става възможно малка група хора да постигнат свръх производство което да задоволи нуждите на цялото население. Сега просто се гонят печалби и др. цели. Виждате и Земята вече не им стига на тия алчиници та се мъчат и космоса да завладеят. Освен това за управляващия "елит" е много важно масите от хората да бъдат смачкани, затънали в дългове и да нямат никакво свободно време да мислят и да правят революции. Затова са измили хиляди видове колцеца като на хамстерите всеки съвременне роб и крепостен целянин да си върти там на едно колеце, да се самозаблуждава и да си хаби енергията за глупости докато ония по върховете се разпределят света и вече посягат и към космоса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още