IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сменя ли се пазарната мода?

По-добрият баланс между инвестирането в растеж и това в стойност сега изглежда разумен

08:13 | 28.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Няма много спорове, че настроенията на инвеститорите са станали по-крехки в бурните икономически, монетарни и политически условия. Акциите, водещи пазара, си сменят местата с необичайно бързи темпове. Инвеститорите се гърчат с тревожна непоследователност между рефлация, стагфлация и устойчив растеж на акциите.

Но също така няма спор, че доминирането на стратегиите за растеж започва да отслабва. Тъй като централните банки изместиха политиката на лихвените проценти, за да се справят с инфлацията, устойчивите, дългосрочни активи на растежа бяха разпродадени рязко, като инвеститорите преминаха към нефт и газ, добивни и финансови компании - области на пазара, които могат да се възползват от рязкото възстановяване на печалбите.

„Това означава, че се връщаме към свят на инвестиране, който вече не е толкова двоичен. Започнахме да виждаме тази промяна миналата година“, обяснява Джеймс Томсън от Rathbone Global Opportunities Fund, фонд с глобална перспектива, който се облагодетелства много от експозицията си към технологични акции и стила на инвестиране в посока растеж.

Томсън вярва, че най-добрият начин за индивидуалните инвеститори да навигират през тази промяна е да си гарантират, че имат баланс в портфейлите. Той намали технологичната експозиция на своя фонд от 29% на 20% преди година, като продаде акциите на компаниите от сферата на „дистанционна работа”, които се изстреляха в първите дни на пандемията.

Томпсън се пренасочи към банки и акции от областта на оборудването - индустриални компании като Sandvik и Deere, които се представят добре в моменти на по-високо търсене.

Той също така добави някои фирми от търговията на дребно, луксозните стоки, транспорта и други потребителски сфери, като компаниите за доставка и логистика Hermes и JB Hunt, и търговците на дребно TKMaxx и Costco, които се възползват от отварянето на икономиката и в крайна сметка от това, което Томпсън нарича „рецесия на социализацията“.

По-добър баланс между двата инвестиционни стила - растеж и стойност - изглежда разумен. Но скромното отстъпление от върха при растежа не означава, че стойността сега е единствената стратегия.

САЩ са най-важният фондов пазар в света и това е мястото, където все още може да се намери растеж. Печалбите на американските компании растат четири пъти по-бързо от тези в останалия развит свят - и много от тези фирми имат конкурентни предимства, които е трудно да се наваксат или дублират. Няма смисъл да зачерквате Уолстрийт от портфолиото си - дори ако затягащата се парична политика и високите оценки са аргумент за предпазливост.

Акциите на растежа се представиха по-добре от тези на стойността, почти безпроблемно, през последните 15 години - така че периодът на догонване не трябва да е изненада за инвеститорите. Възползвайте се от някои възможности при стойността, но не преориентирайте изцяло портфейла си към нея – и имайте едно наум за аргумента, че чистите стратегии на растеж ще продължат да процъфтяват в свят, където все още има недостиг на широко разпространен ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Проблемът в инвестирането в стойност за обикновения инвеститор е, че компаниите, за които знае, че създават стойност, им е скъпа акцията. Остава опцията ЕТФ, което също не е лошо. Аз продължавам да инвестирам в гроут компании и сега, особено такива, чиито акции вече изтрили балонния ръст от 2021 и имат фундамент и бъдеще, разбира се. Модата си е мода, то е много модерно сега и във въглища и петрол да се инвестира, но нито технологията ще спре да се развива, нито човечеството ще тръгне назад, вместо напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още