IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин е изправен пред съдбоносно решение за Украйна

„Безграничното“ партньорство на Китай с Русия рискува открита конфронтация със Запада

10:54 | 16.03.22 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Точно преди Русия да нахлуе в Украйна, Владимир Путин се срещна със Си Дзинпин в Пекин. Малко след това двете страни обявиха партньорство “без граници”, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Дали наистина няма граници за партньорството между Китай и Русия може да стане ясно през следващите дни, след като излязоха съобщения, че Москва е поискала от Пекин военна помощ. Ако Си удовлетвори това искане, Китай на практика ще влезе в прокси война със САЩ и страните от НАТО, които подкрепят Украйна. Това решение може да доведе до края на глобализираната икономическа система, която подхрани изключителния възход на Китай през последните 40 години.

Русия и Китай споделят дълбока враждебност към глобалната сила на Америка. Но те подхождат към съперничеството си със САЩ по много различни начини. Китай може да си позволи да играе „дълга игра”, разчитайки икономическата му мощ да промени глобалния баланс на силите. Но Русия, в по-слаба икономическа позиция, заложи на грубата сила в Украйна.

Рискът на Путин сега заплашва дългата игра на Пекин. Китайските власти може да са предвиждали евентуален разрив в отношенията със САЩ, но благодарение на Русия сега те са изправени пред конфронтация със Запада по много ускорен график.

Ако Китай помогне на Русия да заобиколи западните санкции, той от своя страна вероятно ще стане обект на такива - нещо, което Джейк Съливан, съветникът по националната сигурност на САЩ, ще изтъкне пред китайския представител Ян Джиечи на предстоящата им среща. Снабдяването с оръжие на руската армия би подхранило призивите за западни санкции срещу Китай, потребителски бойкот и корпоративни изтегляния.

Кратка, победоносна руска война би устроила Китай. Любимият разказ на Пекин за неумолимия упадък на американската мощ би изглеждал още по-достоверно. Възможно е да бъде подготвена сцената за китайска атака срещу Тайван.

Вместо това обаче Русия затъна в Украйна. Западният алианс беше съживен, а САЩ и техните съюзници разкриха нов набор от икономически санкции, които ще изглеждат много заплашителни в Пекин.

Сега Китай трябва да осмисли новината, че в резултат на западните санкции Русия е загубила достъп до повечето си чуждестранни резерви. Както посочва икономистът Бари Айхенгрийн, една от основните причини страните да държат чуждестранни резерви е „като военновременен запас, който да бъде използван в геополитически конфликт“. Но Китай, който има най-големите чуждестранни резерви в света, току-що откри, че може да загуби достъп до тези си запаси за една нощ.

Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
нали и една мечка завива копейки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
* Трабант
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Какво е ТайванТ ? Нещо средно между таван и Транант? Освен очевидо липсата на подготовка по география, липсват и знания по история, кои са жителите на "ТайванТ", как и защо са попаднали там и какво е тяхното отношение към комунистически Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
Моабет да става
преди 2 години
"Но Китай, който има най-големите чуждестранни резерви в света, току-що откри, че може да загуби достъп до тези си запаси за една нощ". Китай вече е предупреден за това какво може да се случи. Сигурен съм че ще вземат мерки да намалят тези резерви във държави в които те не са гарантирани. Също така САЩ са готови да да защитават Тайвант /за момента това са само обещания/, но дали ЕС са на същото мнение за някакъв остров на другият край на света. Тайвант в ООН не е отделна държава и не е призната официално. Това е един китайски остров който е населен с китайци които говорят китайски. САЩ притежавайки военна мощ и ползвайки слабоста на Китай след ВСВ не са допуснали да се присъедини кък Китай. Обаче светът се променя. Не е далеч времето когато и за Тайвант ще настъпят интересни времена. И въобще не е необходимо присъединяването да стана чрез война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
sultan
преди 2 години
Политическите взаимоотношения между страните винаги са се водили на принципа "Няма вечни приятелства, има вечни интереси". Има вероятност Китай да обърне гръб на Русия, а политиката на "Разделяй и владей" отново да проработи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 2 години
То остави ами и Китайците и без това си имат долари който се чудят кво да правят така , че ще пазаруват на едро :) Щот китайците не дават заеми ами са "инвеститори" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 2 години
Интересното в случая е , че се оказа ,че Русия няма съюзници , търговски партньори да ,но единствените и съюзници се намираха в Европа и непонятно защо тя унищожи тия съюзи с нападението над Украйна . Проблема на търговските партньорства е, че в момента в който на вашият контрагент престане да му е изгодно да търгува с вас и всичко приключва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
mrynmryn
преди 2 години
Aми те вече ги отрязаха по няколко сделки, според мен просто чакат края на войната, когато Русия ако не е фалирала, ще е "на батерии", за да изкупят всичко което им душа иска на ниски цени. За мен те са най-големият победител в тази война. ЕС ще трябва да се оправя с бежанци отново, САЩ ще осъзнаят, че са наливали трилиони в армията си напразно, след като се видя нивото на руската, а Китай евентуално може да изгради Украйна наново с няколко по-стабилни сделки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
penman
преди 2 години
Като гледам външния вид на Копейкин, излъчващ висока интелектуална мощ, Митрофанова доста ще да е разяснявала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чудесна статия и анализ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още