IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин е изправен пред съдбоносно решение за Украйна

„Безграничното“ партньорство на Китай с Русия рискува открита конфронтация със Запада

10:54 | 16.03.22 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Точно преди Русия да нахлуе в Украйна, Владимир Путин се срещна със Си Дзинпин в Пекин. Малко след това двете страни обявиха партньорство “без граници”, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Дали наистина няма граници за партньорството между Китай и Русия може да стане ясно през следващите дни, след като излязоха съобщения, че Москва е поискала от Пекин военна помощ. Ако Си удовлетвори това искане, Китай на практика ще влезе в прокси война със САЩ и страните от НАТО, които подкрепят Украйна. Това решение може да доведе до края на глобализираната икономическа система, която подхрани изключителния възход на Китай през последните 40 години.

Русия и Китай споделят дълбока враждебност към глобалната сила на Америка. Но те подхождат към съперничеството си със САЩ по много различни начини. Китай може да си позволи да играе „дълга игра”, разчитайки икономическата му мощ да промени глобалния баланс на силите. Но Русия, в по-слаба икономическа позиция, заложи на грубата сила в Украйна.

Рискът на Путин сега заплашва дългата игра на Пекин. Китайските власти може да са предвиждали евентуален разрив в отношенията със САЩ, но благодарение на Русия сега те са изправени пред конфронтация със Запада по много ускорен график.

Ако Китай помогне на Русия да заобиколи западните санкции, той от своя страна вероятно ще стане обект на такива - нещо, което Джейк Съливан, съветникът по националната сигурност на САЩ, ще изтъкне пред китайския представител Ян Джиечи на предстоящата им среща. Снабдяването с оръжие на руската армия би подхранило призивите за западни санкции срещу Китай, потребителски бойкот и корпоративни изтегляния.

Кратка, победоносна руска война би устроила Китай. Любимият разказ на Пекин за неумолимия упадък на американската мощ би изглеждал още по-достоверно. Възможно е да бъде подготвена сцената за китайска атака срещу Тайван.

Вместо това обаче Русия затъна в Украйна. Западният алианс беше съживен, а САЩ и техните съюзници разкриха нов набор от икономически санкции, които ще изглеждат много заплашителни в Пекин.

Сега Китай трябва да осмисли новината, че в резултат на западните санкции Русия е загубила достъп до повечето си чуждестранни резерви. Както посочва икономистът Бари Айхенгрийн, една от основните причини страните да държат чуждестранни резерви е „като военновременен запас, който да бъде използван в геополитически конфликт“. Но Китай, който има най-големите чуждестранни резерви в света, току-що откри, че може да загуби достъп до тези си запаси за една нощ.

Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 2 години
За кой пазари ? Ако е на газ да бехте си го пазили , а не да се правите на мъже ! Нал знаеш ко викал папагала в ония виц - кат не мойте да летите , що се правите на гъзари ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Война водят САЩ. Пак за пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 2 години
То това ясно , ама в тоя ред на мисли : как Русия ще си разшири пазара като тя произвежда суровини и никой никъде (камо ли в европа) е отказал да купува и плаща за тия суровини ? Ако идеята е за по високи цени това е доста сложен въпрос , щот и България през 80-те искаше СССР да и вдигне цените на земеделската продукция ама получи среден пръст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Всеки световен военен конфликт е възниквал след дълги периоди на натрупване на съответните към епохата икономически противоречия и диспропорции. Както и от всеки крупен военен конфликт са произтичали драстични икономически размествания и преразпределения на позиции на участниците, както и създаване и налагане на нови правила на съществуване на човешката система в повечето й аспекти. Само едно нещо не се променя - хората, които са преживели войната, продължават да произвеждат материални блага, за да могат да дъществуват, но при нови условия и обстоятелства... ;) Въпросът е: войната в Украйна има ли потенциал да доведе да световен конфликт? Аз твърдя, че в качеството си на световна военна сила Русия е съществена част от света, която вече е във военен конфликт с друга голяма световна военна сила - САЩ и НАТО. Китай е третата, която още не е взела военна страна, но политически (вербално) недвусмислено се обвърза с Русия. Теоретично е възможно Китай умишлено да е подвел Русия и сега да я остави да бъде унищожена, за да добие някакви ресурсни облаги и дълготраен съглашенски пакт със Запада, или нова подялба на зони на влияние, но това не урежда конфликта на Китай със САЩ - отказът на Китай да му се плаща с дългови инструменти, а не с кеш. А никой с грам мозък едва ли допуска, че и Китай, и Русия биха целяли да си закрият пазарите си. Войните се водят за разширяване на пазарите. Просто победителите във всяка голяма война налагат изгодни за себе си нови правила на завоюваните пазари. И тва е... ;) А кой и как ще спечели настоящата война, предстои да видим. Пречините за нея са налице - скапаната и задлъжняла световна икономика, в която някои си купуват реални материални блага срещу пари, които сами си произвеждат в необходимите количества с едно цъкване на мишката. А поводът винаги е незначителен - някой по някого стрелял с нещо или просто го е нап сувал... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Точно, Черна Гора още се чуди какво да прави след един такъв "заем" за инфраструктура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 0
cherney
преди 2 години
ЕС е основния търговски партньор на Русия и това може да се види в изградената руска газова инфраструктура - основните находища и тръби сочат към ЕС, респективно 40% от добивания природен газ се продаваше в ЕС. За сравнение, преди войната Китай купуваше 15% от количеството, предназначено за ЕС. Същото се отнася и за останалите сектори от руската икономика. В тази връзка, да водиш война в Европа е връх на глуппостта. Това е все едно да имаш конкретен бизнес и да започнещ да биеш основният ти клиент, който ти осигурява 50% от приходите. Пълно безхаберие и неразбиране на съвременния свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
В подобни на горната статия могат и се упражняват ежемасно всички, които се изхранват с писане. Да ги четат и да им вярват, а също и да се упражняват в коментари и анализи също могат свободно всички, които имат бол свободно време като мене... ;) Какво обаче в действителност се случва и ще се случва, знаят много малко хора. Аз лично бих заложил и изходил от това, че Путин започна войната след 6-часова среща с др. Си. в деня, когато се откриваше Олимпиадата в Пекин, а военните действия започнаха веднага след закриването на игрите. Доста е несериозно да се приема, че Путин не е сондирал мнение със Си, когато е вземал крайното си решение. След срещата, в изявленията пред медиите за резултатите от нея, не Путин, а домакинът му употреби израза "нова ера", а дни след началото на войната я повтори и външният им министър. Може само да се гадае каква "нова ера" визират китайците. Също може само да се гадае дали има някаква договорка, план или стратегия за съвместни действия. Китай има два пътя за развитие в стратегически план - или да играе по досегашните правила, по които западът да му плаща с пресноотпечатани хартийки, докато му върти пръст и му налага правила, или да използва неизбежните тектонични процеси, които ще пратекат в световната икономика вследствие на войната в Украйна и да се опита да провокира и насочи в своя полза още по-фундаментални изменения в световния политически и стопански ред. Всичко ще зависи от развитието на събитията в Украйна и начина, по който Русия ще довърши започнатото. Залозите са огромни и екзистенциални, а промените могат да бъдат фундаментални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 2 години
Имаш ли бегла представа колко са платежоспособните пазари на планетата който могат да осигурят растеж на икономика от калибъра на Китай ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Огромна грешка е човек да си губи времето да чете глупостите и безсмислиците, които си натворил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 2 години
Огромна грешка е да се счита че западната финансова система няма алтернативи и че политически решения могат да контролират до какво има достъп. Още тази година всичките купувачи на американски книжа извън Европа ще се превърнат в продавачи включително и Китай и познайте къде ще има инфлационни рекорди. Напълно възможно е Китай да продаде всичките си резерви наведнъж и това ще качи лихвите до 10%. Въпрос на време е SWIFT да бъде заменен от нова система, това сега е ходещ вонящ труп, и може би затова са опитите да се запали война защото по мирен път финансовият крах и последващата депресия са неизбежни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още