IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с веригите за доставки промени мисленето на американския бизнес

Корпоративните бордове сега допускат някога немислими крайни рискове и репозициониране

10:45 | 07.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Междувременно руската инвазия улесни визуализирането на нападение срещу Тайван. Това изглежда малко вероятно в краткосрочен план, тъй като проблемите на Путин в Украйна дадоха на Пекин полезен урок за рисковете от военни атаки. Но това си остава средносрочен риск, като Китай може да усъвършенства плановете си, за да избегне грешките на Русия, казва Дейвид Сакс от Съвета за външни отношения. Той отбелязва, че „въпреки че светът разчита на полупроводниците на Тайван, все още няма реалистичен план или опция за диверсифициране на доставките на чипове“.

Това предизвиква втората промяна: натрупването на запаси. Преди десетилетие на мода бяха думи като „ефективност“ и „рационализиране“. Сега има новооткрито разбиране, че устойчивостта изисква излишъци, т.е. по-големи запаси. Не е лесно за компаниите да постигнат това, предвид напрежението в складирането и доставките.

Данните на търговското министерство на САЩ показват, че компаниите разполагат само с петдневни запаси от чипове в момента, спрямо 40 дни през 2019 г. Но стремежът към натрупване на запаси е налице, оттук и фактът, че увеличенията на запасите представляват 4,9 процентни пункта от американския растеж в края на миналата година.

Третата промяна е, че компаниите сега гледат на веригите за доставки с обхватна, а не тунелна визия. Преди десетилетие мениджърите по доставките обикновено разработваха своите стратегии, базирани на принципите на индивидуалния рационален личен интерес, максимизирането на печалбата и ефективността.

Но финансовата криза от 2008 г. показа, че това, което изглежда „рационално“ за индивид, може да бъде ирационално за група; когато всички инвеститори се опитаха да намалят рисковете си чрез хеджиране в AIG, това създаде единична точка на провал - и повече риск. Същият урок се научава сега за веригите за доставки: ако всяка компания използва едни и същи транспортни възли в търсене на „ефективност“, това създава нови тесни места. Груповата динамика има значение.

Това вече предизвика правителствени намеси в сферата на чиповете: Белият дом създаде „Система за ранно предупреждение“, за да „обедини индустрията и да насърчи повишената прозрачност по цялата верига на доставки“. Всъщност това не работи особено добре (все още). Но посланието е ясно: данните от веригите за доставки вече не са само въпрос, ръководен от собствени интереси. И инициативата вероятно ще се разпространи отвъд чиповете и металите. Докладът на Наваро за 2018 г. подробно описва множество високо- и нискотехнологични артикули, които са изправени пред крехкост на веригата за доставки.

Неизбежно има големи отрицателни страни на тези три промени: дори и скромното завръщане към свят на корпоративен решоринг, запасяване и правителствена намеса ще бъде инфлационно, както отбелязва Финк. Това също е много ретро. Но основният момент сега е, че събитията в Украйна показаха, че е още по-скъпо да се игнорират сценариите от вида „ами ако“. Корпоративните директори в Америка няма да забравят това скоро; нито пък трябва да го правят инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още