IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън е съветван да ограничи влиянието на Big Tech

32 организации настояват той да изключи ръководители, лобисти и консултанти, работещи за или със големите компании, от преходния си екип

09:05 | 01.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън е приканван от 32 организации за права на потребителите, антитръстови разследвания и свързани с тях групи, да отхвърли влиянието на големите технологични компании в своята администрация, в писмо, изпратено в понеделник.

По-рано този месец Ройтерс съобщи, че в преходния екип на Байдън са назначени повече мениджъри от технологични компании, отколкото откровени технологични критици, което предлага улики за това кой в крайна сметка ще повлияе на мисленето на неговата администрация.

В писмото се настоява администрацията на Байдън да изключи ръководители, лобисти и консултанти, работещи за или със компании като Facebook Inc, Amazon.com Inc, Google, част Alphabet, Apple Inc и Microsoft Corp. Групите твърдят, че бизнес практиките на компаниите нараняват потребителите и американската икономика.

Подписалите са Public Citizen, American Economic Liberties Project, Open Markets Institute, Progressive Democrats of America, the Revolving Door Project и Athena.

„Ние вярваме, че вашата администрация трябва да се изправи срещу заплахите, породени от монополистичните Big Tech компании. ... ние обаче можем да привлечем тези компании към отговорност само ако не разчитате на филиалите на тези компании да съставят вашето правителство“, се казва в писмото.

Microsoft, Google и Facebook отказват коментар пред Ройтерс. Amazon и Apple не са отговорили веднага на искания за коментар. Всички компании, с изключение на Microsoft, са изправени пред федерални и щатски разследвания срещу своите бизнес практики.

„Ние вярваме, че премахването на продължаващата десетилетия въртяща се врата между Силициевата долина и президентската администрация само ще помогне на вашата кауза“, се добавя в писмото.

През октомври Ройтерс съобщи, че Amazon и големите технологични компании са подпомогнали кампанията на Байдън с пари и връзки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още