IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След провала си Amazon прави нов опит на пазара на видео игри

Компанията обяви ребрандирането на Twitch Prime на Prime Gaming

16:42 | 11.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Amazon се препъна, докато се бореше да прибие в привлекателната индустрия за видео игри. Сега прави втори опит, пише The New York Times. 

В понеделник Amazon обяви Prime Gaming, ребрандиране на услугата Twitch Prime, която предлага ексклузивно гейминг съдържание. Преди повече от месец компанията оттегли своята високобюджетна игра Crucible от дигиталните магазини, след като беше определена за „кухо, забравимо преживяване“.

С Twitch Prime хората получават безплатен абонамент за Twitch, сайтът на Amazon за стрийминг на игри на живо, с безплатни игри от малки студиа и намаления за по-големи заглавия като Grand Theft Auto и League of Legends. Prime Gaming ще разшири тези предложения и да предложи повече заглавия и съдържание, но повече няма да иска акаунт към Twitch за достъп.

Лари Плотник, директор на Prime Gaming, заяви, че гейминг услугата, започната през 2016 г., е с бранда Twitch, защото той е добре известен сред геймърите. По думите му Amazon сега вярва, че собственото ѝ име носи определена тежест.

„Усетихме много ясно, че, за да подкрепим нашите разработчици на игри като партньори, както и за да достигнем до повечето потребители, брандът Prime Gaming носи много повече стойност в тази екосистема“, посочва той.  

Плотник отказва да каже колко хора са се присъединили към Twitch Prime. Той твърди, че това е една от най-бързо растящите части от Amazon Prime.

Игрите са една от най-големите глобални индустрии в областта на развлеченията. Според Newzoo тази година се очаква 2,7 млрд. души по света да играят игри. Растежът беше ускорен от коронавирусната пандемия, която принуди хората да си останат вкъщи и да търсят онлайн развлечения. Прогнозата на Newzoo е, че хората ще похарчат близо 160 млрд. долара за игри през 2020 г.

Други големи компании също правят своите стъпки в гейминга. Миналата година Apple пусна абонаментната услуга Apple Arcade, а Google предложи мобилната Stadia. Тази година пък Facebook се присъедини към клуба със свое приложение.

Amazon действа в тази посока през последните няколко години. През 2014 г. тя придоби Twitch, която се ползва предимно за стрийминг на видео игри. Сделката беше за 970 млн. долара.

Най-скорошният ѝ опит да се превърне в голям играч в гейминга обаче се провали. През май Amazon представи Crucible, безплатна мултиплейър игра, създадена от звено на Amazon Game Studios. Тя е отнела милиони долари и години разработка.

И все пак, след силната промоция за премиерата, геймърите не се влюбиха в играта. Показателите на Crucible бързо се сринаха. Около 10 хил. души играеха по едно и също време, когато играта дебютира, но през юни средният им брой е 361, твърди сайтът за анализи Steam Charts.

През юли Amazon изтегли Crucible, така че тя не може да се играе от нови играчи в момента. Колин Янсон, главният разработчик на Crucible, заяви по това време, че разработчиците ще използват възможността да направят промени по играта и „да се фокусират върху предоставянето на възможно най-доброто преживяване за нашите играчи“.

Пиърс Хардинг-Ролс, директор проучвания в Ampere Analysis, коментира, че е рядкост създателите на игри да ги изтеглят от пазара по този начин. По думите му провалът на Crucible е доказателство, че пробивът в индустрията за игри е труден и е трудно да се угоди на геймърите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
При положение, че не са особено популярни в Китай, направиха игра, която само китайци биха играли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още