IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Черният петък е лош за бизнеса?

Данните за продажбите в рамките на този ден могат да са подвеждащи, когато се види ефектът в дългосрочен план, сочи анализ на Quartz

17:14 | 25.11.19 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2018 г. американците похарчиха 6,2 млрд. долара за Черния петък и 7,9 млрд. долара в рамките на Кибер понеделника. Това са съответно 23,6% и 19,7% растеж на годишна база, да не говорим, че Кибер понеделникът миналата година се оказа най-големият ден за онлайн пазаруване в Съединените щати за всички времена.

Всичко това звучи като добра новина за търговците на дребно. Но не е, пише в свой анализ Quartz.

Реалността е, че уикендът, включващ Деня на благодарността, се превърна във време, в което търговците на дребно се отнасят с най-лошите си клиенти като с кралски особи.

За онези търговци, които са достатъчно смели да се опълчат на статуквото, има начини да преосмислят Черния петък, за да сведат до минимум щетите или поне да го превърнат в наистина ценна възможност за подобряване на отношенията си с клиентите, различна от това просто да правят прекалено големи отстъпки. Но на първо място търговците трябва да разберат защо точно сегашният модел на разпродажби е толкова голям проблем.

Проблемът със стойността

Много от стратегиите на търговците на дребно не са свързани с осъзнаването, че не всички клиенти имат еднаква стойност. Има клиенти с висока стойност, които имат постоянна връзка с търговеца и правят високомаржови покупки през годината.

След това са клиентите с ниска стойност – такива привлича Черният петък. Те нямат почти никаква връзка и лоялност с търговеца и от време на време правят покупки, които обикновено са с нисък марж. В рамките на Черния петък търговците на дребно са склонни да инвестират прекалено много в клиенти с ниска стойност, надявайки се, че по някакъв начин те ще се превърнат в такива с висока стойност.

Да, данните за продажбите могат да са големи, но цената: допълнителни часове, допълнително заплащане и бонус кавги в замяна на покупки с нисък марж, направени от клиенти, които вероятно няма да пазаруват отново от същото място, или поне до следващата година.

Черният петък не е най-големият ден за продажби за годината. Този ден обикновено се пада точно преди Коледа, а печалбата често не е значително по-висока за търговците, които се впускат в това приключение, в сравнение с тези, които са по-консервативни.

Ето няколко начина, по които търговците на дребно могат да загърбят сценария от Черния петък и да се насочат към празниците, мислейки по-фокусирано за клиента, което да се отплати с времето.

Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 2
SS-23
преди 4 години
Ти "работиш" с телефон? Считаш, че изглеждаш "сериозно" да ми показваш "таблици и графици" през екранче от 5-6 инча? Не ставй смешен! Всичко е реклама и чит, който усилено поддържат скъпите "брандове", за да остане впечатлението и усещането в НЕмислещите единици от Тълпата, че - "ооо, щом е тъй скъпо и не пада, значи е "галактическо и "си струва". А истината е, че ... Не си струва и НЕ е оправадно, при положение, че същата работа може да я свършиш с телефон 3-4 ПЪТИ ПО-ЕВТИН. Истината е, че ти искаш да си платиш "за престиж", защото такъв "престиж" е наложен незвайно защо ... но все повече и повече ще се налага прагматизма!Истината е, че от ябълката могат да намарят цената на нивото на "кучите марки" особено за по-стари модели, но не искат и предпочитат да продадат 1 телефон неднъж в месеза, вместо 4 всяка седмица, просто за да не им падне "реномето", защото веднъж свалят ли цената ...пясъчната кула ще рухне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 5
Лъчо
преди 4 години
Wow чак да лъжа за такива глупости Хахах просто казвам това което лично видях. И какво ми сравняваш синъ ти с мен? Първо той едва ли е ползвал тел висок клас, че да може да прецени разликата. Второ аз ползвам теледона за работа, а работа означава презентации, таблици, е - майли, скениране на документи и още куп неща които едва ли синът ти прави. Гоня графици и крайни срокове и повярвай ми едно забиване или рестартиране може да ми провали сделка, да загубя пари. За единия Фейсбук и инстаграм може и да са страхотни - не споря. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 6
SS-23
преди 4 години
Бедняците си взимат боклучави китайски телефони ... :) :) :)---А пък ябълка купуват с непотени пари комплексираните, при това прости "богаташи"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 3
SS-23
преди 4 години
Информацията ти за AMD/Intel вече НЕ е актуална.Точно новите райзъни вече са по-скъпи като цена и като производителност/ват от интелските защото империята на злото свали цените значително.---Лъжеш на куб, момче!Когато сравняваш 2 процесора, първо избери критерия за сравнение - или цената или Производителността!Мога да се басирам, че при еднаква цена - Райзен дава много повече от интела, като производителност.Ако пък ги сравняваш по критерия Производителноста , то при равна производителност, Райзена е по-евтин, при това - доста!Хипер новите процесори на АМД може да са скъпи в момента, но кой интелски ще им се опре!Спориш за нещо, които явно не разбираш и/или лъжеш умишлено! Интела от време оно се води процесор за маниаци", т.е. робуващи на "бранд" и от време оно са скъпи процесори спрямо това, което дават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 4 години
Информацията ти за AMD/Intel вече НЕ е актуална.Точно новите райзъни вече са по-скъпи като цена и като производителност/ват от интелските защото империята на злото свали цените значително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 23 rate down comment 1
bgMan
преди 4 години
Купил съм на жената Xiaomi Mi A2 за 330 лв. от китайски сайт и доставка с DHL. Вече повече от година няма абсолютно никакви проблеми телефона. Снима много добре. Цветоппредаването е много добро. Това твойто си е някакъв каръшки случай дето искаш да го изкараш едва ли не закономерност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 23
Mistral11
преди 4 години
Бедняците си взимат боклучави китайски телефони ... :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Аз също имам xiaomi, висок клас.. Телефонът нямат подобни проблеми. Нито крашва, нито забива. Според мен проблемът може да е друг при теб. Моят е Mi 9t pro, китайският вариант е k20 pro. Проблемът идва от това, че китайският е по-евтин от европейския и много магазини вкарват китайския вариант, но с флашнат ром (китайската версия е направена на глобална), но това не е оригиналният ром, правен от Шайоми. Между другото има и лесен начин да се провери, да не говорим, че повечето с тоя фалшив ром, не получават ъпдейти, вкл и за смяна от андроид 9 към андроид 10.Между другото, епъл може да правят мега грозни телефони, но точно в момента, процесорите им са топа на телефоните. И другото което е - при тях ОС-то играе голяма роля и на практика тая екстра рам, няма големи ползи, аз в момента имам 6 и рядко минавам 2гб. И все пак, не бих си взел епъл, точно заради ос-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 10
дядя Вова
преди 4 години
Да си довърша мисълта, а останалите 30% на трeва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 4
SS-23
преди 4 години
Лъжеш!Сина ми има от 2 години Ксиоми - перфектен телефон, много бърз, без лагове, добра камера, много памет ... за цена ЧЕТИРИ ПЪТИ по-малка от ябълката с аналогични характеристики! Четири пъти! При това ябълката е доста стар модел... Ужас! Не виждам кой *** ще даде 2 хилки за новата ябълка! Трябва да е тотално луд, като за тези пари ще му сглобя настолен компютър на новите галактически процесори на АМД - Райзен! Между другото, АМД също са пример как с тънка политика, степ-бай-степ може да оставиш "великият" ти конкурент да ти диша праха не само в съотношението Цена/Производителност, ами вече изцяло и в Производителност! Новете райзени на сокет АМ4, отвяват интелчетата като куца пиле домат... а цената и е 40-50% надолу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още