Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Here – картовата услуга на Daimler, BMW и Audi, гори милиони евро

Съществуващите акционери, сред които Intel, Pioneer, NTT и Mitsubishi искат да минимизират своите загуби и да видят най-сетне икономически успех

Here – картовата услуга на Daimler, BMW и Audi, гори милиони евро

Геоданните трябва да позволяват автономното шофиране. Но това все още не е голям бизнес, а Here е на загуба. Илюстрация: Here

С-класата на Mercedes от край време е считана за въплъщение на германското инженерингово изкуство. В течение на годината луксозният седан отново ще постави стандарти в индустрията и за първи път шофьорът ще шофира автономно на местни магистрални участъци. Поне в задръствания или бавен трафик и максимална скорост от 60 километра в час шофьорите ще могат да предадат волана на системата и вместо това да гледат Netflix, да четат вестниците или да пишат имейли, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

Още по темата

Би било крайъгълен камък. Първият в света високо автоматизиран сериен автомобил ще е от Германия. Може да се случи още през есента. Поне това смята да направи законодателят. А в рамките на този скок в иновациите инженерите на Mercedes се кълнат, наред с други неща, в HD картите на  Here Technologies, точни до милиметър, с помощта на които много точно може да бъдат определяни местоположенията на превозните средства и препятствията.

В края на 2015 г. автомобилната дъщерна компания на Daimler, заедно с BMW и Audi, купи бившото поделение на Nokia за 2,6 милиарда евро. По-късно към алианса на Here се присъединиха и Bosch и Continental.

Компанията със седалище в Амстердам, така се надяват германците, ще определи стандартите в битката за автомобила робот срещу Google, Apple и Tesla. Толкова за теорията. На практика обаче услугата за пространствени данни заплашва да се изроди в хроничен получател на милостиня, независимо от престижни поръчки като тези за S-класаta. Причината: след поглъщането преди пет години и половина Here носи на германските си мажоритарни акционери постоянни загуби. Кумулативно, сега в балансът има минус от около 1,3 милиарда евро. 

Това става ясно от годишния доклад за 2020 г. на картовата услуга, който наскоро беше публикуван в нидерландския търговски регистър. Според него продажбите на Here са намалели с почти една четвърт през миналата година поради коронакризата - до 857 милиона евро. Въпреки че компанията успя да ограничи нетната загуба с 40 процента в сравнение с 2019 г., екипът на изпълнителния директор Едзард Овербек „изгори“ повече пари от всякога - 163 милиона евро.

Шефът на Tesla Илон Мъск не вярва в 3D картите

Очакваният ръст в автономното шофиране е дълъг залог за бъдещето. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск смята, че 3D картите така или иначе са „наистина лоша идея“. Технологията е твърде скъпа и не можело да реагира бързо на промените. От скоро пионерът на електрическите автомобили разчита само на камери в своите превозни средства, за да предвиди пътя и всички опасности.

Други доставчици на напълно автономни системи за шофиране, като сестринската на Google компания Waymo, използват географски данни като допълнителна защитна мрежа, но предпочитат сами да актуализират своите карти.

А това наранява и Here - особено след като продажбите на компанията стагнират дори преди пандемията. Лицензионните такси в основния бизнес с базирани на местоположението данни за навигационни устройства намаляват. Потенциалните източници на приходи от други отрасли са все още слаби. Междувременно нуждата от инвестиции остава висока. Това е токсична смес, казват неофициално мениджъри от групата на собствениците. Едва в края на 2020 г. акционерите трябваше да отпуснат на Here заем от 150 млн. евро. Готовността на собствениците за по-нататъшни инжекции е ниска, се твърди в бранша.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Новият модел на мобилност премахва нуждата от личен автомобил