IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България: На 26-о място в глобалния индекс на мира

Европейските страни съставляват 17 от 25-те най-мирни държави в света, става ясно от изследването на Института за икономика и мир

13:22 | 12.06.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Светът е станал малко по-сигурен за първи път от пет години, но си остава "значително по-малко мирен, отколкото беше преди десетилетие". Това се констатира проучване на базирания в Австралия Институт за икономика и мир, предаде DPA, цитирана от БТА.

Всяка година институтът представя глобален индекс на мира. В него са подредени страните, като най-отгоре са тези, които са считани за най-мирни. Подредбата е въз основа на 23 фактора, като вътрешни и външни конфликти, военни разходи, тероризъм, убийства, друга престъпност и др. Начело на индекса е Исландия за 11-а поредна година. В дъното, тоест най-малко мирната страна в света, е Афганистан.

Европейските страни съставляват 17 от 25-те най-мирни държави в света, посочва още изследването. Украйна отчита подобряване на ситуацията в сравнение с 2018 г., а в Никарагуа е отчетено рязко влошаване.

Над 400 милиона души живеят в райони, в които нивото на мирен живот е ниско, а рисковете, свързани с климатичните промени, са високи, се казва в изследването. Страните южно от Сахара са изложени на най-голям риск от екологични фактори, обострящи конфликтите, се допълва в проучването.

Около 103 милиона души в осемте най-малко мирни страни в света живеят и в райони, в които рисковете, свързани с климата са най-високи, се казва още в проучването.

Климатичните промени ще представляват заплаха за страните по света в идното десетилетие, се допълва в документа.

Стив Килелея, основателят на института, констатира, че индексът показва и положителни и отрицателни тенденции, свързани с мира. Той припомня, че докато конфликти, доминирали през изминалото десетилетие, като тези в Ирак и Сирия, започват да утихват, нови конфликти са избухнали в Йемен, Никарагуа и Турция.

В сайта на института индексът е представен детайлно. Класирани са общо 163 страни. След първенеца Исландия, челната десетка се оформя от Нова Зеландия, Португалия, Австрия, Дания, Канада, Сингапур, Словения, Япония и Чехия.

България е на 26-о място в цялостния индекс. Но в индекса само на европейските страни тя се подрежда на 18-о място от 36 държави.

В дъното на индекса Афганистан е на 163-о място, а позициите от 158-о до 162 се заемат съответно от Сомалия, Ирак, Йемен, Южен Судан и Сирия. Русия е на 154-о място, Турция на 152-о място, Украйна на 150-о място. Китай е на 110-о място, а трите сили от ЕС - Великобритания, Франция и Германия са съответно на 45-о, 60-о и 22-о място.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
megiddo
преди 4 години
Ние сме по-конфликтни от германците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Забелязвате ли как подличко обвързват мирът с климатическите "промени", които са най-малкото спорни? Отсега започват да оправдават нигърите, нахлуващи на диви орди в Европа с това, че им е топличко !!! А ако сибиряците решат да нахлуят в Негрия защото им е студено, дали ООН ще ги оправдае?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Например това, че една немалка част от населението де факто е подложена на етнически терор и никой не го защитава !!! Или това няма значение?Аз дори се чудя как не сме извън първите сто !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
А САЩ са на 121.http://visionofhumanity.org/app/uploads/2018/06/Global-Peace-Index-2018-2.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
"Европейските страни съставляват 17 от 25-те най-мирни държави в света, посочва още изследването." Какво излиза, че България за една бройка не е в групата на най-мирните държави в света. Моето впечатление е, че поне в тази насока имаме самочувствие на мирна държава. Интересно е според приложената методика къде имаме проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още