IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Euler Hermes: Българската икономика ще расте по-бавно от глобалната

Инфлацията ще продължи да се ускорява, а веригите за доставки ще се възстановят едва през 2023 г., прогнозират анализаторите

13:41 | 27.09.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Икономиката на България ще се развива с по-слаб ръст от глобалния, като през 2021 г. ще нарасне с 3,5%, а през 2022 г. – с 3,8%. В същото време обаче се очаква увеличение на глобалната икономика с 5,5% през 2021 година и 4,2% през 2022 година, става ясно от нов анализ на застрахователя на търговски кредити Euler Hermes. За Еврозоната очертаващите се перспективи са 5% увеличение за 2021 и 4,2% за 2022 година.

Несигурността за икономическото развитие експертите обвързват с няколко фактора. Много сериозно влияние оказва прекъсването на веригите за доставка, което изненада света в условията на неочаквано бърз растеж след COVID-19. Възстановяването им според експертите ще се случи чак през 2023 година.

Допълнителни икономически вълнения се очакват и с поетапното или цялостно отпадане на държавни политики за подкрепа на бизнеса и хората в периода на COVID-19 кризата. Според доклада и към момента икономиките на развиващите се държави се оказват по-уязвими и в невъзможност да наваксат изоставането. Основна причина за това според експертите на Euler Hermes са забавянето във ваксинацията на населението и по-малките ресурси за гъвкави политики в подкрепа на местните икономики.

Докладът на Euler Hermes предупреждава и за продължаващ ръст на инфлацията, като за 2021 година тя се очаква да достигне 2,2% в еврозоната и 4,1% в САЩ. Въпреки че през 2022 година експертите очакват забавяне на тенденцията, тя ще остане възходяща, а в определени сектори се очаква да е значително по-висока от средното. Сред тях са производството на автомобили, строителните материали, както и търговията на дребно и логистичните и складови услуги.

Заради затрудненията в доставките и проблемите на пазара на работна ръка производствата ще продължат да срещат затруднения, което ще забави в известна степен ръста на глобалната търговия по отношение на обемите. Актуализираната прогноза на Euler Hermes e за увеличение от 8% и 6% като обем съответно за 2021 и 2022 година. Очакваният ръст като стойност обаче е 16,9% и 8%. Според специалистите капиталовите пазари до голяма степен са имунизирани срещу негативните ефекти на неочаквано бързия растеж след COVID-19 кризата и затова очакванията там са за стабилно развитие и през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
Setver
преди 2 години
Добре е, че има прогнози за да знаем какво да очакваме. Макар и да растем по-бавно от световната икономика, важното е че все пак ще има някакъв ръст. А докато дойде 2023г. и се възстановят веригите на доставка, не се знае дали ще има какво да се доставя. Реално това е добра новина, защото можем да успеем да постигнем по-високи инфлационни нива от така жадуваните дълги години 2%. Можем 5% инфлация да стигнем, а защо не 10% или дори 50%. Кой ти бяга от такива добри постижения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
тая прогноза, никаква информативна стойност не дава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Отдавна си е така.Нищо ново под слънцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още