Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Euler Hermes: Българската икономика ще расте по-бавно от глобалната

Инфлацията ще продължи да се ускорява, а веригите за доставки ще се възстановят едва през 2023 г., прогнозират анализаторите

Euler Hermes: Българската икономика ще расте по-бавно от глобалната

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Икономиката на България ще се развива с по-слаб ръст от глобалния, като през 2021 г. ще нарасне с 3,5%, а през 2022 г. – с 3,8%. В същото време обаче се очаква увеличение на глобалната икономика с 5,5% през 2021 година и 4,2% през 2022 година, става ясно от нов анализ на застрахователя на търговски кредити Euler Hermes. За Еврозоната очертаващите се перспективи са 5% увеличение за 2021 и 4,2% за 2022 година.

Още по темата

Несигурността за икономическото развитие експертите обвързват с няколко фактора. Много сериозно влияние оказва прекъсването на веригите за доставка, което изненада света в условията на неочаквано бърз растеж след COVID-19. Възстановяването им според експертите ще се случи чак през 2023 година.

Допълнителни икономически вълнения се очакват и с поетапното или цялостно отпадане на държавни политики за подкрепа на бизнеса и хората в периода на COVID-19 кризата. Според доклада и към момента икономиките на развиващите се държави се оказват по-уязвими и в невъзможност да наваксат изоставането. Основна причина за това според експертите на Euler Hermes са забавянето във ваксинацията на населението и по-малките ресурси за гъвкави политики в подкрепа на местните икономики.

Докладът на Euler Hermes предупреждава и за продължаващ ръст на инфлацията, като за 2021 година тя се очаква да достигне 2,2% в еврозоната и 4,1% в САЩ. Въпреки че през 2022 година експертите очакват забавяне на тенденцията, тя ще остане възходяща, а в определени сектори се очаква да е значително по-висока от средното. Сред тях са производството на автомобили, строителните материали, както и търговията на дребно и логистичните и складови услуги.

Заради затрудненията в доставките и проблемите на пазара на работна ръка производствата ще продължат да срещат затруднения, което ще забави в известна степен ръста на глобалната търговия по отношение на обемите. Актуализираната прогноза на Euler Hermes e за увеличение от 8% и 6% като обем съответно за 2021 и 2022 година. Очакваният ръст като стойност обаче е 16,9% и 8%. Според специалистите капиталовите пазари до голяма степен са имунизирани срещу негативните ефекти на неочаквано бързия растеж след COVID-19 кризата и затова очакванията там са за стабилно развитие и през следващата година.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
7
 
3
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Добре е, че има прогнози за да знаем какво да очакваме. Макар и да растем по-бавно от световната икономика, важното е че все пак ще има някакъв ръст. А докато дойде 2023г. и се възстановят веригите на доставка, не се знае дали ще има какво да се доставя. Реално това е добра новина, защото можем да успеем да постигнем по-високи инфлационни нива от така жадуваните дълги години 2%. Можем 5% инфлация да стигнем, а защо не 10% или дори 50%. Кой ти бяга от такива добри постижения?
0
 
3
 
2
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
тая прогноза, никаква информативна стойност не дава...
1
 
4
 
1
преди 3 седмици
Отдавна си е така.Нищо ново под слънцето.

Още от Анализи
Какво, ако не въглища, газ и ядрена енергетика?