IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът на пеперудата

Как политиката на ЕЦБ отвори вратите за крайната десница в Източна Германия

08:10 | 27.09.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

На финала на мандата си като президент на Европейската централна банка Марио Драги ясно сигнализира, че наесен се очакват допълнителни облекчения в и без това безпрецедентно разхлабената парична политика на банката. Кристин Лагард, която ще наследи Драги през ноември, най-вероятно ще се придържа към същата политика. Но съпротивата срещу мерките на ЕЦБ става все по-гръмка. Няма основания да се смята, че с "още от същото" европейската икономика изведнъж ще започне да се развива по различен начин, твърдят опонентите на централната банка.

Традиционните противници на политиката на ЕЦБ са германците. Но към характерната им неприязън към слабата финансова дисциплина сега се прибавят и политически тревоги. Изборите за местни парламенти в източните провинции Саксония и Бранденбург само ги подчертаха.

Евроскептичната, антиемигрантска партия Алтернатива за Германия (AfD) пожъна големи успехи в двете най-многолюдни източни провинции извън Берлин и със сигурност ще усложни плановете на ЕЦБ. Саксония и Бранденбург икономически се справят сравнително добре, но са засегнати от цялостното изоставане на Изтока. Там AfD спечели значителен дял подкрепа за сметка на традиционните партии, като и в двете провинции е втора политическа сила.

Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел запази контрола си над Ландтага в Саксония с 32.1%, следван от AfD с 27.5%. В Бранденбург социалдемократите (част от Голямата коалиция, чрез която управлява Меркел), останаха първа политическа сила с 26.2%, но AfD спечели 23.5%.

Този електорален пробив дава шанс на крайната десница (формирана впрочем през 2013 предимно от „отлюспени“ членове на ХДС), да се превърне в най-силната опозиция в Източна Германия от промените през 1990 насам. В началото фокусът й бе основно икономически (критики срещу спасителните програми на ЕЦБ), но после партията с успех яхна популистката антиимигрантска вълна. 

Широко разпространеното недоволство след обединението на Германия през последните 30 години, нарастващата имиграция от 2015 г. насам, както и страховете за икономиката дадоха тласък на възхода на AfD в източните провинции. Мнозина източногерманци се чувстват сякаш други хора и институции продължават да диктуват живота им, а освен това и въведоха отрицателни лихви по банковите им депозити, коментира Дейвид Марш, председател на Форума на паричните и финансови институции (OMFIF).

Волфганг Шойбле, бившият финансов министър, също обвърза възхода на AfD с политиката на ЕЦБ за количествени облекчения. Мнозина източногерманци смятат, че са станали граждани „втора ръка“ заради скока на цените на жилищата и наемите, провокиран именно от програмата за изкупуване на облигации, въведена от Драги.

Заради по-ниските си доходи и спестявания от тези на германците в западните провинции, източногерманците са изправени пред двоен проблем: те не могат да печелят от инвестиции в недвижими имоти, и същевременно са изложени на риск от много по-голям скок в наемите. Именно това стои в основата на спорните мерки за много строги регулации на наемите в Берлин от последните седмици.

Кристин Лагард поема управлението на ЕЦБ от 1 ноември, а на финала на мандата си начело на Международния валутен фонд заяви, че подкрепя количествените облекчения. Онова, което й връзва ръцете, всъщност са проблемите на Италия, подчертава Дейвид Марш. Ако Лагард не оправдае очакванията за нова порция изкупуване на облигации, това ще предизвика масовата им разпродажба, а обвиненията ще са главно срещу ЕЦБ.

Йенс Вайдман, президентът на германската централна банка (Deutsche Bundesbank), беше противник на количествените улеснения и това до голяма степен предопредели неуспеха му в битката за поста на Драги. Но едва ли ще отслаби категоричната му позиция срещу облекчениията.

Марш припомня думите на Паул Кирххоф, бивш съдия от Германския конституционен съд, според когото нулевите лихви пречат на изпълнението на важна задача, заложена в конституцията, а именно – гарантиране на правото на частна собственост. Този коментар е особено важен, тъй като Конституционният съд в Карлсруе все още работи по дела срещу ЕЦБ.

Дори представители на МВФ, които преди призоваваха ЕЦБ да въведе програма за стимули, днес говорят за последвалите изкривявания в пазарната икономика, загубите на банките и застрахователите, които в крайна сметка вредят и на вложителите и потребителите.

Търгуваните облигации с негативна доходност към края на август са на стойност 17 трилиона долара, посочва Bloomberg. Пазарните колебания стимулираха и без това безпрецедентното поскъпване на облигациите тази година. Около 30% от всички ценни книжа с инвестиционен клас имат доходност под нулата. Това означава, че инвеститорите, които купуват облигации и ги задържат до падежа им, със сигурност ще са на загуба.

„Балонът на "сигурните" ДЦК е надут до пръсване“, коментира финансистът и съпредседател на партия "Зелените" Владислав Панев. „За съжаление много от тези облигации са собственост на пенсионни фондове и животозастрахователи от целия свят (основна част са изкупени от Федералния резерв и ЕЦБ). Това е балонът на балоните. Не се сещам за криза, при която държавните облигации не са убежище, а токсични. През следващите години ще се пренаписват учебниците по финанси“, прогнозира Панев.

Според Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките и главен изпълнителен директор на ОББ, ниските лихви в еврозоната се пренасят и в България, и влияят върху вътрешните лихвени равнища, включително при кредитите. „Растящата икономика и заетост повишават самочувствието на българина и това води до растеж на потребителските кредити, който вече може да се определи като твърде голям. Този растеж е в рамките на 20% годишно. На ипотечните той е 1.6 милиарда лева, или около 14% годишно, което е най-големият растеж за последните 10 години“, посочва Андронов пред БНТ.

Икономиката е като климата - в нея има сезони. Времето няма да бъде все слънчево. Хората трябва да внимават, трябва да си оставят резерви, трябва да си оставят буфери, да преценяват възможностите си внимателно и тогава да предприемат стъпки, които влияят върху тяхното бъдеще 20-30 години напред, особено когато става дума за ипотечни кредити. Тези решения трябва да се премислят добре“, предупреждава Андронов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
турих ти плюс... рядко забавен коментар си написал, ссссссссс лееееко уточнение, Вилхелм е бил крал на Англия и Нормандия... демек викинг !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
scott
преди 4 години
ха,ха...чак ме досмеша.Едно време, ама ного отдавна, флопенция дава на вилхелм завоевателя големи кредити. Тоз, вилхелмът се опианява от победи и им казва - нема ви връщам нищо, имали,дали. Флоренциа фалира. Сега си връщат вересиите кат зимат он вилхелмът кредитес, дето дори немат намерение да вращат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Не съм му цъкал минуси. И като цяло съм съгласен с аргументацията му. Проблемът не Германия е че е най-големия кредитор. И ако каже кръц с на длъжниците си се потапя с тях за десетилетие. Въпросът, който задават германците, как да дисциплинират длъжниците, за да не рухне цялата система, в която те са топнати и с двата крака. Все пак щом са давали немска пари на южните страни, трябвало е да си правят тънка сметка, на кого ги дават и ще ги вземат ли обратно с очакваната печалба. Ако германците се отцепят паралелно Брекзит ще е като детска близалка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
крас
преди 4 години
ДВА ФАКТА КОИТО СА ТЕМА ЗА РАЗМИСЪЛ:1/ В Германия е създадена и РАБОТИ система паралелна на тази на ЕЦБ.2/ Немската Бундесбанк не печата нови купюри евро.Добавям само , че всеки купюр има номер съдържащ НЕ инициалите на ЕЦБ , а на ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА НА СЪОТВЕТНАТА ДЪРЖАВА КОЯТО ГО Е ИЗДАЛА И КОЯТО ГАРАНТИРА С АКТИВИТЕ СИ ЗА НЕГО. Приведено на по *** език това означава , че има НЕМСКО , ГРЪЦКО , ИТАЛИАНСКО ....евро което е гарантирано с активите на съответната централна банка.КАКВО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ Е ВЪПРОС НА КОЙТО ИМА МНОГО ОТГОВОРИ. СИГУРНОТО ОБАЧЕ Е ЕДНО - Германия няма да пробължи да ПОЕМА ПАСИВИТЕ на разни чужди общества и държави, ЗАЩОТО ТОВА Е ВРЕДНО ЗА НЕЯ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 5
крас
преди 4 години
Да превърнеш ДЦК в токсични в името на запазването на една порочна НЕПАЗАРНА система, която обезценява спестяванията на милиони честни вложители в името на това да бъдат нахранени и ДОНДУРКАНИ паразитстващи социални групи и общества е не само вредно , но и опасно. То обезсмисля основният принципи на ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА които са нейният двигател. КАКВИ СА ТЕЗИ БЕЗУМНИ ЕВРО ПРОЕКТИ И ПРОГРАМИ ??Тези *** от ЕЦБ не осъзнават ли, че с подобни останали от СОЦА принципи на разпределяне убиват двигателя на пазарното общество - КОНКУРЕНЦИЯТА!!България е христоматиен пример за това до какво води увеличаването на паричната маса. Крайният резултат от количествените натрупвания довели през 1996 - 97 година до качествени промени показва, докъде води такава политика.В ГЕРМАНИЯ НЕЩАТА СА ЯСНИ!ГЕРМАНИЯ СЕ ГОТВИ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ТАЗИ СИСТЕМА И ВЪПРОСА НЕ В ТОВА КОГА ЩЕ СТАНЕ , А КАК И КОЙ ЩЕ ГО НАПРАВИ. ЗАБРАВИЛИ СТЕ МОЖЕ БИ ОТНОШЕНИЕТО НА ШОЙБЛЕ ПО ВРЕМЕ НА ГРЪЦКАТА КРИЗА И ПРИЗИВИТЕ МУ ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА ГЕРМАНИЯ ОТ ТАЗИ ПОРОЧНА СИСТЕМА УБИВАЩА НЕМСКАТА ИКОНОМИКА. СЪС СИГУРНОСТ ГЕРМАНИЯ СЕ ГОТВИ ЗА АЛТЕРНАТИВНИ НА ЕЦБ РЕШЕНИЯ КОИТО ЩЕ СА КОНТРАПУНКТ НА НАЛОЖЕНИТЕ ОТ БАНКАТА БЕЗУМИЯ. ПЪРВИТЕ СТЪПКИ НА ГЕРМАНИЯ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ МЪРТВАТА ХВАТКА НА ЕЦБ СА ВЕЧЕ НАПРАВЕНИ. ЛАГАРД МОЖЕ САМО ДА СЪЖАЛЯВА , ЧЕ Е НАПУСНАЛА ПОЗИЦИЯТА КОЯТО СЕГА БЕ ДАДЕНА НА ГЕОРГИЕВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
scott
преди 4 години
цъкаме му минусите, щот само повтаря едно и същи нещо - безспир!Предцтавя си, че, може би, некой ше му отвори книгите и това му е като реклама ли, незнам.ОБАЧЕ Е ПО-ДОСАДЕН И ТО КОНСКА МУХА! Започва добре "икономиката е сгрешена" и натам епълна дупка. Аз като ти повторим 2 пъти едно и също нещо, нап третия или го дъполвам, или го развивам. При тоз *** - не! вищо такове не се случва.Например, ако ти кажем, икономиката е сгрешена, отрицателните лихви не работът във европа, щот не сме японци /два пъти/, на третия щи кажем: на тез економикса не им увирлат главите, купи си калашник, всегда в цене. На четвъртиа - пътя на търговеца е към края си, ще бъде коригиран с пътя на воина. На петия - тез, от фед, мислът вместо хиперинфлационът да ни засипат със стартъпи. пари непокрити с нищо, немащи стойнос искат да изкупат де що има останали активи от бълъците. Умниците ше посрещнат парите им д преграден огън.РАЗНООБРАВИЕ НЕКВО.....това, на ванкана не се търпи. И на сичкото отгоре, кат нема собствена мисъл не се вдъхновева от некой корифей-мушеник кат бернанке да речем, а от дуранкев! Е КАК ДА НЕ МУ СЛОЖИШ МИНУСА НА ТАКЪВ. И ИГНАР, ДА БЕ И ИГНОР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Ни така - ни инак - ако спрат банкнотният въздух за балона, пациентите от Южната част на ЕС ще получат тежък финансов задух, а те както знаем се добре кредитирани от богатия Север. Ако продължи надуването на балона, ще се чака само Големия взрив, тогава всички ще са с лунички, като с онзи виц за бара и ветилатора :) А вие все цъкате минуси на Ванката, дето от 10 години пише за сгрешения модел на централните банки ;))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Влади - облизвациите са токсически, ама за тоя, дето е лед да ги купи сега. Който ги е записал при емитирането им и ги е взел на номинал - все някаква доходност си прави. И нищо не му пречи да ги обяви за продажба на *** цена, носеща отрицателна сгода - та ако някой клъвне: клъвне - ако не клъвне - просто си чака матуритетът.Иначе феноменът с отрицателната доходност го гледахме и преди победата на Доналд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още