IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск отново потопи биткойна

Причината е решението на Tesla да прекрати възможността за плащане на колите ѝ с криптовалутата поради екологични причини

08:36 | 13.05.21 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск заяви, че производителят на електрически превозни средства спира изплащанията на колите си с биткойн, което доведе до срив в цената на цифровата валута.

В публикация в Twitter в сряда Мъск цитира опасения относно „бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добива на биткойни и трансакции“, като същевременно сигнализира, че Tesla може да приеме други криптовалути, ако те са много по-малко енергоемки. Той поясни, че компанията няма да продава нито един от биткойните, които държи, предава Bloomberg.

 

„Криптовалутата е добра идея на много нива и ние вярваме в обещаващото ѝ бъдеще, но това не може да бъде за сметка на околната среда“, заяви Мъск. Tesla беше започнала да приема биткойни, за да продава своите електрически автомобили, едва през март. Това съобщение добави легитимност към криптовалутата като все по-приемлива форма на плащане и инвестиция, особено идващо от голям член на S&P 500, начело на който е високопоставен изпълнителен директор, който има много последователи сред инвеститорите на дребно и широката общественост.

Преди това компанията обяви закупуването на биткойни за 1,5 милиарда долара, което даде значителен тласък на най-старата и най-известната дигитална валута.

Биткойнът отдавна е критикуван от природозащитниците поради високата консумация на енергия, която изисква така нареченият майнинг - производството на валутни единици с помощта на енергоемки компютърни процеси.

Най-голямата криптовалута се обезцени с 15% до малко над 46 000 долара, преди да навакса част от отстъплението. Към момента понижението е с около 6% до 50 980 долара. Бързата разпродажба по-рано за кратко предизвика прекъсвания на някои борси с цифрови токени. Все пак за последната година биткойнът все още отчита сериозен ръст - повече от петкратен.

Уебсайтът на Tesla, който има страница за поддръжка, посветена на биткойн, отбеляза, че токенът е единствената криптовалута, която Tesla приема в континенталните САЩ.

Мъск също често пише в Twitter за Доуджкойн, криптовалута, стартирала на шега през 2013 г. На шега той се нарече "Dogefather" по време на участието си в шоуто "Saturday Night Live" на 8 май. А в Twitter във вторник попита: „Искате ли Tesla да приема Doge?"

Добавянето на биткойна към баланса на Tesla беше най-видимият катализатор по време на ралито на тази криптовалута през тази година. Биткойнът поскъпна с 16% този ден, което е най-голямемият еднодневен ръст, откакто избухването на Covid-19 предизвика волатилността на финансовите пазари през март 2020 г.

Оптимизмът за криптовалутата нарасна, след като Mastercard Inc., Bank of New York Mellon Corp. и други фирми решиха да улеснят клиентите да използват криптовалути, подхранвайки масовото възраждане, което отнесе цената на биткойна от около 29 000 долара в края на миналата година до почти 65 000 долара през април.

Копаенето на биткойни консумира 66 пъти повече електроенергия, отколкото в края на 2015 г., а свързаните с него въглеродни емисии вероятно ще бъдат подложени на все по-голям контрол, се твърди в неотдавнашен доклад на Citigroup Inc. 

Мъск не за първи път разглежда въпроса за въздействието на криптовалутите върху околната среда.

Ark Investment Management LLC публикува миналия месец доклад, в който се казва, че добивът на криптовалута може да стимулира инвестициите в слънчева енергия и да направи по-голяма част от възобновяемата енергия достъпна за мрежата. Джак Дорси от Twitter Inc. препубликува публикацията с коментара, че биткойнът „стимулира възобновяемата енергия“. Мъск отговори на туит на Дорси, като каза просто: „Вярно“.

Туитът на Мъск в сряда изненада мнозина в криптовалутната общност, включително Ник Картър, основател на Castle Island Ventures и водещ защитник на използването на енергия за биткойни.

„Със сигурност трябваше да си направи проверката, преди да започне да приема биткойн“, каза Картър. „Много странно и объркващо е да се види този бърз обрат“.

Не е ясно какво е предизвикало решението. Както Мъск, така и Захари Къркхорн, главен финансов директор на Tesla, не са отговорили веднага на запитване по имейл за коментар по темата на Bloomberg. През март Къркхорн добави към работната си длъжност и "Майстор на монети", става ясно от корпоративната документация.

Резултатите на Tesla за първото тримесечие бяха подкрепени от продажбата на 10% от нейните активи в биткойн. През миналия месец Мъск заяви, че продажбата им е била предназначена да демонстрира ликвидността на токена и добави, че е запазил личната си инвестиция в криптовалутата. Къркхорн каза по време на разговора с анализаторите, че компанията вярва в дългосрочната стойност на биткойна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 0 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
Криптовалутата е добра идея на много нива и ние вярваме в обещаващото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
След всички общи приказки, фактът е един - криптото НЕ изпълняват никаква значима роля за обществото, нито ще изпълнява.Никога няма да бъде масово разплащателно средство, поради фундаментален сблъсък с обществения интерес, тоест никоя държава няма да позволи анонимно средство за пари. И преди някой да задрънка, че не било анонимно, имам познат, който приема следния облог - 1 биткойн му прехвърляте и имате 1 година да го проследите. Ако не успеете, си остава за него, ако успеете, връща 2. Айде де! За асет дали става - нещо, което не носи приход, не се нарича асет! А колко било "дигитално злато" щом 1 туит му сваля цената с 20%, значи е ясно какво злато е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Откога чакам някой, който твърди, че пазарувал в биткойни, да покаже един касов бон в биткойн? Хайде де, дайте да видим! Нали на толкова много места в България можело са се пазарувало в биткойн??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
добре... но с това темпо до година ще ги задминете. Не мога да с купя видеокарта от вас, а ми трябва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 4
cherney
преди 2 години
80 млн. т. CO2 въглероден отпечатък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
биткойн е 40 млн. т. годишно, а годишния добив на злато е 80 млн. тона.---гугъл --> gold production per year --> Each year, global gold mining adds approximately 2,500-3,000 tonnesЕййй от четене за биткоини не ти остана време да четеш друго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Няма сфера, която да не потребява такава. Както отбеляза колегата за автомобилите на Тесла, те също потребяват енергия, при това нейния източник не е само от ВЕИ---не е истина колко глууупави сравнения правиш, хахахахахахахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis23
преди 2 години
офф добре тогаа ше приема нормални пари т.е. хартии от изсечени дървета и така е ош по екологично .... :)) Просто банкерите дет са го сложили тоя папагал там са му казали ако иска да не го изгърбят да престане да се прай на Лили Иванова с тез крипто идиотии че ше отиде и Тесла и Месла и Космическите му Микровълнови печки и Неврали Сателити со се сичките му простотии 100те пичкилелини ...Мхм така се ловят балъци, флизаш лонг, кааш кучето е супер, Секирата ше я продаам за бонбони и отбора на глупаците флиза набутва си парите, оня прай печалба и им кааа, еее тва са не бива така щот не е екологично и балъците остаат на спирката да чакат рейса .... класика ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 6
cherney
преди 2 години
А това, че се харчи електричество, за част от тях, във времена, когато се правят сериозни стъпки към по-екологични източници и по-енергоспестяващи уреди? Примерно етериума от поне 3-4г се говори, как щял да мине от PoW към PoS....-----------------------И какво трябва да означава "харчи се електроенергия"? Няма сфера, която да не потребява такава. Както отбеляза колегата за автомобилите на Тесла, те също потребяват енергия, при това нейния източник не е само от ВЕИ. Освен това, защо въпроса с електроенергията се поставя днес, а никой не говореше за това през 2018-2020? Апропо, въглеродния отпечатък на биткойн е 40 млн. т. годишно, а годишния добив на злато е 80 млн. тона. Половината от това злато отива в трезори и не се ползва за нищо. Е, защо добива на биткойн е проблем, а този на злато не е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 2 години
аууу колко високопарно ми цитираш автора, който има още две книги... че даже и трябва да съм умен зада го разбера.... къв объл глуупак си ми само!Иван Митев има повече книги от господин ***... ти чел ли си Иван Митев, а ? ... Не си умен да го рзбереш, хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още