IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилно ли реагираха централните банки на инфлацията?

В следващите дни ще има данни за покачването на цените, потребителското доверие и продажбите на дребно, които ще разкрият свило ли се е потреблението

08:15 | 17.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp; <em>David &#39;Dee&#39; Delgado/Bloomberg</em></em></p>

Снимка:  David 'Dee' Delgado/Bloomberg

Основните фондови пазари са изправени пред промяна на темата през тази седмица. От началото на годината курсовете се определяха от възможните последици заради омикрон вариатна и нарастващите стойности на инфлацията. От друга страна, през тази седмица инвеститорите вероятно ще се съсредоточат върху началото на сезона на отчетите в САЩ за току-що приключилото тримесечие. Поредица от икономически данни - особено от Азия - също би трябвало да гарантира, че в края на седмицата ще има повече яснота относно икономическото състояние на важни германски търговски партньори.

Реагираха ли правилно централните банки на инфлацията? Това предстои да разберем през настоящата седмица, когато ще бъдат публикувани различни икономически данни, разкриващи промените в потребителското поведение през последните няколко месеца и през първия месец на новата година.

В средата на декември се състоя седмицата на централните банки, в която финансовите институции взеха важни решения за своята парична политика. Макар и с различни инструменти и подходи, повечето централни банки започнаха постепенно да затягат своята парична политика. Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) обявиха, че ще започнат постепенно свиване на покупките на активи по пандемичните си програми. Английската централна банка (АЦБ) обърна всички погледи към себе си, когато изненадващо повиши лихвения процент за пръв път от избухването на пандемията.

През ниналата седмица, когато се състоя втората седмица на централните банки с изказване на немалко гуверньори, три централни банки повишиха лихвите си.

Сега предстои да разберем доколко взетите решения са били правилните. Все пак от ЕЦБ многократно повтарят мантрата си, че инфлацията може и да е достигнала своя връх и че ще започне да се забавя през настоящата година.

Въпросът тук обаче е доколко потребителите ще могат да издържат на постоянно покачващите се цени.

Предварителните прогнози на европейската статистическа служба Евростат показаха, че през декември инфлацията в еврозоната е достигнала нов рекорден връх от 5 на сто. Покачването на цените в САЩ също достигна рекордни нива и принуди потребителите да свият покупките си. „Изглежда американската икономика е готова за вдигане на лихвите от март“, каза старшият пазарен анализатор в Western Union Business Solutions Джо Манимбо, цитиран от Ройтерс.

„Не смятаме, че данните [за потреблението] ще окажат значително влияние на Фед за повишаване на лихвите, евентуално през март, което повече ще зависи на данните за инфлацията, отколкото за активността“, смята старши икономистът в Citigroup в Ню Йорк Андрю Холенхорст, цитиран от U.S.News.

Независимо от това всички централни банки следят зорко данните за инфлацията и за потребителската активност, а те представляват само част от това, което предстои да бъде публикувано в следващите дни.

 

Участниците на фондовия пазар се фокусират не само върху последиците за здравето от пандемията, но и върху конкретните последици за световната търговия. Тъй като Китай, например, като един от най-важните търговски партньори, продължава последователно да провежда политика на нулево разпространение на коварната болест и се бори с местните огнища на болестта чрез строги забрани, последствията могат да се усетят и в Европа през следващите седмици. Както производството на междинни продукти, така и транспортът могат да се забавят, което би трябвало да доведе до повишаване на цените първо на междинните продукти, а след няколко месеца и на крайните продукти.

По-подробна информация за това трябва да бъде получена в понеделник от китайските декемврийски данни за промишлеността и търговията на дребно, а също и за брутния вътрешен продукт през последното тримесечие на 2021 г. Commerzbank очаква китайската икономика отново да е загубила значителна инерция през последното тримесечие. Експертът Хао Джоу очаква реалният БВП да бъде само с 2,8% по-висок от този през последното тримесечие на 2020 г. Консенсусът сред експертите е за 3,6%.

Ето какво конкретно ще следим през седмицата:

Още в понеделник ще имаме силно начало на седмицата. Рано сутринта ще получим данни за развитието на китайската икономика през четвъртото тримесечие. Очакват се данни за покачването на потребителските цени в Италия и на производствените цени в Германия. Централната банка на Германия ще публикува и месечния си доклад, съдържащ важна информация за паричната политика и проблемите на финансовите и икономическите политики. Централната банка на Канада ще публикува резултатите от проучване за бизнес климата в страната като заедно с тях се очакват и данни за производствените продажби. Централната банка на Япония ще вземе решение за лихвения процент, а след което ще се състои пресконференция. Събитието обаче може да бъде отменено за следващия ден. В САЩ понеделник е национален празник, отбелязващ рождението на Мартин Лутър Кинг.

Във вторник най-много данни ще има от Великобритания. Ще бъде публикувана официалната статистика за нарастването на заплатите, а освен това ще стане ясно и какво е било нивото на безработица в страната през ноември 2021 г. Ще има данни и за заетостта, както и за регистрациите на автомобили. В Италия, Германия и Франция също се очакват данни за регистрациите на автомобили. За страните от еврозоната ще бъде публикуван индексът на икономическо доверие за първия месец на 2022 г., който измерва перспективите на бизнеса за следващите шест месеца.

В сряда ще бъдат публикувани данни за инфлацията във Великобритания и Германия през декември, докато в САЩ се очакват данни за разрешителните за строеж. В съседна Канада ще стане ясно с колко са се покачили цените в последния месец на миналата година. В Австралия ще стане ясно какви са очакванията за инфлацията, както и какво е нивото на безработица и на заетост в страната. В Япония ще бъдат публикувани данните за търговския баланс през декември миналата година.

Важно изказване през деня ще е това на гуверньора на Английската централна банка Андрю Бейли. Регулаторът във Великобритания бе сред първите, които повишиха лихвения процент в средата на декември миналата година. Това бе изненадващ ход, тъй като реално тогава се случи първото повишение на лихвата от избухването на пандемията насам. През миналата седмица пък три други банки също повишиха лихвите – тази на Южна Корея, на Румъния, както и на Молдова. Централната банка на Сърбия отговори на очакванията и остави цената на кредитите без промяна.

В четвъртък ще стане ясно каква е промяната в производствените цени в Германия през декември, а в еврозоната се очаква информация за индекса на потребителските цени през декември. Същият ден ще бъде публикуван докладът от заседанието на ЕЦБ за паричната политика.

В САЩ се очакват традиционните данни за заявленията за помощи при безработица, за запасите на суров петрол, за съществуващите обяви за продажби на жилища, като ще бъде публикуван и индексът в производството на Фед във Филаделфия, измерващ бизнес условията в щата. В Япония също ще има данни за инфлацията и ще бъде публикуван докладът от срещата за паричната политика.

В петък ще има данни за продажбите на дребно през декември във Великобритания, както и в Канада. В Канада ще има данни и за продажбите на едро. От другата страна на океана и по-точно на Стария континент ще бъде публикуван индексът на потребителското доверие през януари. Същият ден председателят на ЕЦБ Кристин Лагард ще има изказване, заедно с представителя на АЦБ Катрин Ман.

За пазарите всичко това вероятно ще означава по-силни колебания в краткосрочен план, смятат от Landesbank Baden-Württemberg. В средносрочен и дългосрочен план обаче последиците не би трябвало да се усещат. "За разлика от предходната година, вече няма вероятност да има твърде големи очаквания", казва базираната в Щутгарт банка.  

Финансовите институции представят своите данни

Първите данни за сезона на отчетите в САЩ през новата седмица могат да покажат дали това наистина е така. След като в понеделник Wall Street е затворен заради празник, големият кръг от данни започва във вторник. Особено големите финансови институции ще бъдат в центъра на вниманието до предстоящия уикенд.

Bank of America, Bank of New York Mellon, Charles Schwab и Goldman Sachs във вторник и Morgan Stanley, State Street и US Bancorp в сряда ще представят отчети. От четвъртък нататък централно място ще заемат другите сектори, като наред с други компании своите данни ще представят American Airlines и Netflix.

Докато повечето експерти са по-скоро предпазливи в очакванията си, Свен Щрайбел от DZ Bank може да си представи изненади. Както в Европа, така и в САЩ очакванията за приходите през четвъртото тримесечие на 2021 г. са твърде песимистични, смята анализаторът от кооперативната институция. "Според нас тук има възможност за положителни изненади", казва Щрайбел. По този начин той се позовава на опита от предходното тримесечие.

Резултатите от третото тримесечие също бяха с лоши прогнози, но след това надхвърлиха много от прогнозите. Дори Щрайбел обаче не вярва напълно на цялостната несигурна ситуация в момента. Целевата цел на DZ Bank за Dax, която в средата на годината беше 17 500 пункта, беше понижена само след две седмици през 2022 г. Сега той очаква само 17 000 пункта. За края на годината обаче се придържа към прогнозата за 18 000 пункта за Dax. "С началото на лятното полугодие предизвиканият от коронавируса спад на растежа би трябвало да приключи", казва Щрайбел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още