IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп не може да спечели валутната война

САЩ не могат едностранно да обезценят долара

09:07 | 17.08.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Претенциите на президента Доналд Тръмп в Twitter за по-слаб долар и последвалото определяне на Китай като „валутен манипулатор“ предизвикаха опасения, че търговските му битки се превръщат във валутна война. Последният път, когато имахме глобална конкурентна девалвация, беше през 30-те години на миналия век, когато светът се бе потопил в депресията. Но днес валутните стойности се определят на огромните глобални пазари, а не спрямо златото. Това оставя САЩ сами на бойното поле, въоръжени само с прашка, пише за Financial Times Мегън Грийн, старши сътрудник в Harvard Kennedy School.

Обозначаването на Китай като валутен манипулатор е задънена улица. Съгласно американското законодателство следващата стъпка е Министерството на финансите да се консултира с МВФ, който току що оправда китайските валутни практики. Дори ако Стивън Манучин, министърът на финансите на САЩ, успee да докаже по някакъв начин, че Китай манипулира своята валута, наказанието е „ускорени преговори“, което едва ли е голямата тояга, която президентът иска да размахва. САЩ могат да наложат санкции под формата на мита, но заплахата да направите това, което вече правите, е ограничена в силата си на убеждаване.

Тръмп също постави Япония, Германия и Италия в списъка за наблюдение относно манипулации. Като валута убежище обаче йената се засилва заради търговската война, а не се обезценява. А Германия и Италия нямат свои валути, които да манипулират. Доларът е близо до исторически връх, защото САЩ растат по-бързо от всяка друга развита икономика. Теорията сочи, че намаляването на лихвите понижава стойността на валутата, но откакто Федералният резерв намали основния си лихвен процент на 31 юли доларът само се засилва.

Президент, загрижен за „голямата валутна манипулация“, може да предприеме пряка валутна намеса. Министърът на финансите може да използва валутния стабилизационен фонд - който разполага с около 95 млрд. долара - за продажба на долари и закупуване на активи, деноминирани в чуждестранна страна. Но това е нищожно количество в сравнение с над 5 трлн. долара, средно търгувани всеки ден на световните валутни пазари. В предишните три пъти, в които САЩ се намесиха, за да въздействат върху стойността на долара, към тях се присъединиха съюзниците им от Г-7. Този път те биха действали сами. Неубедени, че американското правителство има огневата мощ да отслаби долара, пазарите биха заложили срещу намесата, като по този начин ще принудят правителството да изгори всичките си налични средства.

В предишните интервенции Фед действа успоредно с Министерството на финансите, предоставяйки малко повече амуниции. Този път участието на централната банка не е предопределено, предвид опасенията на Фед относно неговата независимост и влиянието на валутната война върху глобалната финансова стабилност. Дори и приносът на Фед да е колкото този на Министерството на финансите, общата сума на наличните средства ще бъде само около 190 млрд. долара.

Фед вероятно ще стерилизира интервенцията, продавайки ДЦК, за да абсорбира допълнителните долари на пазара, за да се избегне инфлационната заплаха от увеличеното парично предлагане. Това означава, че краткосрочните лихвени проценти ще останат същите, така че няма голямо основание да очакваме обменните курсове да се променят. Някои икономисти твърдят, че намесата за отслабване на валутата изпраща силен сигнал, че паричната политика ще се облекчи. Но други централни банки освен Фед също сигнализираха за монетарно облекчаване.

Намесата срещу континенталния юан е още по-проблематична. Китайското правителство контролира този пазар, а САЩ не могат да купуват валута, която не е за продажба. САЩ биха могли да се намесят на офшорния пазар за юани (базиран предимно в Хонконг), но той не е много дълбок или ликвиден. Натискът върху офшорния юан понякога се предава и на континенталния чрез компании, които имат достъп до двата пазара, но Китайската централна банка може да поддържа различни стойности на юана на двата пазара.

САЩ биха могли да купуват евро и йени и да се надяват другите валути да се засилят чрез вторични ефекти. Но при слабия растеж както в Япония, така и в еврозоната, всяка американска валутна интервенция вероятно ще доведе до ответни мерки.

Глобалната конкурентна девалвация от 30-те години в крайна сметка предизвика парично облекчаване, което може да се каже, че засили търсенето и помогна на много икономики да излязат от депресията. Сега лихвите вече са ниски и няма много признаци, че цената на заемите е ограничение за икономическата активност.

САЩ не могат едностранно да отслабят долара. Опитът им може да предизвика глобална рецесия, да увеличи политическото напрежение и да смути финансовите пазари, докато държавите се опитват да обезценят валутите си. Появяването им сами на бойното поле с прашка е достатъчно лошо. Самоунищожителните конфликти в процеса са още по-лошо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 22 rate down comment 1
lozkhris
преди 4 години
Най-накрая една реалистична картина, нарисувана в професионално написана статия. Според много наблюдатели, Тръмп има ясна представа какво иска, но няма никакво понятие как да постигне това. Опитът му на успешен бизнесмен не оказва кой знае каква помощ. Той иска да върне производството в Щатите, иска повече работни места в производството, иска брутално растящ пазар на акции. За тази цел той смята, че ако "накаже" търговските си партньори и ги принуди да плащат повече, ще постигне първата и втората си цел. Проблемът е, че иска да го направи по неизпълним начин. Най-напред, виновни не са страните, в които Щатите са изнесли производството си за последните 60 години. Виновно е Американското законодателство, синдикати и, най-вече, човешката АЛЧНОСТ, която точно в Америка не познава граници. Ламтежът за огромна, все по-огромна, брутално огромна печалба подтикнаха американските производители да се изнесат от Щатите, а законодателстовто не само позволява, а и поощрява това. Как ще върнеш производството обратно, като веригите на логистична подкрепа и базисните производствени мощности вече отдавна ги няма? А какво да кажем за подготовката на кадрите?! Образованието в Америка става все по-некачествено и все по-недостъпно. В културата им битува легендата, че можеш да успееш дори ако си неук като абориген. Пазарът на акции? Той расте в последните десетина години главно заради бягството от паричните активи / долара / към по-доходоносните акции и облигации, тъй като ФЕД умишлено отслабва долара непрекъснато от 2003 год насам като държи лихвите прекалено ниски. Това унищожава спестяванията на хората и средната класа, но хвърля на пазара трилиони стерилизирани пари, които отиват директно в ръцете на спекулантите, банкерите и инвестиционните фондове. При заетост, близка до абсолютния максимум и заплати, които не растат, ФЕД няма вече никакъв патрон в цевта. Тръмп е ясно защо иска слаб долар - това донякъде обезценява дълга, прави американските стоки по-продаваеми и намалява дефицита по текущата сметка. Хубаво, ама за да има желан ефект в момента еврото трябва да стане 2$, лирата - 4, а един долар - 30 йени и 3 юана. Което е абсолютно неизпълнимо - Европа е пълна каша политически и икономически, Япония и е в рецесия от 20 години, Англия е в Брекзит. ЕЦБ няма как да остави еврото да поскъпне при каквито и да е положения. А ниските лихви и QE имат смисъл само тогава, когато само ти ги използваш. Започнат ли и другите едновременно - никакъв ефект....Извод - да, този път май Щатите и Тръмп няма да могат да направяят каквото искат, както го искат... Което в крайна сметка не е чак толкова лошо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Сега Федералната резервна система (Фед) работи по неправилен начин.Заради Фед, президентът Тръмп е с подсигуряван провал. Все още президентът Тръмп се спасява от признат публичен провал чрез взимане на нови държавни заеми с които плаща държавни щети от работата на Фед.Всяка държава е с възможен устойчив просперитет, когато нейната централна банка работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 4 години
Ниски лихви, нещо съм го опетлал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 3
Боян
преди 4 години
Статията е в голямата си част ***, Тръмп изобщо не иска евтин долар, той иска нещо ски лихви и борсите да вървят нагоре, за да изглежда че в САЩ всичко е идеално, а истината е че те са фалирали, но никой няма интерес да ги потопи понеже ще повлекат целия свят в момента, ще го дондуркат още десетина години и когато няма да са толкова голям играч на световната сцена ще ги потопят, като и междувременно се въоръжават ударно понеже когато някой империя пада става страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
lyusien
преди 4 години
Силата на долара зависи от силата на американската икономика Точка Ако Тръмп толкова държи да отслаби долара да вкара американската икономика в рецесия и тогава може да видим евро - долар в съотношение евро за 1.25 долара Но никои не иска рецесия и по вероятно е 1 евро за 1.06 долара или дори паритет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
Добре написано !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още