IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо японската икономика може да ни изненада през 2022 г.?

Премиерът Фумио Кишида може да задмине Шиндзо Абе с амбициозните си икономически планове

16:32 | 16.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Yoshikazu Tsuno/Gamma-Rapho/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yoshikazu Tsuno/Gamma-Rapho/Bloomberg

Въпреки доброто начало на мандата си японският премиер Фумио Кишида е изправен пред година, изпълнена с големи предизвикателства, пише Forbes.

На фона на пандемията, забавения икономически ръст и геополитическото напрежение с Китай, Кишида не трябва да очаква много спокойствие през 2022 година. Странното тук е, че може би най-голямата дилема за новия премиер на Япония ще са взаимоотношенията му с бившия министър-председател на страната от Либерално-демократическата партия Шиндзо Абе.

Най-дългоуправлявалият лидер на Япония отстъпи поста си през септември 2020 г. на фона на скандали и недоволство поради слабия отговор срещу пандемията. Въпреки това Абе продължава да бъде най-влиятелната личност в Токио, която взима решенията зад завесите. Кишида дължи своя мандат на „сенчестия шогун“ Абе, който го подкрепи пред по-известните му противници.

Сега обаче има риск Кишида да задмине Абе като реформатор. И докато този сценарий е добър за 126-милионното население на острова, то той би могъл да обиди Абе. Във фракционната политика в Токио не е изключено отборът на Абе да опита да ограничи възможностите за действие на Кишида. Това може да се случи особено ако сегашният премиер продължи да има нетолкова конфронтиращ подход, както Абе и неговите предшественици, към Китай, Южна Корея и към пренаписването на японската история от военния период.

Нека погледнем защо към момента Кишида надминава сравнително ниските очаквания, които гласоподавателите имаха през октомври, когато той пое поста.

Още от самото начало Кишида надгради върху постигнатото от предшественика му за нивото на ваксинация на страната. Там, където Абе се бавеше, правителството на бившия премиер Йошихиде Суга успя да спомогне за справянето с пандемията. Днес Япония има ниво на ваксинация от 78 на сто.

За по-малко от три месеца Кишида успя да очертае по-ясен път за подобряване представянето на японската икономика, отколкото Абе в последните близо осем години. Икономическите идеи на Абе, наричани с общото название абеномикс, основно разчитаха на това японската централна банка да премахне паричните пречки с цел подпомагане на икономиката.

От своя страна, в момента Кишида създава „нов капиталистически“ план, с който богатството ще се разпредели сред представителите на средната класа. Този план включва стимулиране на компаниите посредством данъчни облекчения да споделят печалбата си със служителите. Кишида се опитва да убеди фирмите да подкрепят икономическите му идеи с нови разходи за изследователска и развойна дейност.

Сюжетът става още по-сложен, като се вземат предвид промените в японската централна банка през 2013 г., които Абе направи. Избраният от Абе гуверньор Харухико Курода свърши по-тежката работа, по-голямата част от която бе съсредоточена върху постигането на 30% спад на японската йена срещу щатския долар.

Наскоро Курода заяви, че вече е на друго мнение, осъзнавайки, че поевтиняването на валутата носи повече последици, отколкото предимства. „Обезценяването на йената може да има нарастващ отрицателен ефект върху доходите на домакинствата заради нарастващите цени“, заяви в края на миналата година управителят на банката.

Спадът в стойността на йената прави японските стоки по-конкурентоспособни зад граница и спомага за приходите на японските фирми в чужбина. Поевтинялата йена обаче увеличава разходите за внос, което вреди на домакинствата и на японските търговци на дребно. „Количествен анализ, направен от банката, показа, че ефектът от поевтинялата йена по отношение на покачването на цените на трайните стоки е нараснал през последните години“, обясни Курода.

Липсата на изградени силни страни в първите години от управлението на Абе остави японската икономика супер уязвима към пандемичните спадове. Сега е ред на Кишида, който е мотивиран да довърши това, което Абе обеща да започне.

На първо място, има нужда от подкрепа на икономиката в краткосрочен план. Правителството на Кишида одобри рекорден бюджет за 2022 г. от 940 млрд. щатски долара с цел постигане на икономически растеж и разпределение на богатството според новия капиталистически план на премиера. Това е най-големият разходен план на страната, подчертаващ промяната от фискална консолидация към по-устойчив размер на БВП.

През третото тримесечие на 2021 г. японската икономика се е свила с 3,6 на сто на годишна база след ръст на новозаразени с делта варианта на коронавируса. Това е довело и до свиване на търсенето в страната. Прогнозите са ръстът на БВП на Япония през фискалната 2022-2023 г. да достигне 3,2%, което е ревизия нагоре спрямо предишните очаквания за увеличение от 2,2%.

Възможно ли е тогава партията на Абе да се разгневи, че някой ще надмине техния играч? Такъв саботаж е възможен и е според фракционните подходи на Либерал-демократическата партия.

С малко повече късмет Кишида може да е независим, което би означавало постигане на някои големи икономически реформи. Това също така би означавало дистанциране от националистичните виждания на Абе, довели до разделение между Япония и съседните й страни.

По-лесно е да се каже, че Кишида ще има успех, отколкото да се постигне. Ако го направи обаче то японската икономика би могла да изненада света през 2022 г., и то по добър начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още