IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ трябва да разграничи покупката на активи от лихвената си политика като Фед

Това ще й даде време да прецени колко устойчиво е възстановяването от пандемията и дали настоящата по-висока инфлация ще се окаже преходна

11:19 | 08.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Въпреки че президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард не участва в тазгодишния виртуален симпозиум в Джаксън Хол (годишния форум на Федералния резерв за политиката на централните банки), тя със сигурност му е обърнала голямо внимание, пише Маркъс Ашуърт за Bloomberg.

По-специално едно послание от обръщението на председателя на Фед Джером Пауъл би могло да бъде много полезно за нея да повтори - това за използването на бъдещите насоки за отделяне на всеки ранен опит за намаляване на количественото облекчаване от евентуално повишаване на лихвени проценти. Държането на метода за неконвенционални покупки на облигации отделен от конвенционалния инструмент на политиката на централната банка би дало на ЕЦБ това, от което тя отчаяно се нуждае: време.

Това, разбира се, е само реторично средство. Намаляването на всяка форма на монетарен стимул води до лихвени спекулации - двете са неразривно свързани в очите на паричните пазари. Но е хитър ход да се спечели повече време, за да се прецени колко устойчиво е възстановяването от пандемията и дали настоящата по-висока инфлация ще се окаже преходна. Не го казвайте на глас, но централните банкери нямат по-добра представа за това от останалите.

Този ход вече се случва в Европа. Наскоро управителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало посочи, че Пауъл „отбеляза разграничаване във времето на решенията за покупките на облигации и за лихвите ... Мисля, че това важи и за двете страни на Атлантическия океан“.

Много е вероятно тази линия да бъде затвърдена по време на пресконференцията на Лагард след предстоящото заседание на Управителния съвет на ЕЦБ на 9 септември. Има големи разлики между по-напредналата фаза на възстановяването в САЩ и по-бавните темпове в рамките на ЕС, но може да има прилики в монетарния подход.

Това идва удобно преди евентуално трудната среща за Лагард. Наблюдава се разбунване сред ястребите в управителния съвет, които настояват пандемичната програма за закупуване на облигации (QE – количествено облекчаване) в размер на 1,85 трилиона евро да бъде намалена преди крайният й срок през март следващата година. От нея остават още около 500 милиарда евро. Настоящите месечни покупки за 80 милиарда евро биха били достатъчни тя да се изчерпи, но няколко членове вероятно няма да одобрят това.

Вилроа намекна, че темпът може да бъде намален през четвъртото тримесечие, като отбеляза, че условията за финансиране са по-благоприятни, отколкото през юни, добавяйки към последните коментари на главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн и вицепрезидента Луис де Гиндос, че ще бъде проведена дискусия. Икономистите на UBS очакват намаляване на покупките до 50-60 милиарда евро на месец, приблизително в съответствие с темповете от първото тримесечие.

Последна актуализация: 16:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още