IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ в огледалния свят на отрицателните лихви

Обърнатата крива на доходността потиска стимулите за инвестиции и затруднява банките, застрахователите и пенсионните фондове

08:20 | 19.08.19 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка без съмнение ще намали още лихвения процент по еднодневните депозити на търговските банки от сегашните -0,4% на следващото си заседание през септември. Това не означава, че това е правилният начин да се опита да вдъхнете живот на икономиката в еврозоната. Тя може просто да влоши нещата, пише Маркъс Ашуърт за Bloomberg.

До момента, в който управителният съвет на ЕЦБ се накани да официализира намалението на депозитната лихва, много е вероятно референтната доходност по 10-годишните германски облигации да е вече по-ниска от депозитната ставка на централната банка. Анализаторите на HSBC смятат, че 10-годишните бундове ще приключат 2019 г. при умопомрачителната доходност от -0,8%. Сега трябва да се плаща, за да се държи всякакъв вид немски дълг - от най-кратките падежи до 30-годишниите книжа. Както писа колегата Марк Гилбърт по-рано, пазарът на облигации премина през огледалото.

Предвид очакването за намаление на депозитната лихва на ЕЦБ, не е изненада, че търговците калкулират в цените още монетарни стимули. Но тук навлизаме в опасна територия, не на последно място защото спадането на доходността повлича дългосрочните и свръхдългосрочните облигации. Има нещо наистина нередно в еврозоната, когато отпускането на заем на Австрия за 100 години носи годишна възвръщаемост от около 0,75%.

Това че облигациите с по-дълъг матуритет се държат така, не е проблем само за гладните за доходност инвеститори, то също представлява потенциално критичен проблем за реалната икономика, защото премахва стимула за финансовата индустрия да поема риск: ако кредитирането за една ден носи само малко по-малко - или понякога дори повече - от дългосрочното кредитиране, тогава защо да се тревожим да отпускаме дългосрочни кредити? Немският дълг вече носи по-голяма доходност при тримесечните ДЦК, отколкото при тригодишните облигации - явление, известно като обърната крива на доходността.

Такава инверсия обикновено показва, че рецесията приближава, но всъщност може  да причини самата рецесии, ако е продължителна. Тя потиска стимулите за инвестиции, след като така наречената „стойност на парите във времето“ (по-високата цена, която емитентите обикновено плащат за по-дългосрочно заемане) остане обърната за продължителен период.

Неотдавнашното понижаване на доходността в диапазона на 10- до 30-годишните облигации е наистина страховито проявление на това явление и е последната плочка от доминото. Доходността на дълга с най-дълъг матуритет намалява по-бързо от тази по краткосрочните облигации. Традиционната крива на доходността, при която лихвените проценти нарастват с удължаване на матуритета, се обръща.

Това създава големи проблеми за европейските финансови фирми. Същината на банковото дело е да се заема краткосрочен ресурс и да се отпуска дългосрочен. Превишението на доходността по овърнайт лихвите (еднодневните – бел. прев.) над тази по 10-годишните облигации обръща всичко с главата надолу, което води до срив на нетните лихвени маржове и рентабилността.

Това създава още по-големи проблеми за спестовната индустрия на континента. Пенсионните фондове и застрахователите, които се нуждаят от дългосрочни активи, които да съответстват на пасивите им, са в особено затруднено положение. При спадането на доходността по свръхдългосрочните облигации, сега те нямат подходящи активи, в които да инвестират.

Човек може да съчувства на управителя на ЕЦБ Марио Драги, който осъзна ограниченията на паричната политика за решаването на проблемите в еврозоната и помоли политическите лидери на блока да използват фискалната политика, за да помогнат (молба, която Берлин изглежда готов да игнорира). Трудно е да се мисли за повишаване на лихвените проценти, когато всички останали централни банки ги намаляват - от Джером Пауъл в американския Федерален резерв до Адриан Ор от Централната банка на Нова Зеландия. Драги и неговата наследничка Кристин Лагард вероятно няма да искат да засилят еврото, след като европейските производители вече изпитват затруднения.

Но постоянното монетарно облекчаване не работи, след като по-голямата част от допълнителната ликвидност се оказва вложена обратно в ЕЦБ. Докато европейските политици не измислят начин да сложат край на това, очаквайте лудостта при облигациите да се задълбочи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 0
nikolait
преди 4 години
до 17 - работната заплата обаче се формира в условията на глобална конкуренция и ако бай Сергей получава 500 долара в неговата държава ще направи безработен бай Виан и ще вкара в криза държавата му. Затова смисълът е да се изхарчат 1000 долара заплата през по-високи цени, а не да се спестят. Това ще помогне и на бай Сергей, защото той ще изнася към пазар с високи цени. Другият вариант е бай Иван да се съгласи да работи за 450 долара или през провала на пенсионните схеми(при отрицателна лихва) да получи мижава пенсия, което е същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
nikolait
преди 4 години
теорията приема, че трябва да се увеличи паричната маса в обръщение(кеша), докато по-широкия агрегат(с облигации, депозити и тн) е ирелевантен в краткосрочен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
d333
преди 4 години
Държането в кеш под дюшека е първата идея, за която всички ще се сетят. Но няма да мине номера. Мисля, че моментално ще ударят бан на плащанията в кеш, или някакви такива дребни сумички ще оставят, примерно до 100 лева само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Частните лица нямат нужда от ликвидност като бизнесите и банките. Бай Иван, който взема да кажем по 1000 евро на месец може винаги да живее с 500 евро и да инвестира останалото в ценни метали и почти никога няма да има нужда да посяга другите 500. Освен това бай Иван може да си направи фонд от 1500 евро кешов буфер, който да държи у дома за всеки случай. Така бай Иван няма да има нужда продава никога през почти целия си живот и бай Иван няма да плати и цент данък инфлация или отрицателна лихва... Но не е само това, бай Иван може да инвестира малка част от парите в акции на златодобивни компании, чиито ще полудеят и може да скочат едно 50 или дори 100 пъти за много кратък период от няколко години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
Achtung
преди 4 години
https://images.app.goo.gl/x3YeXjoTAD9mXJQB9
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Не може да го забравиш никога това, защото сървърите на за управление на клиптотранзакциите са навсякъде в нета и са реално десетки милиони. Това не може нито да се ограничи, нито да се спре с каквато и да е било регулация. Криптовалутите не могат да се ограничат по никакъв начин, точно както торентите не могат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
или отрицателна лихва. Много лесно е да си купиш каса и конверираш парите си в злато, сребро, платина, ролекси или други и така да неутрализираш всеки негативен ефект. А да не говорим, че бедните веднага ще изтеглят всички си пари от банката, а богатите ще инвестират големи суми и ще причинят хиперинфлация и срив на еврото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Да помислим малко колко глуп***ви заключения правиш. Лихвата може да е отрицателна, но е много лесно с един клик на мишката да конвертираш парите в криптовалута, върху която няма инфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Аз съм къс по отношение на еврото още от 2011 година насам или от 9 години вече и ето за пореден път излизам прав... Наистина спечелих купчина пари от това и ето добрия чичко драги не спира да дава още и още. Благодаря добър чичко за услугата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Много точно ! Търсят се две неща - 1 . изчерпване на тенденцията , което да е сигурно и до край 2 . когато лимонът е изцеден трябва пусков шок , който да оправдава всякакви действия вкл . и обръщане на 180 градуса .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още