IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еуфорията на щатската борса представлява риск за икономиката

Hertz е пример за инвестиционни предпочитания, които могат да имат негативни последици

12:45 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бурната седмица за индексите на борсата в САЩ бе придружена от някои изумителни движения при отделни акции, някои от които очевидно бяха движени от дребни инвеститори и нямаха други обяснения освен еуфория. Някои ще са склонни да игнорират това поведение, отбелязвайки, че ако то не е оправдано, последствията от него ще бъдат изолирани и ограничени. Макар и да не го игнорират, регулаторите в крайна сметка ще заемат позиция в стил свободен пазар, преди всичко защото тяхната сила и инструменти стигат само дотук. Други, като мен, ще отделят време да помислят не само за потенциалните последствия, били те функционирането на пазара или факторите за разпределение, но също така за причините и по-широките им последици, пише за Bloomberg Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz. 

Към настоящия момент има впечатляващ списък от акции, които са обект на инвеститорска еуфория и отношението към тях лесно може да се превърне в безразсъдно поемане на риск и спекулация. Аз бих отличил Hertz, компанията за отдаване под наем на автомобили, която преминава през особено тежки времена (познавам емблематичната фирма като неин дългогодишен клиент).

Не е трудно да разберем защо Hertz трябваше да подаде молба за откриване на процедура по фалит. След като пътуванията и развлеченията бяха разтърсени от шока на Covid-19, приходите на компанията изведнъж бързо намаляха. Със структура на разходите, която по своята същност не е гъвкава - например, не е лесно да се отървете от колите по време на  дълбока рецесия или да преотдадете под наем летищни места на друго дружество - и със забележително несигурни перспективи, които намаляват възможностите за нормално банково финансиране или такова от капиталовия пазар, Hertz избра реорганизация чрез процеса по банкрут.

Намирайки се в дъното на капиталовата структура, акциите на Hertz се държаха както се очаква - поне първоначално. Те се търгуваха в сравнително тесен диапазон под 1 долара за брой, достигайки дъното на ниво от около 50 цента, след като започнаха годината при 15,75 долара. Тогава настъпиха удивителни движения и забележителна волатилност.

Макроконтекстът беше движеният от дребните инвеститори подем на пазарите на акции, подхранван от това, което икономистите наричат ​​адаптивни очаквания на фона на исторически ръст и това, което участниците на пазара наричат ​​„страх от пропускане“ и „липса на алтернатива“. Микроконтекстът беше поредица от „ротационни сделки“ - от акции „за задържане“ до „повторно отваряне“ и от лидери до изоставащи. Резултатът беше 10-кратно поскъпване на акциите на Hertz, заедно с няколко доста озадачаващи ценови движения в други по-малко известни компании.

Резките движения при американските акции в четвъртък, включително дневни спадове от 5% до 7% за трите основни индекса, доведоха до това, че Hertz загуби почти две трети от внезапния си скок. Тогава дойде новината, че, също толкова изненадана от движението на своите акции, компанията моли съдията по несъстоятелността за разрешение да издаде около 1 милиард долара нов капитал. Вместо да реагира отрицателно на този нов риск от разводняване, цената на акциите се повиши с 37% в петък, подкрепена от индикация, че значителен брой купувачи ще пренебрегнат предупреждението на компанията за потенциално неструващи акции и ще направят поръчки.

Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още