Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Икономическото възстановяване в САЩ засега е К-образно

Богатите се върнаха на нивото отпреди пандемията, докато бедните обедняха още

Икономическото възстановяване в САЩ засега е К-образно

V-образното възстановяване може да не се състои за всички в Америка. Снимка: Bloomberg

Докато икономистите обсъждат с каква буква ще е формата на бъдещото възстановяване, вече можем да определим траекторията на случилото се досега. В най-добрия случай то може да се нарече К-образно. Макар, че всички се паникьосвахме през март, оттогава се наблюдават две изключително различни тенденции, пише Питър Атуотър за Financial Times.

Още по темата
За много големи глобални бизнеси пандемията Covid-19 изглежда не повече от препятствие по пътя към по-голямо господство. Благодарение на безпрецедентните мерки за ликвидност на централните банки и ентусиазма на инвеститорите, акциите на тези компании не просто отскочиха, в някои случаи - особено в областта на технологиите - те достигнаха нови исторически върхове. Освен това техният достъп до кредитните пазари никога не е бил по-добър. Миналата седмица например Amazon счупи рекорда за най-ниска лихва по емисия облигации в корпоративната история на САЩ.

За свръхзадлъжнелите търговци на дребно с физически магазини обаче пандемията възвести края. Neiman Marcus, JC Penney, Pier 1 и J Crew обявиха несъстоятелност през тази година. Но едва ли ще са единствените. С всеки ден все повече и повече утвърдени магазини и ресторанти затварят. Олюлявайки се след карантината, те сега осъзнават, че дори с държавна подкрепа клиентите няма да се върнат навреме, за да ги спасят.

Но още по-притеснително беше К-образното потребителско преживяване. За богатите и тези, които можеха да работят от вкъщи, пандемията представляваше просто неудобство. Животът продължи, макар и съпътстван от нови технологии и ново ежедневие. Животът на теиз хора не беше преобърнат от коронавируса.

Не беше така за онези извън балона „работа от дома”. Работници от сферата на услугите бяха уволнявани масово, а много основни работници се принуждаваха да работят, въпреки че техните работодатели адаптираха неумело и непоследователно работните места към пандемичната среда. Това, че епидемията засегна най-силно работническата класа, едва ли е изненада.

Казано по-просто, заможните до голяма степен се върнаха там, където бяха преди пандемията, докато, въпреки безпрецедентните фискални и монетарни мерки, бедните сега са още по-бедни. При повечето от най-големите световни компании, богатите и работещите от вкъщи се наблюдаваше подобен на бънжди отскок в икономическата увереност. Междувременно, за малкия бизнес, свръхзадлъжнелите, работническата класа и много основни работни места, условията се влошиха допълнително.

Още по темата
Мнозина ще посочат, че този икономически опит не е нещо ново. През изминалото десетилетие се наблюдаваше бавно К-образно възстановяване от финансовата криза през 2008 г. Но това подценява пропастта в увереността, която настъпи. Днес има малки пасажи от самоуверени, носещи се наивно по повърхността на море от неувереност. Това, което Covid-19 направи, е да донесе преломна точка, след която за много хора хроничната неувереност се превърна в безнадеждност. Те не виждат възстановяване пред себе си.

За бизнеса има организиран процес за справяне с това. Компаниите затварят и подават документи за фалит. Загубите са описани и строго разпределени. Докато емоцията владее, краят - когато дойде - е процедурен. За хората обаче ситуацията е хаотична. Безнадеждните се чувстват безсилни и нечути.

Масовите, глобални социални протести след убийството на Джордж Флойд говорят за безсилието и безгласността не само на афро-американска общност в САЩ, но и на много други. Двата пътя на K-образното възстановяване се раздалечиха твърде много.

Ако не бъде възстановена увереността, вълненията ще продължат. Ние действаме така, както се чувстваме. Както Мартин Лутър Кинг казваше: „Бунтът е езикът на нечутите.“

С приближаването към края на много обществени програми за подкрепа и с калкулираното от финансовите пазари V-образно възстановяване, ще бъде разумно политиците да обърнат внимание на разделението, което съществува сега. Трябва да се справим с неблагоприятните последици от K-образното възстановяване или те лесно биха могли да доведат до L-образно възстановяване за всички.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

1
 
0
 
9
khao до: Стоян Петров
преди 1 година
Няма профилна снимка
не мисля че си прав, не може всеки път това да е обяснението... обществото трябва да еволюира... време е!
1
 
0
 
8
khao до: Hahoto
преди 1 година
Няма профилна снимка
икономическа криза имаше 90те, сега няма нищо... ако това ти е обяснението на ситуацията, не мисля че си прав... справедливост липсва.
0
 
2
 
7
CGY
преди 1 година
Силно разтегнато във времето W с "пропаднала" дясна част... може би. Или просто L. Няма много фундамент за оптимизъм там.
0
 
5
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
За САЩ бъдещето изобщо не е V или K -образно, следващите 5+ години ще са доста трудни там.
1
 
7
 
5
Hahoto до: Стоян Петров
преди 1 година
При икономическа криза обществото се поляризира много лесно -бедните мразят богатите, зелените мразят белите, работниците мразят работодателите, разбира се и обратно. Гневът и популизма избуяват и всички имат вина за това. Въпросът е, че така трябва да се опитаме да се позиционираме, че да оцелеем с най-малко поражения в такива турболентни времена! Разбира се и много късмет си трябва!

Още от Анализи
Временната пазарна турбуленция е възможност за поемане на повече риск