IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да печелим от чуждестранни първични публични предлагания?

Миналата година в САЩ имаше 552 публични предлагания, при които компаниите събраха над 170 млрд. долара

08:36 | 21.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Докато борсов дебют на компания е своеобразен празник в България, в САЩ например това е ежедневие. Затова и множество чуждестранни инвеститори, включително и български, се насочват към възможности за участие в западни първични публични предлагания (IPO). Досега това беше трудно и дори невъзможно. Сега обаче се появи платформа, която предлага шанс да вземете парче от пая на световноизвестните борсови дебюти.

Това, което знаем за българския фондов пазар, е, че по-рядко има възможности за инвестиции в дебютиращи на борсата компании. Миналата година в САЩ имаше 552 публични предлагания, при които компаниите събраха над 170 млрд. долара.

Същевременно в България се проведоха две IPO-та, които набраха около 15 млн. лв. Най-открояващото се събитие беше листването на технологичната компания „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“, която успя да привлече повече от 300 нови акционери.

Сред позитивните събития се отличава и успешното IPO на фонда за рисков капитал „Илевън Кепитъл“, което се случи в най-тежкия първоначален период на карантина в края на март, като компанията успешно набра над 2 млн. лв. през борсата.

Особено позитивен сигнал беше и успешното увеличение на капитала на „Алтерко“, която привлече 9 млн. лв. през октомври, като също увеличи сериозно акционерната си база от индивидуални инвеститори.

IPO или предварителна продажба

IPO е първично публично предлагане на акции, което предшества дебюта на фондовия пазар. Това е специфичен вид инвестиция, при която имаме работа с компания, която все още не е била обект на организирана търговия и поради това не е възможно да се провери как се е представяла в миналото, да се четат отчети от предишни години или да се прави оценка на дивидентната политика.

Това обаче не означава, че инвестициите се правят „на сляпо“. Компаниите, които дебютират на борсата, публикуват документи, които позволяват проверка на техните финансови резултати и бизнес история – т.нар. проспекти. Оценяването е по-лесно, когато една компания има зад гърба си дългогодишен опит и успех, което - подкрепено от анализ на индустрията или сектора, дава възможност за относително съзнателен избор.

В Полша борсовите дебюти винаги са много успешни, достатъчно е да се споменат последните няколко, например на Allegro или Answear.com. Ситуацията е подобна и в чужбина - на европейските фондови борси или на американския пазар. Обикновено стойността на компаниите и постигнатите цени след дебюта са много по-високи, отколкото в Полша.

Например в България през юни и септември 2020 г. „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД повлече крак не просто с успешно предлагане, но и с рязък ръст в цената от над 60% за броени месеци. Последва увеличението на капитала на „Алтерко“ АД през октомври 2020 г. при цена с отчитане на стойността на правата от 3,65 лв. Общата стойност на увеличението беше 9 млн. лв. при емисионната цена от 3 лв. Цената вече е 14,8 лв.

Как да инвестирате?

За да участвате в IPO в САЩ, трябва да направите поръчка за акции. Най-лесният начин да направите това е чрез платформи, специализирани в този тип инвестиции.

В българските офиси или брокерски къщи е трудно да се запишат акции на компании, дебютиращи в САЩ, може да се купуват само акции на вече листнати компании. Тогава обаче обикновено е късно за реализиране на по-големи печалби.

Поради тази причина платформи като наскоро стартиралата freedom24.com  са най-удобният избор за клиенти, които искат да се възползват от първични публични предлагания, допълнително подкрепени от опитни анализатори, които подготвят подходяща селекция от компании.

Когато се събират поръчки от клиенти, се създава колективно заявление за разпределение на акции. Поради огромния интерес обикновено отделните клиенти не получават пълния пул от поръчани акции, така че се извършва т.нар. редукция. Възможно е отделен инвеститор да получи само една от многото поръчани акции.

Обикновено цените на акциите се повишават след IPO, но тогава инвеститорите са обект на т.нар. „заключване“ - период от 93 дни, през който те не могат да продават акции.

В края на периода акциите могат да бъдат продадени или задържани за още време. Както изчисляват анализаторите на Freedom24.com, средната възвръщаемост на инвестицията след периода на блокиране е 72%.

Както и при други инвестиции, не бива да влагате всичките си пари в определено IPO - колкото и привлекателна да изглежда една компания, винаги има риск от загуба.

Намаленията на цените - след първичните публични предлагания често има значителни увеличения, обикновено започват няколко дни преди края на периода на блокиране, но след това котировките се покачват отново.

IPO - един успешен пример

Пример за успешно IPO е дебютът на корейската компания, специализирана в електронната търговия, Coupang. Определяна като Amazon на Южна Корея, тя донесе доста печалби. Цената на акциите при записване беше 35 долара, а при откриването на търговията нарасна с 81% до  63,5 долара.

Това е вторият по големина борсов дебют на азиатска компания на американския пазар след  AlibabaGroup.

Компанията набра 4,6 млрд.долара в своето IPO и в момента пазарната ѝ капитализация достига 85 млрд.долара.

Друго успешно първично публично предлагане е това на SignifyHealth, която предоставя медицински грижи в американските домове, с ръст от над 33% при отваряне; на VorBiopharma, която работи върху онкологични терапии, с ръст от 133%; Bumble, доставчик на приложения за запознанства и работа в мрежа, с ръст от 75%; Viant Technology, платформа за закупуване на рекламно пространство, с ръст от 76%.

Заключването предотвратява незабавното изтегляне на печалбите, но както показват други примери, това не означава по-малък шанс за печалба.

Ето и примери. Airbnb - над 188% ръст до заключване, Snowflake – 171%, CureVac (биофармацевтична компания) – 435%.

Разбира се, трябва да се има предвид, че има компании, които - въпреки потенциала си, не увеличават цената на акциите при дебюта им и цената дори пада.

Една такава компания е Wish – платформа за електронна търговия, създадена в Сан Франциско. При отварянето на търговията цената на акция падна с 5% и остана на това ниво до заключването.

Това се случи и при Vinci Partners, бразилска компания за консултации и управление на активи. Цената на акциите се понижи с 1,6 на сто при дебюта.

При тези компании обаче се чака заключването да приключи. В деня, в който е написана тази статия, цената на акциите на Vinci Partners достига 26 долара, което е с повече от 40% над цената на IPO-то.

Първични публични предлагания през 2021 г.

Едно от най-очакваните IPO-та на технологичния пазар тази година е на Datarbricks. Това е стартираща компания, която е подкрепена от някои от най-големите имена в индустрията - Google, Amazon и Microsoft. Последната използва софтуер на Databricks в своя облак Azure.

Компанията разработва софтуер за бърза обработка на големи обеми данни. Databricks се оценява на приблизително 28 млрд.долара Борсовият ѝ дебют е за първата половина на тази година.

Технологичните компании излизат доста добре от глобалната пандемия, като растежът на Stripe, доставчик на онлайн платежни услуги, свидетелства за това. Stripe е една от дванадесетте най-влиятелни стартиращи компании през последното десетилетие и обслужва гиганти като Salesforce, Zoom, Lyft и NBC Media Group.

За първичното публично предлагане на Stripe се говори от около две години, като компанията досега не е потвърдила. Инвеститорите се надяват, че след успешната 2020 г. компанията ще се листне на борсата през 2021 г.

Сред тези, които се радват, че много хора остават вкъщи, е световноизвестната образователна платформа Coursera. Милиони хора по света се обучават онлайн, като компанията се оценява на 2,6 млрд. долара След IPO оценката ѝ може да достигне 5 млрд. долара. Конкурентът ѝ Udemy също планира борсов дебют тази година и се оценява на 3 млрд.долара.

Разбира се, голяма част от вниманието на световните инвеститори - и на медиите - ще бъде насочено към друго възможно IPO, което, макар и все още несигурно, има голям потенциал да донесе големи печалби. Става въпрос за Lamborghini, компания, която в момента е собственост на Volkswagen. Оценката ѝ е за 11 млрд. долара, и предвид непрекъснатия растеж на пазара на луксозни автомобили има добър шанс за ръст.

Печалби от IPO – стъпка по стъпка

Freedom24.com ви дава възможност да купувате акции, котирани на европейски и американски фондови борси, както и да участват в IPO на американски и европейски компании. Анализаторите на компанията щателно подбират компании с най-голям потенциал за растеж.

За да инвестирате в първични публични предлагания, трябва да откриете инвестиционна сметка в сайта Freedom24.com.

След приключване на формалностите инвеститорът получава достъп до сметката и може да се записва за акции. Процесът обикновено отнема до 15 минути, което е важно, ако искате да участвате в някой от предстоящите скоро дебюти.

За да участвате в IPO, трябва да депозирате най-малко 2 000 долара по сметката си. Това може да стане по банков път или с карта. Тук си струва да се добави, че за депозитите над 15 хил. евро трябва да се докаже произхода на средствата – например чрез сканирано копие на данъчна декларация или документ, потвърждаващ придобиването на наследство, и др.

За трансакции, осъществени чрез Freedom24.com, се плаща комисиона. Размерът ѝ зависи от  размера на средствата, натрупани в инвестиционната сметка в деня, предхождащ IPO-то, като варира от 3 до 5 на сто от стойността на сделката.

Когато компанията стане публична, акциите ще бъдат видими в сметката. Важно е да запомните, че ще има 93-дневно блокиране, т.е.забрана за продажба на акции за тези, които са ги придобили чрез IPO.

Тези, които не са успели да купят акции в IPO, могат да го направят при редовната търговия, на текуща цена, отново чрез Freedom24.com

Участвайте в първични публични предлагания!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още