IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Вашингтон и Big Tech спечелиха глобалната данъчна битка

Не само големите технологични компании от САЩ ще плащат повече, но и националните шампиони на други страни

11:14 | 01.07.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Вашингтон може да е разлюбил в Big Tech, но когато става въпрос за преустройство на данъчната система на света, САЩ подкрепиха Силициевата долина срещу света.

Правителството на САЩ отблъсна до голяма степен европейския натиск големите технологични компании като Google, Facebook и Amazon да бъдат принудени да плащат повече в националните каси по целия свят. Вместо да се насочи към цифровите - и почти изключително американски, компании, Вашингтон успя да убеди страните да се споразумеят за данъчен режим, който изисква най-големите световни компании, цифрови или не, да плащат повече данъци в страните, където имат местни операции, пише онлайн изданието Politico.eu.

Тези преговори, контролирани от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), приключват. САЩ и Силициевата долина са напът да избегнат най-лошите сценарии, които първоначално изглеждаха вероятни, включително национални данъци в страни като Франция и Великобритания, които биха били насочени единствено към американските технологични компании.

Новата система, която се очаква да бъде одобрена от финансовите министри на Г-20 на 9 юли, също така ще определи минимална данъчна ставка в световен мащаб от около 15 процента, за да попречи на мултинационалните фирми да се насочват към международни юрисдикции, където могат да платят най-малко данък .

Във Вашингтон предстоящото глобално данъчно съобщение вече се определя като победа за американската икономика. Следва дългогодишна стратегия, която има двупартийна подкрепа, за да се противопостави на усилията на други държави да прибавят повече данъчни приходи от най-големите имена в Силициевата долина - приходи, които иначе биха отишли ​​в касата на САЩ.

„Уверяването, че действително се отърваваме от тези дискриминационни данъци, има огромно въздействие върху страната ни и ясно дадох да се разбере, че администрацията на Байдън всъщност трябва да го направи“, коментира американският сенатор Рон Уайдън от финансовата комисия на Сената.

Big Tech нарушава данъчното облагане

Съгласно перспективното данъчно споразумение най-големите американски технологични компании все още ще трябва да плащат повече данъци в чужбина по сложна формула, при която печалбите над определен праг ще бъдат разделени между държавите.

Чрез разширяване на глобалния данъчен фронт, така че да се обхване цялата икономика, а не само технологиите, американските политици и Силициевата долина отклониха обвиненията, че защитават технологичните си гиганти. Съгласно новото споразумение германският производител на автомобили Volkswagen или британската банка HSBC ще имат също толкова голяма отговорност, колкото Google или Facebook.

Много лидери на ЕС вярваха, че американските технологични гиганти са несъразмерно облагодетелствани по време на кризата с COVID-19, тъй като голяма част от ежедневието се движи онлайн. Американски технологични компании твърдят, че е несправедливо да се отделя секторът, тъй като всяка година икономиката става по-дигитализирана.

Последна актуализация: 06:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Е тва кво, нещо странно ли трябва да е?Що за администрация не би защитавала най-успешната индустрия на страната си? Че то това би било предателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
pioner
преди 2 години
Много съм любопитен как точно ще се промени облагането след като на тези компании се отпускат огромни данъчни кредити за "иновации", а собствениците им са прехвърлили акциите си в "благотворителни тръстове".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още