Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Подемът на британската борса може да е сигнал за осребряване на печалбите

Пазарът във Великобритания изглежда фокусиран върху най-добрия сценарий за излизане от кризата с коронавируса

Подемът на британската борса може да е сигнал за осребряване на печалбите

Снимка: Bloomberg

Каква пандемия? Всеки инвеститор, имал късмета да прекара последните три месеца в кома, събуждайки се днес при тези нива на цените на акциите, трудно би предположил, че нещо значимо се е случило, пише Брайс Елдър за Financial Times.

Още по темата
5 март е логичен маркер за това кога инвеститорите разбраха, че коронавирусът не е само проблем на Китай. Тогава борсовият индекс FTSE 350 започна шестдневен срив от 23%. Той спадна още по-късно през март, но оттогава се възстанови с 30 на сто.

Понастоящем 120 от компонентите на FTSE 350 се търгуват по-високо на тримесечна база. Ценовите движения напоследък сочат, че около една трета от британските компании с голяма капитализация ще излязат от кризата с по-висока пазарна стойност, отколкото преди тя да започне.

Някои от по-добре представящите се акции са лесни за обяснение. Covid-19 се оказа полезно средство за набиране на клиенти от компаниите за доставка на храна, така че не е изненадващо да видим акциите на Ocado да поскъпват с около 90 на сто за три месеца, докато Just Eat Takeaway и Domino’s Pizza добавиха по повече от 20%. Карантината също помогна за привличането на нова аудитория към онлайн хазарта, така че акциите на Flutter, Playtech и Plus500 се повишиха с около една трета.

Hikma Pharmaceuticals и AstraZeneca са нагоре съответно с около 22% и 14% за периода, тъй като инвестирането във фармацевтични продукти по време на пандемията не изисква много въображение.

Трите месеца бяха добри за книжата на металургичните и добивните компании, особено тези, които работят извън горещите точки на инфекция. Предположението, че Китай ще оглави световното икономическото възстановяване, вдигна подиндекса на добивните компании във FTSE 350 с 5% от началото на март.

Втората група на по-добре представящите се акции по време на пандемията са тези, чиито пазари и вериги на доставки са до голяма степен незасегнати от разрушителния ефект на вируса. Това включва нишови пазарни оператори като Avon Rubber, производителят на респираторни маски за военните служби и спешната помощ, и ориентираната към Азия Renishaw, производител на инструменти за прецизно измерване. И двете акции се покачиха с повече от една пета от началото на март.

След това идват имена, които са по-трудни за обяснение. Tranline, Wizz Air и InterContinental Hotels са с малко на плюс за последните три месеца, след рязко нарастване през май. Това важи и за Signature Aviation, компания за поддръжка на частни самолети, която отскочи с над 50% през миналия месец.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Голямото еко обещание на Китай