Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

С маска или без – какво казват експертите?

Длъжностните лица в Китай, Хонконг и Тайван препоръчват тази мярка на многолюдни места като автобуси или метро

С маска или без – какво казват експертите?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Властите по света съветват различни неща за това дали здравите хора трябва да носят маские, за да се предпазят от новия коронавирус Covid-19. Длъжностните лица в Китай, Хонконг и Тайван препоръчват тази мярка на многолюдни места като автобуси или метро. Експерти от Световната здравна организация и САЩ обаче казват, че няма нужда от това. Във всеки случай масовото търсене на маски доведе до дефицит в почти целия свят, който засегна и медицинския персонал - хората, които най-много се нуждаят от тях.

Всички в България вече са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или открити обществени места. Такова нареждане даде здравният министър със Заповед № РД-01-168. Мярката бе донякъде изненадваща, тъй като досега препоръките на здравните власти и щаба бяха само болните хора да носят маски, за да не разпространяват при кихане и кашляне аерозол, в който има вируси. Председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски дори многократно отрече необходимостта здравите хора да носят маски, тъй като създават илюзорно чувство, че са защитени.  

В края на миналата седмица българското правителство поръча 1,1 млн. маски от Китай за 1.4 млн. евро. заедно с респираторни апарати. Очаква се те да пристигнат до 2-3 седмици.

  1. Защо има различни препоръки?

Първо, практиката за носене на медицински маски на публично място е много по-укрепена в Източна Азия. Появи се като конвенция по време на епидемията от тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2002-2003 г., която също беше причинена от коронавирус. От друга страна, няма научен консенсус относно стойността на носенето на маски на публични мяста. Няколко малки проучвания сочат, че широкоразпространеното използване на маски от обществото може да доведе до намаляване на предаването при огнища на грип и ТОРС, които подобно на Covid-19 са респираторни заболявания. Доказателствата обаче не се считат за убедителни.

Още по темата

  1. Защо да не носите маска за всеки случай?

Някои медицински специалисти казват, че трябва да го правите, особено в светлината на доказателства, че значителна част от заразените с новия коронавирус не проявяват симптоми и така могат да останат незабелязни. Други твърдят, че е безотговорно хората да купуват маски, които и без това са в недостиг. Генералният хирург на САЩ Джером Адамс написа в Twitter: „Сериозно хора – СПРЕТЕ ДА КУПУВАТЕ МАСКИ! Според него недостигът сред доставчиците на здравни грижи повишава общия риск за общността: Заразените доставчици могат да разпространят вируса към незаразените и вече болни, лекарите няма да могат да се грижат за пациентите. Аргументът е, че за всички би било по-добре, ако маските са запазени за тези, които със сигурност имат нужда от тях и които не могат да избегнат излагането си пред хора, които са заразени или могат да бъдат заразени. Става дума за медиците на предна линия. 

3. Има ли нужда немедицинските лица да носят маски?

Да: ако кашлят или кихат. Кашлицата е често срещан симптом на Covid-19, а новият коронавирус се разпространява в дихателни капчици - течност, изхвърляна от заразен човек, когато кашля, киха или дори говори. Тези капчици обикновено са достатъчно тежки, за да паднат веднага на земята или околните повърхности. Заразяването може да възникне, ако капчиците достигнат до устата, носа или евентуално окото на някой наблизо, директно или от немита ръка, която докосва замърсен предмет или повърхност. Когато пациентите с диагноза Covid-19 се възстановяват у дома, на тях и на техните болногледачи се препоръчва да носят маски, когато са в една и съща стая.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
3
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Елементарната логика сочи, че ако маските не вършеха работа, то лекарите изобщо нямаше да си правят труда ди ги носят. А сега по същество. Вируса се предава по капков път и за да е ефективен се нуждае от определена концентрация. Целта на маските е да спрат не аерозолните частици, а тези, които могат да попаднат под формата на кашлица или прикрепени към финни прахови частици. Ако можете да намалите шанса да се заразите с 70 - 80 % не бихте ли го направили?

А въпросните "дебати" както у нас, така и навсякъде другаде се дължат на факта, че никой не може да се осигури нужните маски за населението, при все, че има недостиг за самия медицински персонал.
1
 
6
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Добре, аз от 3 седмици, излизам само до магазина и толкова (работя от вкъщи), според тях, ако аз нямах интернет вкъщи, а в аптеките маски няма, откъде да се снабдя с такава? Да умра от глад, за да не ме глобят с 5000лв ли? Ако не могат да осигурят 7-10млн маски за многократна употреба (че за еднократна ще отидат 10 пъти по толкова), да не измислят тъпотии изобщо.
2
 
6
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Явно носенето на маски зависи от контекста на конкретните случаи и няма общоприето мнение. В този случай всеки си избира правилата, които следва.
Аз лично приех, че трябва да нося маска не толкова да се пазя от другите, а да пазя другите от мене. Заедно с дистанцията между нас, това дава почти 100% защита.
Ако и те постъпват така спрямо мене, всичко е ОК. В ситуация сме, когато за да се пазим самите ние, трябва да пазим другите около нас от себе си, а това е нещо много нетипично за общество ни. Дано се научим на това. Ще ни е полезно и за в бъдеще.

Още от Анализи
Инвеститорите са загрижени за увеличаващия се брой заразени