Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ще влезе ли Китай в капана на средния доход?

Китайската работна сила може да се окаже лошо подготвена за конкуренцията в световната икономика на XXI век поради липса на образование и умения

Ще влезе ли Китай в капана на средния доход?

Снимка: Ройтерс

Много инвеститори и икономисти продължават да вярват, че превръщането на Китай в глобално икономическо величие е неизбежно. Съвременната история обаче ни казва, че трансформацията от развиваща се до развита икономика не е автоматична. Прекаленият държавен контрол, зависимостта от дълга, слабият ръст на производителността и лошото разпределение на ресурсите са все причини да се страхуваме, че Китай може да има трудности с тази трансформация, както толкова много държави преди него, пише Майкъл Шуман за Bloomberg.

Едно потенциално препятствие може би е както най-критичното, така и най-непризнатото: слабият човешки капитал в Китай. Китайската работна сила може да се окаже лошо подготвена за конкуренцията в световната икономика на 21 век поради липса на образование и умения.

Това може да звучи нелепо. Не е ли Китай страната, която произвежда ученици със смайващи математически резултати и бълва армия от инженери всяка година? Да, така е, но тези книжни плъхове представляват малка подгрупа от общата работна сила. Разглеждането на населението в по-широк план, особено в обширните селски области, разкрива, че Китай стои зле спрямо много от сродните си икономики по отношение на образованието.

Изумителните разкрития могат да бъдат намерени в скорошнo изследване на учени от Станфордския университет и Университета Шанси в Китай. Анализирайки данните от преброяването в Китай през 2015 г., авторите констатират, че само 30% от работната сила в страната (на възраст от 25 до 64 години) има средно образование. Изследователите твърдят, че това е добра мярка както за уменията на тези работници, така и за способността им да усвояват нови такива на работните си места.

Неблагоприятното сравнение е, че делът на работниците със средно образование в развитите икономики е 78%. Делът в най-напредналите страни, включително САЩ, Германия и Япония, е дори по-висок - над 90%.

Разбира се, Китай е по-бедна страна и е такава от доста време, така че разликата с развитите икономики не трябва да е изненада. Китай обаче стои зле и спрямо други бивши развиващи се икономики, които се превърнаха в развити през последния половин век, като Южна Корея и Сингапур. Преди да станат развити, тези икономики се радваха на много по-висок дял на работниците със средно образование - средно около 72% през 1980 г.

Китай не се съпоставя особено благоприятно и спрямо своите конкуренти със среден доход. Например, 46% от населението в трудоспособна възраст в Бразилия е посещавало училище за средно образование, 36% в Турция и 34% в Мексико. Китайският дял е подобен на този в много по-бедната Индонезия, където той е 31%.

Слабите данни за Китай имат значение. За да се превърне страната в по-иновативна икономика, на работната сила са ѝ необходими умения, чрез които да се справя в най-авангардните индустрии на бъдещето. Статистиката разкрива, че милиони китайски работници може да са негодни да подкрепят високотехнологичните сектори, които Пекин се стреми да развива.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
2
 
12
 
13
michaelis12 до: ABBA
преди 2 години
да тя наща понеже цялата Мара втасала и тоя басстун за китайците глупости преписал се ено с негово УНСС е прокопсал, дори Нов Булгаристаннски на Сороспията или и у Харварда да е завършил един и същ е ефекта .... Лошо подготвени били чайниците, ее наще са супер подготвени ама само за на маса и за някоя Тераса или Асансер до тех .... :))
8
 
14
 
12
ABBA до: michaelis12
преди 2 години
++1Какво е американски университет?Място, де руски професор преподава на китайци и виетнамци.Каква е мечтата на всеки образован кореец?Да купи китайско ноу-хау, да го доработи и да го продаде в САЩ за съвсем други кинти, та журналята да говорят за супер-пупер технологиите на Сияйтният Град на Хълма.Китай има една от най-добрите инженерни школи.Но журналист не разбира от истинско инженерство, това са друга бира хора, лично познавам няколко добри инженера.
5
 
14
 
11
преди 2 години
Китайската работна сила може да се окаже лошо подготвена за конкуренцията в световната икономика на XXI век поради липса на образование и умения--------------------------------------------------------------------Оффф Боже Нейков престани да преписваш небивалици бе маллоумие ... :)) Ти кат те гледам си по-образован от тия горе на снимката барабар с ваща пасминна дет сеете дезинформация. че и не мое преписвате некой път правилно та чак за чайниците се притеснили .... :)) Глейте си собствената паница не само руската и жълтата, защото сте тотал жал ама без съжаление и ирония го каам ....
0
 
17
 
10
преди 2 години
Няма профилна снимка
Познат замина в Китай и го взеха като управител на заведение, само защото бе бял. Нямаше си на идея от работата, взима около 2000лв, което явно там стига, за да живееш прилично. А тия дето "харчили" 200к$ и работели за по 25к$ - има 2 причини - работиш в макдоналдс или друга подобна верига, на минимална надница или си учил някаква дебилщина от сорта на "икономика на стройтелството". Такива специалности в България с кашони да ги ринеш, познат от Германия ми вика, че даже не ги е чувал 80% от нашите, там.
3
 
17
 
9
Стефчо до: studioaa
преди 2 години
Няма профилна снимка
по-скоро няма смисъл 80 % от среднистите да стават вишисти, при положение, че в Германия тоя процент е 50. Процента в Бг трябва да отиде към 30, да останат 10 университета и да се наблегне на природните и техническите дисциплини.

Още от Анализи
Защо сме склонни да генерализираме?