Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Задават ли се хеликоптерните пари?

Заради тях обаче наследството от сегашната криза може да се окаже инфлацията

Задават ли се хеликоптерните пари?

Снимка: Getty

Бях в училище, когато британският борсов индекс FTSE All Share се срина през октомври 1987 г. Тази катастрофа беше толкова внезапна, колкото и сегашната, пише за Financial Times Мерин Самърсет Уеб, главен редактор на MoneyWeek.

На 15 октомври правителството на Обединеното кралство публикува подробности за продажбата на оставащия си дял в BP (това трябваше да бъде най-голямото в света листване на акции). Цената беше определена на 330 пенса. Никой не беше притеснен. Към 20 октомври цената намаля до 286 пенса и Найджъл Лоoсън реши проблема - използвайки леко пресилена клауза за форсмажор.

На 21 октомври нашият учител по икономика попита дали някой от нас знае какво се е случило. Не знаехме. Така и трябваше. Какво значение трябва да има нивото на фондовия пазар за тийнейджърите? Това е само едно напомняне за това колко е различна кризата сега. Това е истинска форсмажорна ситуация - разбираема и засягаща всички.

Близо ли сме вече до нея? Вероятно не. Този срив не е причинен от нестабилност в системата, но със сигурност бе изострен от нея. Влязохме в него с надценени стойности и прекомерен дълг.

За да бъдат оправдани пазарните нива от януари 2020 г., се нуждаехме от силна икономика и прекрасен отчетен сезон. Вместо това се насочваме към внезапна и изключително лоша глобална рецесия (може би дори депресия - спад на БВП с 10 процента), съчетана с безмилостни понижения на очакваните печалби (това между другото е едно от малкото сигурни неща в живота).

Колкото повече се влошават нещата, толкова по-объркващи ще бъдат опитите за оценка на този пазар. Обърнете внимание също така, че въпреки цялата драма и паника американският пазар (и повечето други) все още са се върнали само с 15 месеца назад до декември 2018 г., когато всичко това беше все още далечен кошмар, въпреки факта, че цялата глобална икономика сега спря почти моментално.

Това е напомняне за това колко интензивен беше възходящият ход на пазара през последните няколко години - и че може да предстои още известен път надолу. Това може би важи особено за американския пазар, който остава единственият, който не се търгува значително под средните оценки според повечето традиционни измерители.

И така, какво може да обърне всичко това? Още един 20-процентен спад, който прави активите толкова евтини, че всеки купува. Ваксина. Ефективно лечение. Всички да се събудим и да установим, че това е било просто лош сън (изолираме се от седмица - вече гледам твърде много телевизия през деня). Или по-голяма сигурност кога приключва рецесията, извън неясната представа, че ще продължи около три месеца. От положителна гледна точка, ние знаем повече за тази рецесия, в смисъл на причините и вероятния й край, отколкото обикновено.

Но мисля, че нещата, за които трябва да следим, са координирани правителствени действия, които наистина са толкова мащабни, че не могат да бъдат игнорирани. Вече има много в тази посока. Лихвите бяха намалени навсякъде, като същевременно се излива ликвидност на пазарите.

Наскоро ЕЦБ се намеси отново. Банката ще „разшири баланса си“ (това е евфемизъм за печатане на пари) с още 750 млрд. евро за закупуване на ценни книжа. След това Английската централна банка предприе нова стъпка, като засили количественото облекчаване и снижи основната си ставка с още 0,15 пункта до 0,1%.

Преди три месеца бях сигурна, че лихвите във Великобритания никога няма да станат отрицателни (недостатъците са твърде очевидни). Вече не съм толкова убедена. Но истинският въпрос тук не е паричната политика - която сама никога няма да бъде достатъчна. Всичко, което могат да направят централните банки, е да подготвят нещата за мащабна правителствата фискална интервенция, и този процес е в ход.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
6
 
2
 
16
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Ама и едни специалисти - икономисти сте се насъбрали тук, прочети коментарите, че да ти умре кoня от гъдел. На челна стойка под душа.
0
 
5
 
15
data до: ivan.kostov.39
преди 8 месеца
Е , след като монетаристите не успяха на ред е пак Лорд Кейнс :)
2
 
8
 
14
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Ако еврото тръгне да потъва, трябва да сме *** и да не превключим към друга алтернативна валута, па дори и биткойн, това вече ще е революционно, и без това България държи най-много биткойни в световен мащаб, благодарение на корумпираните митничари:) А биткойн е електронното злато, тогава вече ще идарим всички в земята:)
4
 
5
 
13
SS-23 до: ivan.kostov.39
преди 8 месеца
Винаги съм се чудел на тези радетели на "жълтото", т.е. на ограничените пари!
По този начин ще създадеш небивала социална катастрофа, просто защото няма да има "пари" за всички, което ще породи социални бунтове и революции. Същото важи и за радетелите на биткойнчето, което също е ограничено и поради това - няма да бъде нужно на никого!
Съгласен съм, че цялата пирамида е насочена "нагоре" (на там върми потока), а "за надолу" няма нищо ... е то затова се стигна дотук... и това е началото на краха! Не може ти постоянно да изземваш почвата под фундамента, и да искаш покрива на къщата да стои ... не - той първи ще падне, защото при крен на фундаментите, върхът най-много се отклонява от вертикалата - елементарна механика!
1
 
10
 
12
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Златен стандарт - няма да има! /злато не може да се създава(освен на хартия)/. Хеликоптерни пари и до сега се създаваха, но чрез банките отиваха в джоба на богатите. След това се чудеха, защо не идва така жадуваната инфлация и защо залежават стоки в складовете. Богатия, колкото и разточитителен да е не може да похарчи приходите си и натрупва богатство. Получава се свръх производств, но потенциалните потребители нямат пари да изкупят стоките. Новия подход е да се дадат парите на потребителите . Така производителите са доволни, че имат клиенти . Потребителите са доволни, че имат пари. Добре дошли в новия обществено-политически строй – Комуно-капитализъм :)))))

Още от Анализи
ЕЦБ няма как да игнорира въпроса за опрощаването на дългове