IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задават ли се хеликоптерните пари?

Заради тях обаче наследството от сегашната криза може да се окаже инфлацията

18:30 | 21.03.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Бях в училище, когато британският борсов индекс FTSE All Share се срина през октомври 1987 г. Тази катастрофа беше толкова внезапна, колкото и сегашната, пише за Financial Times Мерин Самърсет Уеб, главен редактор на MoneyWeek.

На 15 октомври правителството на Обединеното кралство публикува подробности за продажбата на оставащия си дял в BP (това трябваше да бъде най-голямото в света листване на акции). Цената беше определена на 330 пенса. Никой не беше притеснен. Към 20 октомври цената намаля до 286 пенса и Найджъл Лоoсън реши проблема - използвайки леко пресилена клауза за форсмажор.

На 21 октомври нашият учител по икономика попита дали някой от нас знае какво се е случило. Не знаехме. Така и трябваше. Какво значение трябва да има нивото на фондовия пазар за тийнейджърите? Това е само едно напомняне за това колко е различна кризата сега. Това е истинска форсмажорна ситуация - разбираема и засягаща всички.

Близо ли сме вече до нея? Вероятно не. Този срив не е причинен от нестабилност в системата, но със сигурност бе изострен от нея. Влязохме в него с надценени стойности и прекомерен дълг.

За да бъдат оправдани пазарните нива от януари 2020 г., се нуждаехме от силна икономика и прекрасен отчетен сезон. Вместо това се насочваме към внезапна и изключително лоша глобална рецесия (може би дори депресия - спад на БВП с 10 процента), съчетана с безмилостни понижения на очакваните печалби (това между другото е едно от малкото сигурни неща в живота).

Колкото повече се влошават нещата, толкова по-объркващи ще бъдат опитите за оценка на този пазар. Обърнете внимание също така, че въпреки цялата драма и паника американският пазар (и повечето други) все още са се върнали само с 15 месеца назад до декември 2018 г., когато всичко това беше все още далечен кошмар, въпреки факта, че цялата глобална икономика сега спря почти моментално.

Това е напомняне за това колко интензивен беше възходящият ход на пазара през последните няколко години - и че може да предстои още известен път надолу. Това може би важи особено за американския пазар, който остава единственият, който не се търгува значително под средните оценки според повечето традиционни измерители.

И така, какво може да обърне всичко това? Още един 20-процентен спад, който прави активите толкова евтини, че всеки купува. Ваксина. Ефективно лечение. Всички да се събудим и да установим, че това е било просто лош сън (изолираме се от седмица - вече гледам твърде много телевизия през деня). Или по-голяма сигурност кога приключва рецесията, извън неясната представа, че ще продължи около три месеца. От положителна гледна точка, ние знаем повече за тази рецесия, в смисъл на причините и вероятния й край, отколкото обикновено.

Но мисля, че нещата, за които трябва да следим, са координирани правителствени действия, които наистина са толкова мащабни, че не могат да бъдат игнорирани. Вече има много в тази посока. Лихвите бяха намалени навсякъде, като същевременно се излива ликвидност на пазарите.

Наскоро ЕЦБ се намеси отново. Банката ще „разшири баланса си“ (това е евфемизъм за печатане на пари) с още 750 млрд. евро за закупуване на ценни книжа. След това Английската централна банка предприе нова стъпка, като засили количественото облекчаване и снижи основната си ставка с още 0,15 пункта до 0,1%.

Преди три месеца бях сигурна, че лихвите във Великобритания никога няма да станат отрицателни (недостатъците са твърде очевидни). Вече не съм толкова убедена. Но истинският въпрос тук не е паричната политика - която сама никога няма да бъде достатъчна. Всичко, което могат да направят централните банки, е да подготвят нещата за мащабна правителствата фискална интервенция, и този процес е в ход.

Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
Ама и едни специалисти - икономисти сте се насъбрали тук, прочети коментарите, че да ти умре кoня от гъдел. На челна стойка под душа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 4 години
Е , след като монетаристите не успяха на ред е пак Лорд Кейнс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 2
shinawatra
преди 4 години
Ако еврото тръгне да потъва, трябва да сме *** и да не превключим към друга алтернативна валута, па дори и биткойн, това вече ще е революционно, и без това България държи най-много биткойни в световен мащаб, благодарение на корумпираните митничари:) А биткойн е електронното злато, тогава вече ще идарим всички в земята:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
SS-23
преди 4 години
Винаги съм се чудел на тези радетели на "жълтото", т.е. на ограничените пари!По този начин ще създадеш небивала социална катастрофа, просто защото няма да има "пари" за всички, което ще породи социални бунтове и революции. Същото важи и за радетелите на биткойнчето, което също е ограничено и поради това - няма да бъде нужно на никого!Съгласен съм, че цялата пирамида е насочена "нагоре" (на там върми потока), а "за надолу" няма нищо ... е то затова се стигна дотук... и това е началото на краха! Не може ти постоянно да изземваш почвата под фундамента, и да искаш покрива на къщата да стои ... не - той първи ще падне, защото при крен на фундаментите, върхът най-много се отклонява от вертикалата - елементарна механика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 4 години
Златен стандарт - няма да има! /злато не може да се създава(освен на хартия)/. Хеликоптерни пари и до сега се създаваха, но чрез банките отиваха в джоба на богатите. След това се чудеха, защо не идва така жадуваната инфлация и защо залежават стоки в складовете. Богатия, колкото и разточитителен да е не може да похарчи приходите си и натрупва богатство. Получава се свръх производств, но потенциалните потребители нямат пари да изкупят стоките. Новия подход е да се дадат парите на потребителите . Така производителите са доволни, че имат клиенти . Потребителите са доволни, че имат пари. Добре дошли в новия обществено-политически строй Комуно-капитализъм :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
България няма да преживее нов крах на финансовата ни система - този закон, който имаме изобщо няма да ни защити от предстоящата опасност... Направихме огромна грешка като го въведохме и ще платим цената за нея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 2
kane
преди 4 години
Така е хеликоптерни пари винаги е имало и ще има! Само че тези пари са запазени за най-богатите. Както и през 2008 пак ще им се даде на готово и в изобилие. Без да имат качествата да управляват , те са на върха и господстват . Никой не фалира, системата уж капитализъм, но не се разрешава да се рестартира и големите да се занулят закономерно. Социализъм за богатите е системата!Хората са отглеждани като кокошки. Едрия бизнес като фермери едри земевладелци. "Дава се само на коня, за да има трохи за врабчетата" - това е строя. Комунизъм, но лицемерно наречен капитализъм, за да може слабоумните да се опитват да захапят морковаФридман като цяло е ***(с изключения разбира се) и не заслужава да е известен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
Valentin13
преди 4 години
гулден, франк, марка, и пак франк, лира....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 години
Виж, прочети за борда. Много неща са. Валитите не те интересуват. Интересува те количеството пари и забраната към БНБ, да печата over.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
А какво ще стане ако всички основни валути са във хиперинфлация едновременно? Това се е случвало през 70-те когато всички основни валути са се сринали от порядъка на 50-90%, а $ е загубил 75% от 1970-1982. Злато нямаме достатъчно за златен стандарт ако това е въпроса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още