Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китайската икономика ще забави ръста си в края на 2021 г.

Анализатори очакват през тази икономическият растеж на втората икономика в света да се забави до 5,2 на сто

Китайската икономика ще забави ръста си в края на 2021 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай през четвъртото тримесечие на 2021 година вероятно ще бъде най-бавният за последните година и половина, пише Ройтерс. Официалните данни ще бъдат публикувани в понеделник (17 януари).

Очакванията са, че страната ще запише ръст от 3,6% в периода октомври - декември, спрямо 4,9% в предходното тримесечие. Ако изчисленията на Ройтерс се потвърдят, това ще бъде най-бавният икономически растеж от второто тримесечие на 2020 година.

Още по темата

Прогнозите за забавения икономически ръст се дължат основно на свитото търсене, проблемите в сектора на недвижимите имоти, както и строгите ограничения, свързани с коронавируса. Тези проблеми вероятно ще се запазят и през цялата 2022 година.

Като цяло през 2021 година китайската икономика ще запише експанзия от 8 на сто. Това е един от най-бързите ръстове за последното десетилетие, но до голяма степен той се дължи на ниската база през 2020 година, когато се появи коронавируса.

Един от локомотивите на китайската икономика - износът, се забавя през миналата година.

Политиците в страната трябва да намерят начин да се справят с проблемите в икономиката преди конгреса на комунистическата партия по-късно тази година. Очакванията са, че един от лостовете ще бъде централната банка, която се готви да предприеме мерки, които да инжектират средства в икономиката.

Очакванията на анализаторите са, че банката ще предложи намаление на изискванията към капиталовата адекватност на банките.

Ефектът от повечето монетарни и фискални промени ще се види през втората половина на 2022 година, прогнозират още анализатори от Natixis. Техните очаквания сочат, че през тази година Китай ще отчете ръст на икономиката си от едва 5,2 на сто.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Кадър на деня за 27 май