IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Хонконг замина за Пекин, за да докладва за протестите

Кари Лам ще се срещне със Си Дзинпин, за да обсъдят размириците и проблемите във финансовия център

11:09 | 15.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хонконгският лидер Кари Лам е пристигнала в Пекин, където ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин и други представители на властта, за да сподели новини около прерасналите в насилие протести, които владеят Хонконг през последните шест месеца, пише Bloomberg.

Визитата на Лам, чиято администрация е остро критикувана за борбата си с размириците, се случва скоро след като 800 хил. души излязоха по улиците на нова демонстрация. Освен това следва победата на опозиционните продемократичните партии над нейните съюзници, застъпващи се за статуквото, по време на местните избори.

“Целта на посещението е да даде пълна информация за това какво се случва в Хонконг през последната година”, коментира Лам по време брифинг за медиите на 10 декември. “Най-вече какво се случи в Хонконг през последните шест месеца”.

Протестите бушуват във водещия азиатски център от юни, когато огромни групи от хора излязоха на улиците, за да се противопоставят на законопроект, който целеше да позволи екстрадиция на хора от Хонконг в континенталната част на Китай. Въпреки че правителството на Лам в крайна сметка оттегли предложения закон, исканията на протестиращите се увеличиха, включвайки всеобщо избирателно право и започване на независимо разследване на действията на полицията по време на бурните размирици.

Междувременно днес, около 14:30 ч. местно време, в Хонконг се стигна до сблъсък с маскирани демонстранти. Те са се опитвали да нарисуват графит на стените и прозорците на мол. Полицията е успяла да се вмъкне в търговския център и да разпръсне групите протестиращи.

Малко по-рано стотици хора се събраха в центъра на Хонконг на протест в подкрепа на правителството. Те носеха флага на Китай и скандираха: “Кажете не на насилието”. Събралите се призовават за прекратяване на протестите срещу Пекин.

Случващото се в Хонконг през последните шест месеца има явно отражение върху бизнеса във финансовия център. Международното летище в Хонконг обяви, че е обслужило 5 млн. пътници през ноември, което е с 16% по-малко спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още