Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Димитър Данчев: Бедността държи България извън еврозоната

Европейските страни очакват от нас реформа, каза депутатът от БСП

Димитър Данчев: Бедността държи България извън еврозоната

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Една от причините България все още да не е член на еврозоната е бедността. Това каза пред БНР депутатът от БСП Димитър Данчев, член на Комисията по икономическа политика и на Комисията по транспорт в Народното събрание.

Коментарът е по повод по повод предупреждението на ЕЦБ, че българското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на  централната банка и доклада на Еврокомисията, според която България отговаря на три от четирите икономически критерия, необходими за преминаване към еврото.

Анализът на Европейската централна банка (ЕЦБ) е своеобразен шамар за управляващите, защото до голяма степен посочва същите предизвикателства пред страната като доклада през 2016 г. Това за пореден път показва, че в политико-икономически план България, вместо да се развива с изпреварващи темпове, всъщност изостава, заяви социалистът. 

Още по темата

Според него България не е готова за членство в еврозоната. Данчев уточни, че в доклада се посочва необходимостта от повече структурни реформи и конкретни политики, които да доведат до по-голяма устойчивост на икономиката, шанс за икономически растеж и привличане на инвестиции.

„Включително връзката между образование и пазар на труда, реформи за повече производителност на труда, за подобряване на конкурентоспособността, по-голяма ефективност на публични средства. Това включва значително намаляване на корупцията, независима и ефикасна съдебна система и подобряване на качеството на образователната система“, каза депутатът.

„Трябват мерки за повече инвестиции в производство и в растеж. България изпълнява числовите критерии за приемане на еврото, но, за съжаление, 10 години след 2008 година не е достатъчно само да се изпълняват номиналните критерии за влизане в еврозоната и в ЕRМ II, защото европейските страни очакват от нас реформа в пенсионната система, образованието, здравеопазването и пазара на труда“, заяви депутатът.

Данчев беше категоричен, че за него е изключително важно България да стане част от еврозоната. “Това е единствената гаранция, че ще бъдем в ядрото на правенето на европейски политики. Това е позицията на мнозинството колеги, които работят по темата в рамките и на бюджетната, и на икономическата комисия като наши представители“.

Според депутата по темата за членството на България в еврозоната в обществото ни има консенсус: „Ако до 2025 година не сме в еврозоната, ще има реална заплаха за това Европа да започне да се развива на две скорости“.

Той коментира и желанието на страните от еврозоната България първо да се присъедини към банковия съюз и след това към паричния съюз. Данчев обясни, че с влизането на България в банковия съюз ЕЦБ ще направи оценка на стабилността на финансовия ни сектор, която е различна от проведения вече стрес-тест на банките.

"Има бележки, които показват, че нашите европейски партньори имат съмнение доколко е устойчива и стабилна финансовата ни система, и е независима от политиците. Така че условието за влизането ни в еврозоната означава, че от банковия ни сектор се изисква да покаже по-голяма сигурност". 
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
4
 
17
 
11
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Те ви казват, че сте корумпирани и че оставате врати в закона зада грабите.... той ми говори че инвестиции тябва... баси мало умника.
5
 
11
 
10
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Те ви казват, че сте корумпирани и че оставате врати в закона зада грабите.... той ми говори че инвестиции тябва... баси мало умника.
3
 
7
 
9
redcretin до: abdul
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Мерките са добри, защото намаляват възможностите за грабеж от политиците. Това е проблема, не регулациите - ако всичко е на светло, стандартът ще е достатъчно висок.
6
 
10
 
8
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Точно пък от БСП тръгнали да дават акъл.
Все едно ако вземат властта и още на другият ден ще съкратят държавната администрация на половина, болниците от 350 на 100, ще образоват ромите и ще ги накарат да работят и ще направят независима некомпроментиран работеща съдебна система.
Сигурно другарят това е разбирал под “мерки”
7
 
6
 
7
studioaa до: abdul
преди 8 месеца
Ами това са европейските мерки за стимулиране на растежа.... растежа на бюрокрацията не на БВП става въпрос... Загубата на доверие в системата може лесно да се разреши - с вноса на нигъри от африка и *** пушки от близкия изток, които за гласуват на еврократите. Толкова проста е формулата на успеха, а на вас ви трябват дасетиления, за да го проумеете...

Още от Бюджет и финанси
Ръстът на заемите от компаниите за „бързи кредити“ се забавя трето тримесечие