IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мика Зайкова: За да има доходи, трябва да има бизнес

Първа задача на правителството трябва да бъде актуализацията на бюджета, категорична е тя

14:31 | 09.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За да има доходи, трябва да има бизнес и той да произвежда стоки и услуги с висока добавена стойност. Ако няма печалба – няма високи доходи, а ако няма високи доходи – няма пенсии, защото няма данъци. Това коментира пред БНР Мика Зайкова, депутат от групата на „Има такъв народ“ в 46-ото Народно събрание.

Тя подчерта, че що се отнася до бюджета, има „да се върши много работа“. Това, което искаме да направим сега, е мъничко да поправим нещата. Те могат да се поправят по два начина, които могат да се комбинират – преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход, преизчисляване на пенсиите на база коефициент за тежест на една година", обясни Зайкова. 

Тя предупреди, че от една страна има коронакриза, от друга – социална, а от трета – особено за страни като България – идва и финансова криза. Икономистът уточни, че има предвид именно държавния бюджет, защото в страната ни не идват инвестиции „от никъде“ и все още не сме готови с Плана за възстановяване и развитие.

„Ако не успеем навреме да го вкараме (Плана) и не го одобри Европейската комисия, няма да дойдат парите, авансът. Защото има неща, които трябва да се направят за пенсионерите, инвалидите, хората с ниските доходи. Разберете, няма как, не става изведнъж“, предупреди депутатът.

Първа задача на правителството трябва да бъде актуализацията на бюджета, категорична е Зайкова.

„Видяхте как за кратко време кражбите от хазната бяха преустановени и се събраха 2 млрд. лв. допълнителни приходи.Ако спрем кражбите, парите ще дойдат, но това не може да стане изведнъж. Затова трябва да актуализираме бюджета, да видим какво още трябва да се направи. Пари има и по европейските програми, но те са направени по един такъв начин – и проектите, и обществените поръчки, че иска време. Затова актуализацията не бива да се отлага, за да можем да бъдем спокойни, че има пари в бюджета и да имаме време за по-трудните неща“, каза Мика Зайкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Lucifer
преди 2 години
За да има доходи вярно че трябва да има бизнес, но за да има бизнес не трябва да има корупция а за да няма корупция трябва да обесят цялата прокуратура и цялото народно събрание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още