IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на финансите очаква дефицит от 656 млн. лв. за първото тримесечие

Фискалният резерв в края на февруари намалява до 8,8 млрд. лв.

21:41 | 31.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Дефицит от 656,5 млн. лв. ще бъде отбелязан към края на първото тримесечие, прогнозира Министерството на финансите. Към февруари хазната е на плюс с 24 млн. лв.

Два основни фактора отчитат от финансовото министерство, за да се стигне до недостиг в хазната към края на март, ако прогнозите им се окажат правилни. Първото е изместването на данъчната кампания за фирмите, която започна през третия месец на годината и приключва през юни – мярка, с която се цели подпомагане на бизнеса.

Останалите мерки – като 60/40 и 80/20 оказват натиск върху разходната част, заради което се стига до дефицит. Приходите спрямо първото тримесечие на 2020 година нарастват с близо 366 милиона лева, но разходите са около 2,3 милиарда лева повече съпоставено с периода от януари до март миналата година, което се дължи на мерките за борба с пандемията.

В частта на разходите за пенсии са изразходени близо 320 млн. лв. за добавки в размер на 50 лева към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до март. Наред с това влияние върху разходите за пенсии оказва и увеличението на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и на максималния размер на пенсията от началото на годината, както и базов ефект от увеличението на пенсиите през юли 2020 г.

В частта на здравноосигурителните разходи се отчита нарастване, свързано с по-високите разходи за борба с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на извънредна епидемиологична обстановка, вкл. разходи за ваксини, медикаменти, тестове, консумативи и предпазни средства, средства за подкрепа на персонала на първа линия в борбата с COVID-19 (допълнително месечно възнаграждение в размер на 1 000 лв.), заплащане на изпълнителите на медицинска помощ за поставяне на ваксини срещу COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лв., на специалисти от професионално направление „Здравни грижи“ в размер на 360 лв. и на санитари в размер на 120 лв. и други.

В частта на капиталовите разходи също се отчита ръст спрямо същия период на предходната година, като това се дължи на извършени плащания по инвестиционни проекти на Българската армия, пътни инфраструктурни обекти и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към март 2021 г. от централния бюджет, възлиза на 479,3 млн. лв.

Размерът на фискалния резерв към края на февруари е 8,8 млрд. лв. и намалява спрямо 9,7 млрд. лв. през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Varfor
преди 3 години
След Борисов - потоп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още