IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надзорът на БНБ преминава върху институции от финансови холдинги на трети страни

Банковият регулатор ще наблюдава прага за задължението за създаване на междинно предприятие майка от ЕС, когато активите в групата надвишат 40 млрд. евро

11:04 | 04.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БНБ</em></p>

Снимка: БНБ

От 14 ноември Българската народна банка ще прилага насоки на Европейския банков орган (ЕБО), които определят подходящи надзорни практики в Европейската система за финансов надзор и засягат лицензираните в ЕС кредитни институции и инвестиционни посредници, когато те са част от финансови холдинги като дъщерни предприятия и клонове на групи от трети държави.

В съответствие с европейска директива българският банков регулатор е длъжен да наблюдава и изчислява „прага за задължението за създаване на междинно предприятие майка от ЕС“, съобщи централната банка.

В насоките е представено становището на Европейския банков орган за начина, по който  компетентните органи трябва включат в надзорните си практики промени в правната рамка и надзорни процеси.

При изчисляването и наблюдението на прага трябва да се има вземе общата стойност на активите на групата на консолидирана основа от трета държава като сбор от активите на институциите майки от ЕС на тази група, плюс индивидуалните активи на институциите, които не са част от група, и активите на клоновете от трети държави на тази група.

Прагът се смята за достигнат, когато усреднената обща стойност на активите в Съюза на група от трета държава е равна или надвишава 40 млрд. евро.

Финансовите институции майки от ЕС и самостоятелните институции, които са част от група от трета държава, трябва да изчисляват най-малко веднъж на тримесечие общата стойност на активите в Съюза на групата и да оценяват дали прагът е бил достигнат, превишен или не е надхвърлен.

Те трябва да извършват и прогнозно наблюдение поне веднъж годишно на прага, оценен в съответствие с насоките на ЕБО, спрямо стратегическото планиране и прогнозата за активите за времевия хоризонт от най-малко три години за цялата група.

Когато прогнозното наблюдение показва, че група от трета държава ще достигне прага, институциите майки от ЕС и самостоятелните институции от тази група са длъжни да кандидатстват за всички надзорни процедури достатъчно рано и да предприемат всички необходими стъпки, за да изпълнят всички необходими правни изисквания, за да може междинното предприятие майка от ЕС да започне да функционира незабавно след достигане на прага.

Банковият регулатор трябва да предоставя на ЕБО всяка година, не по-късно от 30 юни, информацията, която е получил от междинните предприятия майки от ЕС и клоновете от трети държави за четирите тримесечия на предходната календарна година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още