Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Отсрочването на кредити ще се прилага от всички банки в България

БНБ чака окончателното указание на европейския банков регулатор и ще поиска от финансовите институции да предложат единен проект на правила

Отсрочването на кредити ще се прилага от всички банки в България

Снимка: БНБ

Българската народна банка (БНБ) ще задължи всички банки да въведат единни правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19, съобщават от регулатора.

Това ще стане на основата на указание на Европейския банков орган (ЕБО) за отсрочването на кредити, което ще бъде готово до края на деня утре, 2 април, уточняват от БНБ.

Досега се говореше за индивидуални решения, които банките в България да предоставят за клиентите си.

В съобщението на БНБ се уточнява, че ЕБО продължава консултациите във връзка със законовите и частните мораториуми върху плащанията по банкови кредити заради пандемията. Институцията участва в тях като член на Съвета на надзорниците.

Още по темата
На основата на одобрения в европейския регулатор документ "управителният съвет на БНБ ще приеме решение за прилагането на указанието на европейския банков надзор, като изиска от търговските банки да предложат за утвърждаване в централната банка единен проект на правила", посочва се в съобщението.

Investor.bg припомня, че управителят на БНБ Димитър Радев съобщи, че в централната банка работят по няколко теми едновременно в краткосрочен и по-дългосрочен, включително стратегически хоризонт. Той информира, че в краткосрочен план мерките на БНБ са насочени към готовността на сектора да посрещне тежестите на задаващата се икономическа криза. Успоредно с това действията на централната банка имат за цел да ограничат последствията от кризата за домакинствата и бизнеса.

„Банковият ни сектор навлиза в новата ситуация подсигурен за хоризонт от поне няколко месеца. Във времена, когато самото оцеляване на много други индустрии и бизнес сфери е поставено под въпрос, подготвеността на банките в България позволява да гледаме на тях като част от решението, а не от проблема“, коментира Димитър Радев.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Allianz: От 2008 г. българите увеличиха тройно активите си