Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Бързите кредити за почивка на море са нараснали с над 10% за два месеца

Тази стъпка отразява липсата на дългосрочно планиране на личните финанси, смята експерт

Бързите кредити за почивка на море са нараснали с над 10% за два месеца

Снимка: Pixabay.com

Кредит е най-добре да се взема за инвестиция, а не за потребление, а оповестени тази седмица данни показаха, че всеки втори българин е готов да почива на кредит. Липсата на дългосрочно планиране на личните финанси е причината да се прибягва до кредити за почивка.

Това заяви Богомил Николов от асоциация "Активни потребители", в предаването "В развитие" по Bloomberg Tv Bulgaria.

По данни на Асоциацията за защита на потребителите през последните 2 месеца се наблюдава ръст от над 10% на бързите кредити, които се взимат с цел основно почивка на море, съобщи още Богомил Николов.

"Хората предпочитат да взимат бързи решения с бързи резултати, доверявайки се на импулса. Но ако се направи разчет, ще се разбере, че се плащат изключително високи такси и лихви на годишна база, но когато се прави ежемесечно с малки кредити до заплати или за текущо потребление, не се усеща. В крайна сметка почивката на кредит ни излиза по-скъпа от почивката със спестявания.".

Хората с по-ниски доходи не могат да мислят за спестявания и настройват живота си на база кредит, което не е радващо, твърди Богомил Николов. "Закон за фалита ще спре финансовите институции да налагат всичките глоби и такси, защото няма да имат интерес да наказват човека, а ще стане по-важно той да продължи да плаща, макар и разсрочено. Така те ще станат внимателни и относно критериите по раздаването на парите, което в момента се случва безотговорно и безразборно", добави той.

"България продължава да губи население и никой не е проучил колко от напускащите страната хора са задлъжнели. Според нас това е втората основна причина да губим население. Първата е търсене на добри доходи".

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

гледано: 2950   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Анализатор: В зелената трансформация на Китай роля ще играе частният сектор