IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Libra на Facebook няма да бъде криптовалута

Според Никола Чупаров, съосновател и изп. директор на Moneyfold, това е така, тъй като валутата няма да е част от блокчейн мрежа

20:17 | 17.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Libra на Facebook няма да бъде криптовалута. Причината е, че тя няма да бъде част от блокчейн мрежа, както е при биткойна, а ще използва нова технология. Това заяви Никола Чупаров, съосновател и изп. директор на Moneyfold, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Libra ще бъде обменна единица, частна валута на Facebook, която ще бъде обезпечена с кошница от различни национални валути като долари, евро и йени, добави той.

По повод изслушването на ръководството на Facebook относно Libra от една от комисиите в Американския сенат вчера Никола Чупаров разказа, че сенаторите нямат нищо против самата иновация и развитието на системата, но са изразили съмнения и тревоги предвид предишните неизпълнени обещания от Facebook. Ръководството на Facebook обещава, че този път нещата са по-различни и ще имат съучастници в управлението и контрола. Дали това ще задоволи сенаторите и регулаторите по света, предстои да видим, уточни Чупаров.

„Регулаторните органи се притесняват от пране на пари и финансиране на тероризъм. Те не знаят как новите иновативни технологии биха спрели тези процеси и дали няма да ги подпомогнат".

IT системите, които се използват при разплащателните средства, при банките са много остарели, твърди съоснователят и изпълнителен директор на Moneyfold. „В момента се води битка между държавите коя ще въведе най-добрата технология и паралелно с това тече дебат коя е най-подходящата за бъдещото поколение финансови услуги. Блокчейн и стейбълкойн се очертават като една такава технология. Другото предложение е именно Libra Network", подчерта той.

„С първото дарение на биткойн за българска политическа партия преди време целта ми бе да се създаде прецедент.

Чупаров коментира и решението за орязване на партийните субсидии. Според него то е положително събитие на фона на това, че в България този тип субсидии бяха едни от най-високите в света.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още