Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

ИТ експерт: Изкуственият интелект и блокчейн ще подобрят банковите услуги

При приемането на нова технология от значение е как потребителят реагира на работата с приложение или устройство, посочи Виктор Андонов от Devexperts в България

гледано: 3258   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

От 2019 банките ще бъдат задължени да отворят своите информационни системи за допълнителни услуги. Това е революционно заради избора на приложения, с които да правим анализ на нашето портфолио и с които да пазаруваме. Това ще доведе до революционна дигитализация по отношение на опита на потребителите.

За това съобщи в "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Виктор Андонов, ръководител на развойния център на Devexperts в България.

Още по темата

Според него това е много интересно събитие в европейски мащаб, което се отнася до дигитализацията.
“Факт са и технологии като изкуствен интелект, блокчейн, разпознаване на естествен език. Това са съставните части за изготвяне на приложения, които подобряват услугите от финансовия сектор. Всяка технология е достатъчно екзотична, но не чак толкова могъща, за да промени сектора. Когато има хибридно решение, което е базирано на комбинация от тях, резултатите могат да бъдат фантастични", посочи той и коментира, че периодът на преход е период на експериментиране.

“Голямо значение в приемането на какъвто и да е вид нова технология е самото чувство, как потребителят реагира на работата с приложение или устройство. Винаги има един адаптационен период. Висококвалифицарият човешки труд струва все повече и повече. Резултатът е да се автоматизират скучните, повтаряеми дейности. Губят се работни места, но се отварят нови в други сегменти. Не е необходимо да се създава паника", смята експертът и заяви, че основните предизвикателства за преодоляване са здравия разум и мързела.

Андонов е категоричен, че не бива да се предоверяваме на технологиите.

“Технологията е нещо добро, но здравият разум трябва да надделява. Работният процес се оптимизира така, че когато има повтарящи се процеси, машината ги изпълнява отново и отново и има консистенция на производството. Другият начин е да се набират данни от тези машини и след това може да се анализира самото производство, както и дефектите в него. Ние сме все повече информирани за това, как протича самият производствен процес", съветва експертът.

По думите на Андонов технологията все още не е усвоена, за да се проявят отрицателните характеристики, “ако има такива”.

“В момента, в който се дагитализира напълно банковото дело, ще останат хора, на които ще им бъде трудно да извършват банкиране. Блокчейн е фундамент за криптовалутите и от време на време се използват криминални елементи. Не се гледа, че блокчейнът създава обаче и точен запис къде е спечелена монета и след това кой къде какво е дал. Блокчейнът е мощна технология за прекратяване на сивия пазар и прането на пари. Една могъща технология може да нарани, но може да направи и нещо много добро, убеден е той. – Българският бизнес следи за технологии, идеи и планове, които могат да улеснят производството му, да оптимизират процеса, да подобрят управлението на работната сила.”

"Недостигът на работна ръка е сигнал за бързо развиваща се икономика, от една страна. В областта на изчислителната техника и други области не съм видял компания, която да фалира, защото не е набрала работници, но съм видял компании да фалират, защото нямат проекти и клиенти, убеден е Виктор Андонов. –
Ако служителите не са щастливи в офиса и нямат стимул за инициативност и творчество, ние ще ги загубим.”

Той е на мнение, че Развойният център на Devexperts се развива добре.

“Имаме над 10 служители за 45 дни. Ще се развиват двата основни типа продукти – трейдинг платформата и дейтафит, информира Виктор Андонов.

Повече по темата вижте във видео материала.

По статията работи: Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?