Когато даден продукт не върви добре на пазара, се правят промени. Не можем да допуснем, че хората на различните пазари са еднакви, за да търсим еднакво качество. Това заяви проф. Пламен Моллов, бивш изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
Той напомни, че в българското общество се натрупа напрежение около т.нар. двоен стандарт при храните, предлагани в България и в Европа.
Моллов коментира проучването, което установи, че има двоен стандарт при предлаганите храни на българския и на европейския пазар. Изследването показа, че има разминаване в качеството на някои предлагани продукти, които се продават в България и в други страни от ЕС.
По думите на Моллов тази тревога малко спекулативно се насочва в определена посока, която е грешна.
"Прави чест на омбудсмана на България, че организира среща, на която чу тревогите на хората, свързани с нещо, което ги касае ежедневно – храните. Мая Манолова организира форум, на който се опита да привлече вниманието на институциите, но институциите демонстрират безсилие с това, което правят", смята Пламен Моллов.
Според него докладът, който беше публикуван на страницата на Министерството на земеделието и храните, е поредно изследване, което се опитва да намери определени разлики, като в него има една единствена таблица, като в тази таблица има очевидни грешки.
"Ние се чувстваме втора ръка потребители, дискриминирани, ако трябва да цитирам медиите. Естественият пазарен закон е създал условия за наличието на различни продукти с различно качествено равнище. Когато качеството е различно не значи, че то е по-лошо", обясни професорът. "Нормално е на пазара да има продукти с различни качествени характеристики. Всяка компания, предоставяща определен продукт на пазар, прави маркетингови проучвания.”
Имаме ли повод да се притесняваме от данните изнесени от министерството и да се чувстваме подтиснати и дискриминирани? Има ли грешки, които се считат за недопустими в подобни документи и превръща ли се документът в "порочен", когато се допускат подобни пропуски?
Повече вижте във видеото!


Нов рекорд: Вижте кое е кучето с най-дълъг език в света
Подпалиха колите на жена в София (СНИМКИ/ВИДЕО)
Година затвор за варненски насилник, пребивал майка си и баба си за пари
Какво време ни очаква в петък?
Общината иска пари от Европа, за да осигури доброволците във Варна
Празни супертанкери се надпеварват за суров петрол
Складирането на петрол в Китай замъглява перспективите на търсенето
Новият модел на DeepSeek може отново да разтърси света през 2026 г.
Дезинформацията подкопа COP30 и възможностите за рационален икономически дебат
Най-лошата година за саудитските акции от 10 г. насам стресна трейдърите
Войната срещу автомобила: 20 непознати факта
Volkswagen Group се отърва от легендарно дизайнерско студио
Пет култови кросоувъра от началото на века, които си заслужават
Самолет кацна върху автомобил на магистрала
Европа се опита да спре китайците, но в крайна сметка им помогна
Левски разби "тигрите" от Бистрица и е на 1/4-финал за Купата
Дигиталният свят изкушава! Родители, общувайте с децата си
Unfold the Moment: Глобална премиера на нов безкомпромисен сгъваем смартфон - Huawei Mate X7, и FreeClip 2 с ново ниво на комфорт и елегантност
Почина баскетболният треньор Иван Евстатиев
Гуинет Полтроу и синът ѝ заедно на събитие, Моузес е одрал кожата на баща си
преди 7 години Вносителите ни пробутват лоши, вредни, дори опасни храни, но и българските производители не падат, по - долу. Роднина, която работи като ***. счетоводител в известна наша колбасарска фирма сподели следното: Дойде един приятел на шефа за няколко дни, който има колбасарска фирма във Франция и пообиколи цеховете във фирмата. После ядоха, пиха и се веселиха. На отиване френския му колега се засмя и каза: "Приятелю, ако аз правя така колбасите във Франция, както ти ги правиш тук, ще ме вкарат веднага в затвора". отговор Сигнализирай за неуместен коментар