Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Цените на жилищата в София са нараснали с двуцифрен процент първото тримесечие

Стара Загора и Русе са следващите големи градове у нас с най-висок ръст на цените на жилищните имоти

Цените на жилищата в София са нараснали с двуцифрен процент първото тримесечие

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на жилищата в София са нараснали с двуцифрен процент на годишна база през първото тримесечие на тази година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Столицата е лидер в страната по най-бързо поскъпване на жилищните имоти с 11,6% на годишна база, като силно растат цените както на новите, така и на старите жилища - съответно 11,9% и 11,4%, показват данните на националната статистика. Спрямо края на миналата година жилищата в София също отчитат стабилно покачване от 4,6%.

Данни на Агенцията по вписванията от април показаха и силен ръст на броя на сделките с имоти в столицата, който достигна 13-годишен връх през първото тримесечие. Те бяха с 26,4% повече спрямо същия период на миналата година и с 18,5% над нивото през първите три месеца на 2019 г., когато жилищният пазар не беше под влиянието на коронавирусната пандемия.

Стара Загора е на второ място у нас по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие, като те са се повишили със 7% на годишна база и с 3,4% спрямо четвъртото тримесечие на миналата година.

Русе също изпреварва останалите големи градове в страната по темп на покачване на цените на жилищните имоти. В дунавския град те са нараснали с 5,3% на годишна база, като ръстът е още по-голям при старите жилища (6,5%), докато при новите дори е отчетен спад (-0,9%). Само спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. жилищата в Русе са поскъпнали с 1,8%, като отново скокът се дължи на повишаването на цените на старите жилищни имоти с 2,8%, докато новите жилища отчитат аналогичен спад.

Още по темата
В Пловдив цените на жилищата са се повишили с 4,3% на годишна база, като и тук тенденцията е старите жилищни имоти да поскъпват силно (7,1%), докато при новите ценовите равнища остават почти непроменени (0,8%). На тримесечна база жилищата в Пловдив са поскъпнали с 1,5%.

Ситуацията с цените на жилищата в двата най-големи черноморски града у нас през първото тримесечие е била контрастна. В Бургас те са нараснали с 4,9% на годишна база, докато във Варна е регистриран спад от 0,4%. Така морската столица единствена сред шестте най-големи градове у нас отчита спад на цените на жилищата през първото тримесечие.

Според брокери на недвижими имоти спадът на цените на жилищата във Варна се дължи на промяна в типовете жилища, към които се ориентират купувачите в града. „Вследствие на високия интерес към извънградски имоти курортите около морската столица вече се превръщат в периферия на града, без да има силно изразени граници. Имотите в тези райони са на по-ниски цени спрямо централните части на Варна и това влияе върху средните цени на сделките“, коментира преди време пред Investor.bg Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти“.

На тримесечна база обаче цените на жилищата във Варна са се повишили през първото тримесечие с 1,4%, а в Бургас е регистрирано минимално покачване от 0,9%.

Общо в страната цените на жилищата са се увеличили със 7,5% на годишна база и с 3,2% спрямо последното тримесечие на 2020 г., сочат още данните на националната статистика.

Данните на НСИ показаха стабилен ръст на цените на жилищата у нас и през пандемичната 2020 г., а миналата седмица БНБ съобщи, че към четвъртото тримесечие на миналата година цените на жилищата у нас са били само с 8,2% под върховото равнище през третото тримесечие на 2008 г., т.е. преди началото на световната финансова криза и спукването на балона на имотния пазар в страната.

Според централната банка факторите, които подкрепят търсенето на жилища, а оттам и повишаването на цените им, са растежът на кредитирането благодарение на по-ниските лихви, както и натрупаните спестявания от домакинствата и липсата на достатъчно алтернативи за тяхното инвестиране.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
7
 
10
преди 4 месеца
Очертава се нова 2008-а, ама доста по-тегава
0
 
14
 
9
NoPanic до: Ivan.r
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Виждам няколко противоречия брокерче:1. Ако парите се обезценяват и инфлацията не е временна, а постоянна, то лихвите скачат. Ако сегашната ситуация се запази, скокът вероятно ще е рязък.2. Заплатите как са? Защото ФЕД панелки не купува, целевата група ви е друга. Да те подсетя - доходите на хората бяха замразени/намалени през пандемията, а на хоризонта се задава нова Ковид вълна. 3. Кои са тези чуждестранни капитали?
1
 
12
 
8
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Купувай народе, не останаха! Чудно ми е само кога ще каже "пук", ако нямаше ковид, го мислех, че ще е към 2023-та, но покрай него поизпуснаха малко парата, а тоя път лaйнoтo ще е по-голямо ми се струва.
0
 
12
 
7
abdul до: Mirilai-lai
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
О нищо не си видял! Изчакай да ги видиш нощем! :-))))*** до ***.Всеки ден им е ден на Земята.. празнуват хората на загасени лампи.
1
 
12
 
6
преди 4 месеца
и аз мислих да " инвестирам" 100-200-300 хил. евро...но като видях снимката и се отказах...явно някои хора пребивават в различна реалност.....развръзката не е далече..и колкото по-надути са цените- толкова по-зрелищен ще е фойерверка

Още от България
Устойчивата архитектура ще бъде водеща в сектора през следващите години