IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на онлайн търговията засили търсенето на складове в София

Наемните нива остават стабилни, а свободните площи са около 2% и не се очаква показателят да се промени значително в краткосрочен план

11:09 | 18.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Интересът към складови площи до 1000-2000 кв. м в рамките на София се увеличава на фона на ръста на онлайн търговията заради мерките на правителството за ограничаване на дейността на физическите обекти, посочва консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. За да се справят с обслужването на този тип поръчки, куриерските компании и търговците с онлайн магазини предприемат действия по реорганизация на логистиката и доставките си.

„В трудни моменти и постоянно променящи се пазарни обстоятелства компаниите търсят все повече услугите на логистични компании (3PL), които намаляват оперативните разходи, увеличават ефекта на синергията и носят икономия от мащаба. Предвид намалелите физически продажби оптимизирането на разходите за транспорт и логистика става все по-ключово за търговските компании. Устойчивият темп на развитие на електронната търговия и куриерски услуги е основен двигател на търсенето на складови площи“, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

По данни на компанията търсенето на складови площи е провокирано от онлайн продажбите, но пазарът на логистични площи в София регистрира слаба активност в началото на 2020 г. Макар за сегмента 2019 г. да завърши с голям обем завършено строителство и висока наемна активност, последиците от COVID-19 кризата са дали негативно отражение. За първите три месеца общото усвояване се движи около 9500 кв. м, включвайки няколко договора за наем и завършването на малки проекти за собствено ползване. Заради ограниченото предлагане на модерни логистични площи от Cushman & Wakefield Forton очакват значителна част от строящите се проекти за отдаване под наем да бъдат заети още преди да бъдат завършени.

Свиването на потреблението е нанесло сериозни щети върху производството и е замразило плановете на компаниите, свързани с недвижими имоти. В индустриалния сегмент в краткосрочен план се очаква търсенето на различни групи продукти да бъде засегнато, което е възможно да се прехвърли върху българските производители и изпълнители.
„Експортно ориентираната част от българската икономика е засегната от наложените рестрикции и намалено потребление. Може да се очаква в средносрочен и дългосрочен план, че настоящата ситуация ще допринесе за започване на нови производства в България. Това са компании, които търсят по-високо качество, съкратени срокове за организация на производството, по-висока сигурност на транспорта и доставките до Европа“, допълва Жоро Ангелов.

Поради проблемите с износа и пониженото вътрешно потребление прогнозата на правителството е БВП на страната да намалее с около 3% през 2020 г.

Наемните нива на логистичните площи остават стабилни – в София са 3,8 евро/кв. м за по-големи обекти и 4,2-4,4 евро/кв. м за средни по големина помещения. Делът на свободните площи е около 2%, като не се очаква значителна промяна по този показател в краткосрочен план. Според експертите на Cushman & Wakefield Forton доходността от инвестициите в сегмента вероятно ще намалее леко през следващите тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още