IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е на 99-о място в света по разходи за жилища

В същото време достъпността на жилищата в столицата се подобрява, сочат индекси на Bloomberg

19:37 | 05.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

София е на 99-о място в света по разходи за жилища, сочи индексът Global City Housing Cost на Bloomberg, който анализира над 100 града в света. Столицата се изкачва с четири места, след като заемаше 103-о място миналата година. София е след Букурещ и Белград и преди Рияд, Карачи и Анкара.

Средните разходи за жилище в столицата възлизат на 533 долара, а средната вноска по ипотечен кредит за апартамент от 90 кв. м в центъра достига 576 долара, сочат изчисленията на агенцията. Наемът на такова жилище в централната част на града достига 679 долара на месец.

Достъпността на жилищата в София обаче се подобрява спрямо миналата година, показва индексът Global Housing Affordability на Bloomberg. София е поставена на 68-о място сред най-недостъпните жилищни пазари в света, като отстъпва с 14 позиции спрямо миналата година, когато заемаше 54-о място. Индексът включва над сто глобални и регионални финансови центрове, като ги подрежда според средните разходи за жилище спрямо нетната месечна заплата.

Докато миналата година разходите за жилище са „изяждали“ 80,2% от средните месечни доходи на софиянци, тази година те намаляват до 74,1%, или съответно 719 долара и 623 долара.

Торонто отбелязва най-голям скок в разходите за жилища спрямо миналата година, като напредва с 18 места в класацията до 28-а позиция. Ванкувър е на второ място, като се изкачва с 16 места до 16-а позиция в класацията.
Хонконг и Сан Франциско остават двата най-скъпи града за жилища в света. Индексът взема под внимание средната месечна вноска по ипотеката за жилище от 90 кв. м в центъра на града, разходите за сходно жилище в крайните квартали и наема на тристаен апартамент в градския център и в покрайнините на града.

Ню Йорк, Лондон, Женева и Сингапур допълват топ шест по най-високи разходи за жилище. Нито един град обаче не може да се доближи до Хонконг, където обичайно жилище от 90 кв. м, подходящо за четиричленно семейство в центъра на града, изисква средна месечна вноска по ипотеката от близо 8 хил. долара.

Добрата новина за хората, които се нуждаят от покрив над главата си в Хонконг, е, че повишаването на лихвените проценти в последно време и спадът на фондовия пазар ще „доведат до понижаване на цените на жилищата с 10-15% спрямо настоящия пик до средата на 2019 г.“, казват анализаторите Патрик Уон и Майкъл Там от Bloomberg Intelligence.

Ако търсите да наемете тристаен апартамент, избягвайте Сан Франциско и Ню Йорк. Наемът на жилища в центъра на двата града излиза съответно 6300 долара и 5700 долара на месец, а в крайните квартали средният наем е съответно 4200 долара и 3300 долара на месец.

Китайската столица Пекин и финансовият център Шанхай влизат в топ десет тази година заради растящите цени за купувачите в централните райони. В същото време месечният наем се равнява на едва една трета от средните вноски по ипотеката, въпреки че уравнението не взема предвид потенциалните инвестиционни гиганти, които превърнаха в милионери купувачи в градове като Шанхай, Пекин и Хонконг.

Седем града губят повече от десет места спрямо миналогодишния индекс на разходите за жилище, сред които Дубай, Москва, Истанбул, Рио де Жанейро и Мумбай.

Буенос Айрес, Киев и Мумбай са най-недостъпните жилищни пазари в света, показват индексът Global City Housing Affordability на Bloomberg.

Пекин и Шанхай също попадат в групата на труднодостъпните жилищни пазари в света, като са единствените мегаградове в топ десет както по високи общи разходи за жилище, така и по недостъпност на жилищата.

Дубай отбелязва най-големия спад с 29 места в индекса, което означава, че достъпността на жилищата в града се подобрява. Миналата година са били необходими 71% от средните доходи от малко над 3300 долара за жилище в Дубай, докато тази година са достатъчни 47%, сочат изчисленията на Bloomberg.

Единствените два града, в които жилището излиза по-евтино съпоставено с доходите от Дубай, са Хюстън и Рияд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 5 години
Пълен смях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още