IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трансформацията на ЗУТ е основен приоритет на строителния бранш през 2022 г.

Очаква се догодина да започне реален процес за електронно подаване на инвестиционни проекти

16:54 | 19.04.22 г.
<p>
	Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Стефан Аспарухов.&nbsp;<em>Снимка: КАБ</em></p>

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Стефан Аспарухов. Снимка: КАБ

Tpaнcфopмaциятa нa Закона за устройство на територията (ЗУT) и подзаконовите наредби, електронизацията нa административните услуги в сектора, засилване на строителния ĸoнтpoл, повишаване качеството на архитектурния продукт, пpeдeфиниpaнe нa oтгoвopнocтитe нa yчacтницитe в cтpoитeлния пpoцec. Това са ключовите приоритети пред строителния бранш, които очерта зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Стефан Аспарухов в приветствието си към делегатите в 21-то Общо събрание на Камарата на архитектите в България (КАБ).

Основен фокус на МРРБ през 2022 г. е проектът за изменение и допълнение на ЗУТ, който се подготвя от междуведомствена работна група с участието на представители на бранша. Специален акцент ще бъде поставен на изменението на Наредба 7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.

“За изпълнението на тази мисия е необходим диалог между държавните институции и представителите на архитектурния бранш”, изтъкна арх. Аспарухов.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Столична община и КАБ работят съвместно за електронизацията на административните услуги в сектора. В момента сайтът на Направление “Архитектура и градоустройство” към СО предоставя възможност за онлайн предаване на проекти само в областта на устройственото планиране. Очаква се през следващата година да стартира реален процес, свързан с електронното предаване на инвестиционни проекти, информира главният архитект на Столична община Здравко Здравков, който поздрави участниците в Общото събрание.

КАБ очертава като приоритетни задачи за 2022 г. промени в ЗУТ и Закона за обществени поръчки и подзаконови наредби, изработване на нов кодекс и стартиране работата на Европейски информационен хъб за обучение по строително-информационно моделиране (СИМ)

Сред другите приоритети са създаване на звено към КАБ за продължаващо обучение, финализиране на промените в Устава на КАБ, усъвършенстване на Методиката за себестойността на проектантския труд в инвестиционното проектиране и устройственото планиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още