IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият руски министър на икономиката Улюкаев получи присъда от 8 години затвор

По-рано днес той бе признат за виновен за взимане на подкуп в размер на 2 милиона долара

15:19 | 15.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Алексей Улюкаев. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Алексей Улюкаев. Снимка: Архив Ройтерс

Руски съд постанови присъда от 8 години затвор при строг режим за бившия руски министър на икономиката Алексей Улюкаев, съобщава БТА. По-рано днес той бе признат за виновен за взимане на подкуп в размер на 2 милиона долара, предадоха световните агенции.

Улюкаев бе задържан миналата година в централата на руската петролна компания "Роснефт" и обвинен, че е приел подкупа в размер на 2 милиона долара от шефа на "Роснефт" Игор Сечин, за да одобри продажбата на държавната компания "Башнефт" на неговото дружество.

По време на процеса подсъдимият твърдеше, че е станал жертва на провокация, организирана от Сечин. Прокуратурата бе поискала присъда от 10 години за Улюкаев.

Съдът наложи днес и глоба от 130 милиона рубли (2,21 милиона долара) на бившия министър.

Улюкаев е първият високопоставен руски представител, осъден за корупция през 18-те години на власт на Владимир Путин, отбелязва Франс прес.

Адвокати на Улюкаев казаха, че ще обжалват присъдата.

По време на процеса влиятелният Игор Сечин, който Улюкаев нарече "демон", на няколко пъти отказа да се яви в съда, въпреки че беше призован.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира присъдата на Улюкаев.

Бившият руски финансов министър Алексей Кудрин, който е съветник на президента Путин, обаче определи присъдата като безпочвена, предаде Ройтерс.

"Това е ужасна, безпочвена присъда", каза Кудрин в руска социална медия. "Работата на разследването е слаба. Много хора се сблъскват с подобна несправедливост в наши дни", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още