IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финалистът на Световното първенство мечтае за еврозоната

Хърватия възнамерява да влезе в ERM-2 до 2020 г.

08:14 | 13.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Хърватия е изпълнена с доверие, а нейните лидери смятат, че е време последният присъединил се член на Европейския съюз да направи крачка напред към световната сцена.

Заседанието на кабинета в Загреб в четвъртък започна с появата на всеки министър с гордо носена тениска на националния отбор по футбол в чест на победата с 2-1 над Англия. Хърватия има и друга цел, която да покори - еврозоната. Страната се надява да предприеме важна стъпка към целта в петък с утвърждаването на на проевро настроен управител на централната банка, пише в свой анализ Bloomberg.

Много от по-бедните страни на ЕС гледат на общата валута като на начин за укрепване на мястото си във все по-разделения съюз. Докато някои от бившите комунистически страни - Полша, Чехия и Унгария – не планират непосредствено да преминат към еврото, други са готови да се присъединят. България и Румъния са в различни етапи на подготовка, а Хърватия потвърди ангажимента си през тази седмица с номинацията на Борис Вуйчич за ръководител на централната банка. Той е изправен пред вот за утвърждаването си от парламента в петък. ецб ецб

"Влизането в еврозоната ще бъде полезно за Хърватия", заяви Желко Ларцинвич, професор в Икономическия институт в Загреб. „Но процесът може да е труден“, признава той.

Министър-председателят Андрей Пленкович обеща страната да влезе в предверието на еврозоната, известно като ERM-2, до 2020 г. Големият въпрос е доколко е склонна валутната зона, която току-що каза „сбогом“ на гръцката дългова криза, да приеме друг балкански член. Технически готовата бивша комунистическа страна България може официално да кандидатства за ERM-2 до дни, коментира още агенцията.

Въпреки че е по-богата от България, Хърватия не изпълнява всички икономически критерии за влизане в ERM-2. Не са спазени Маастрихтските изисквания за инфлация и дълг, който възлиза на 78% от икономическата продукция през 2017 г., докато изискването е той да е до 60%.

Продължението на анализа четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всичко за пътя на България към еврозоната четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още