Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Германски икономист: В ЕС парите трябва да текат от богати към бедни страни

Важно да не се отслабва, а да се засили способността на ЕЦБ и националните централни банки да действат в евросистемата, смята Моника Шницер

Германски икономист: В ЕС парите трябва да текат от богати към бедни страни

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Правителствата на страните от ЕС трябва да направят много повече за насърчаване на сближаването в Европа, както и да осигурят средства от бюджета на ЕС. За това призовава икономическият експерт Моника Шницер в интервюто за германския икономически всекидневник Handelsblatt.

„Короннакризата показва, че трябва да направим повече за сближаването в Европа. Защото някои държави от ЕС са по-силно засегнати от кризата от други. Трябва да помислим за разширяване на бюджета на ЕС чрез въвеждане на нови програми, например в сектора на здравеопазването, и чрез генериране на доходи. Това би могло да помогне и на държави, които са изключително засегнати от кризата, като Италия и Испания“, казва тя.

Парите трябва да се стичат от богатите към бедните, изисква Шницер, която е част от германския Съвет на икономическите експерти.

„Ние, в ЕС, сме толкова тясно свързани в икономическо отношение, че не можем да накараме националната ни икономика да продължи да работи отново, докато това не стане и в останалите страни от ЕС“, подчертава тя.

Още по темата


„Държавите членки на ЕС са много тясно свързани с реалната икономика, а страните от еврозоните са тясно свързани  и чрез еврото. Не бива да влизаме в нова еврокриза“, пояснява Шницер.

В Германия федералното правителство трябва да насърчава икономиката предимно чрез инвестиране в цифровизация и автоматизация, смята експертът. Германия трябва да оформи структурната промяна и да не оставя нови възможности за бизнес, като роботиката в сектора на услугите, на други страни, казва Шницер.

Същевременно тя смята въвеждането на премии за покупка на нови автомобили, за които настоява местната автомобилна индустрия, за разхищение на пари. „Най-общо казано, компаниите трябва да могат да преживеят няколко трудни месеца“, казва тя. Автомобилната индустрия може да направи това „със сигурност, защото печели много добре през последните години“.

Икономистът коментира и решението на германския конституционен съд в Карлсруе, който обяви програмата за закупуване на облигации на ЕЦБ за „частично противоконституционна“.

„Не би могло да има по-неподходящо време за тази присъда. Важно е сега всички да са благоразумни. Тъй като в момента, на фона на коронакризата, е важно да не се отслабва, а да се засили способността на ЕЦБ и националните централни банки да действат в евросистемата. Централните банки действаха много решително в настоящата криза и допринесоха значително за осигуряването на наличността на ликвидност и за поддържане на ценовите очаквания“, пояснява още Шницер. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
преди 3 седмици
пари при пари отиват ... ама малкото към многото ... бошлаф приказки .
1
 
1
 
2
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Започват да печатат.....:):):)
0
 
3
 
1
CGY
преди 3 седмици
И какво правим, когато тези пари свършат?

В догонването основната инициатива трябва да е в догонващите. Ако те нямат мотивация да полагат повече усилия и да напредват по-бързо, то трябва ли напредналите да спрат, че да ги изчакат и да имаме "сближаване".

Още от Централна и Източна Европа
Референдумът за удължаването на управлението на Путин ще се състои на 1 юли