IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайци купуват пристанището в Пирея

Корабната компания Cosco ще плати 280,5 млн. евро за дял от 51% в пристанището

16:33 | 08.04.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пристанището в Пирея. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пристанището в Пирея. Снимка: Ройтерс

Светъл лъч за изпадналата в криза гръцка икономика – приватизацията бавно започва да се придвижва напред. В петък стана ясно, че базираната в Хонконг китайска компания за корабни услуги Cosco ще плати стотици милиони евро за 51%-ен дял в пристанището, предава Ройтерс.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас, директорът на Cosco Сю Лижун и председателят на гръцкия приватизационен фонд (HRADF) подписаха договора за сделката. Според него китайците плащат 280,5 млн. евро за дял от 51% в пристанището. Други 16% те ще могат да купят след пет години за още 88 млн. евро, ако в това време са осъществили договорените инвестиции. 

Правителствени представители уточняват, че "не се продава пристанището, което остава собственост на гръцката държава, а компанията, управляваща пристанищната инфраструктура". В договора са предвидени още суми, представляващи задължителни инвестиции на стойност 350 млн. евро в следващите десет години, 410 млн. евро са заложените приходи на гръцката държава от концесионния договор, а 400 млн. евро се очаква да дойдат от предвидените дивиденти.

HRADF одобри офертата, подадена от Cosco, още в края на януари. Според оценките на централната банка на Гърция и редица международни институции и фирми сделката ще доведе до повишаване на обема на работата на пристанището. Това ще създаде 125 хил. работни места, както и по 5 млрд. евро годишно допълнителни приходи в гръцката икономика.

Концесията на пристанището в Пирея ще бъде една от първите сделки, проведени и финализирани от правителството на Сириза, която ще даде възможност за развитие на транспорта в страната. До края на годината се очакват още две големи сделки в сектора - за концесията на Thriasio Freight Center в Атика, както и на пристанището в Солун.

Напредъкът в приватизацията се счита за важно условие при предоставянето на третия помощен пакет в размер на 86 млрд. евро, което правителството в Атина договори с кредиторите си. Досега приватизацията е донесла приходи от 3,5 млрд. евро. През декември германският летищен оператор Fraport сключи договори за управлението на 14 регионални летища в страната. Сумата, която държавата получи, е 1,2 млрд. евро. 

Повече за Гърция - тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Тези 280 мил евро за контролният пакет ми се струват твърде малко и нямада решат нищо за намаляване на дълга от 360 милиярда евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
май в гърция съвсем скоро нема да има бежанци ... :)) Жълтурите си промениха доктрината за позлване на военни извън Китай сега като цъфнат два три китайски военни кораба в Греция за да си пазят търговията и глей кво става .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още